Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

Снимка: Евелина Стоянова

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София.

От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк.

"В хода на проверката бяха установени сериозни несъответствия между номера на чипа, името на собственика, адреса на отглеждане на животното и представения документ от човека, който го отглежда, за което му беше съставен акт", поясниха от екоинспекцията.

От РИОСВ посочват още, че номерът на чипа, адресът на отглеждане и името на собственика не отговарят на данните, посочени в регистрационната карта, представена на инспекцията.

От екоинспекцията са извършили документална проверка на регистъра, от която станало ясно, че мъжът, който твърди, че е собственик на влечугото, няма регистрационни карти за отглеждане на животни.

Именно затова се наложило служителите на екоинспекцията да отнемат крокодила. Той ще остане в зоологическата градина в София докато не се изясни кой е собственикът на Кроко. Ако до 10 дни никой не предостави документи за собственост, животното ще бъде отнето в полза на държавата.

"Отглеждането на животни, включително и на екзотични видове като крокодили, е строго регламентирано от Закона за биологичното разнообразие, Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност", поясниха от РИОСВ – София. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столична библиотека

Столичната библиотека отбелязва 96 г. от създаването си

Столичната библиотека отбелязва днес 96 години от създаването си. В празничната програма са включени нови фотодокументални изложби, експозиции с непоказвани оригинални картини и ценни издания от фонда, литературни четения и арт прояви. Житейският път, военната кариера и дейността на генерал Владимир Вазов като кмет на София от 1926 до 1932 г...

публикувано на 24.10.24 в 09:31

Полицейска акция срещу купения вот провеждат в кв. "Факултета"

Мащабна операция на СДВР се провежда тази сутрин в столичния кв. "Факултета". Акцията е насочена срещу купуването на гласове и различни други престъпления. Екипи на полицията претърсват адреси, заложни къщи и магазини. Входовете и изходите на квартала са блокирани от полиция. Засега няма информация за задържани. 

публикувано на 24.10.24 в 07:39

Писателят Георги Господинов получи френския Орден за изкуство и литература

Писателят Георги Господинов получи френския Орден за изкуство и литература. Носителят на международната награда "Букър" за романа си "Времеубежище" стана кавалер на отличието заради заслугите си към френската и световната литература.  Наградата на Господинов връчи посланикът на Франция в София Жоел Мейер.  Ето какво заяви един от най-награждаваните..

публикувано на 23.10.24 в 19:08
Снимки: Станислав Илиев

Всички детски площадки в район "Възраждане" ще бъдат ремонтирани

Цялостни ремонти на всички детски площадки в район "Възраждане" ще бъдат извършени поетапно през следващата година, обещава в социалния си профил кметът Станислав Илиев. Последно в ж.к. „Сердика“ са подменени подове, за да могат децата да играят безопасно. Подменени са летви и дъски на пейките, укрепени и ремонтирани са съоръженията...

публикувано на 23.10.24 в 16:25

От 2025 г. минималната работна заплата става 1077 лв.

Минималната работна заплата се увеличава от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това реши Министерският съвет. Увеличението е със 144 лв., или 15,4%. Решението на правителството е в изпълнение на промените в Кодекса на труда, с които беше предвидено минималната заплата да е 50% от средната за страната. До 15 ноември България трябва да въведе..

публикувано на 23.10.24 в 15:12

Само 200 лв. глоба за водача на колата, забила се в спирка в София

Само с 200 лева глоба ще се размине шофьорът на колата, помела спирка в София. Това каза Комисар Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР.  При зрелищната катастрофа на 21 октомври колата "прелетя" през трамвайна спирка на булевард "България". "Водачът е санкциониран за това, че неправилно контролира автомобила, съответно и..

публикувано на 23.10.24 в 14:05
Столичният кмет Васил Терзиев.

Кметът на София: Сензорите за качеството на въздуха не са точни

Общинските станции за измерване качеството на въздуха в София не дават вярна информация , съобщи столичният кметът Васил Терзиев.  По думите му 12 пъти е разминаването в данните на общинските станции, в сравнение с тези на гражданските организации, чиято информация е по-точна. Кметът съобщи, че общината няма собственост върху..

публикувано на 23.10.24 в 13:05