Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Снимка: Фондация Сийдър

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието.

В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър".

Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус, движението, координацията и баланса, както и на концентрацията.

Преди броени дни приключи 4-дневно обучение по водна терапия в Казанлък с участието на Даниела Садикова, която е доктор по кинезитерапия, проф. Паскалева от Тракийския университет в Стара Загора и други специалисти от региона.

Александрина Димитрова

За това разказа пред БНР-Радио София Александрина Димитрова (▲), изпълнителен директор на фондацията:

"Обучението беше изцяло практически насочено, в самия басейн. Финансирано беше от наш партньор, за 10-те кинезитерапевти беше безплатно. Те имаха възможност да тестват различните подходи. Пациентите бяха от 10 до 25-годишни, всички много лесно влязоха в басейна и се приспособиха. Работеше се индивидуално, според нуждите на всяко дете, според медицинското и емоционалното му състояние. Ефектът е доказано положителен. Минералната вода повлиява както при физически, така при интелектуални увреждания, аутизъм."

Предстои да се види кои от обучените рехабилитатори ще искат да работят дългосрочно с такива деца и от есента да започне регулярна терапия за тези, които се чувстват добре от нея.

Фондацията работи с деца и в Кюстендил. В този регион също има минерални извори, така че там може да е следващата локация, където да се прилага водната терапия върху деца със специфични нужди.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община планира повече пари за развитие на туризма в София

През 2025 администрацията на Столичната община и екипът на общинското предприятие “Туризъм” планират увеличаване на инвестициите в туризъм и приоритетна работа по целеви проекти, които ще залегнат в Програмата за развитие на туризма на територията на Столична община през 2025 г. ОП „Туризъм“ е столичното общинско предприятие, което прилага..

публикувано на 23.10.24 в 18:58

"Яко е да си отговорен" - събитие за бъдещи млади шофьори

“Яко е да си отговорен - събитие за бъдещето” засяга темата за това колко е важно да бъдем отговорни на пътя, за да опазим живота - нашия и този на другите участници в движението. За утрешното събитие от Фондация “Стефан Стефанов” са създали специални стикери за автомобили, като в рамките на срещата ще бъдат представени специални стикери за млади..

публикувано на 23.10.24 в 18:46

"Пред очите ни" - видео арт ескспозиция на художника Калин Серапионов

"Пред очите ни“ е изложбата на художника Калин Серапионов , която се откри наскоро в Национална галерия "Двореца“. Калин Серапионов е плътно свързан с разгръщането на потенциала и развитието на огромните възможности на видео в контекста на изкуството. Съсредоточен е върху способността му да задържа внимание, да формира образ и да произвежда..

публикувано на 23.10.24 в 16:27

Юлиан Войнов: Икономиката на Германия е изправена пред рецесия

Като най-голямата икономика в ЕС, Германия оказва сериозни последици върху всички останали икономики в ЕС, включително и върху България. Нивата на инвестициите от Германия в Западна Европа са едни от най-ниските през последните няколко години. За съжаление Германия не се справя добре. Може да се каже, че се върна това название, което страната..

публикувано на 23.10.24 в 16:27
Велизар Шаламанов

Отбраната на Европа може да разчита на една опитна украинска армия

"Украйна трябва да бъде в позиция на силата преди каквито и да било преговори с Русия." Това заяви президентът Володимир Зеленски на западните съюзници при представянето на своя "план за победа" пред европейските лидери и министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение", който може да бъде постигнат,..

публикувано на 23.10.24 в 15:45

Пазарът на имоти в София запазва тенденциите си

През третото тримесечие на 2024 година пазарът на недвижими имоти в София продължава да демонстрира стабилност. Първо място сред търсещите традиционно заемат двустайните жилища, а след тях се нареждат тристайните.  По-слаб остава интересът към многостайните и едностайните апартаменти, ателиетата и мезонетите. Продължават да се търсят завършени и..

публикувано на 23.10.24 в 14:07
Ирина Денева от екипа на организаторите

Алиса в страната на Хелоуин

 За втора поредна година в София организират пъстро Хелоуин парти. След дебюта си миналата година, тази есен събитието се завръща с още по-мащабна, пъстра и любопитна програма и нова вълшебна тематика – Alice in Halloweenland, вдъхновена от класическата история на Алиса, но – с нейните уникални, мрачни и магически и философски елементи, където..

публикувано на 23.10.24 в 14:05