Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки има лична история, свързана с четенето

Деси Иванова
Снимка: радио София

Има ли разлика между купуването и четенето на книги? И за консуматорската тенденция, която се засилва от все по-атрактивния външен вид на книгите, които често служат само за декорация - Деси Иванова от Trouble Bakers:

"В ядрото си продължаваме с идеята за стимулиране на четене чрез храна, но започваме повече събития. "Смълчан читателски клуб" е вече припознат, следва Брънч с кауза. Подобни интерактивни събития липсват. Важно е да се срещаме с различни читатели, да разширим кръга си. Общите неща са, че ни пука за книгите.

Предпочитам да купувам книги. Има култура на купуване. Не е толкова лошо да събираш книги, но да се замислим защо искаме да купуваме книги. Купуването е едно, четенето е друго. Не е нужно всяка книга, която се чете да се купи. Мога да си позволя да кажа да не се купува. Купуването безразборно не води до четене.

За мен броят на книгите абсолютно не е важен. Нормално е да прочетеш за удоволствие по една на месец. Важното е колко книги осмисляме. Художествената литература казва истината чрез измислица. Само читателят определя какво е важно за него. Тази година съм си купила 3-4 книги, прочела съм половината, но също прочетох и много непрочетени от библиотеката ми. 

Много съм се полъгвала по корици и съм имала невероятни провали. Признавам си, не съм по препрочитането. Всеки има лична история, свързана с четенето. Първо прочети книгата и после реши дали да я купиш."

Темата няма да бъде завършена ако не включим и представител от някоя от градските библиотеки. ЧитАлнЯта не е класическият пример, но те са най-близо до хората и техните интереси. Слушаме Адриан Петков:

"Интересът към книгата не отслабва. Хората предпочитат да имат достъп до по-нова литература, но бюджетите на обществените библиотеки не винаги им го позволяват. На ден се заемат минимум по 20 книги от нас. Фондът ни е малък. Числата от миналата година се запазват. Посетителите при нас съм виждал и в други публични библиотеки. Има устойчив тренд. Най-много се търси нова българска литература.

Лятото се предпочитат по-леки жанрове - за четене и за носене на почивка. Времето, прекарано с книга е като време, прекарано с добър приятел. Да трупаш вкъщи не е маловажно - домовете ни, уви, не се увеличават. Взимането от библиотека създава общностен, дори клубен дух. Единственият начин да се получи читателска карта при нас е да дарите книга, издадена в последните 10 години. Книгите ни са около 7000, читателите са 4000."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Постамент с визията на Хомо Фабер 2024, Венеция

Българското участие на биеналето за занаятчийско изкуство "Хомо Фабер 2024"

Трима българи участват в третото издание на биеналето за съвременно занаятчийско изкуство "Хомо Фабер 2024" , което се провежда от 1 до 30 септември в пространствата на фондация Джорджо Чини на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция. Сред подбраните произведения за изложбите на биеналето са творби на съвременния бижутер Димитър Станков и на..

публикувано на 10.09.24 в 12:29

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Дата е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен сред..

публикувано на 10.09.24 в 09:49

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40