Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 23 и на 25 август 2024 г.

Лятната естрада в Борисовата градина посреща децата с безплатни представления

Снимка: Алтернативен свят Оренда

На 23 и на 25 август 2024 г., Лятната естрада в Борисовата градина за пореден път предлага забавления за деца. На 23 август, от 18.00 часа най-малките могат да гледат кукления спектакъл с музика на живо „Островът на изненадите“ и да участват в работилница за кукли.

В неделя (25 август), от 10.30 ч. също предстои безплатно представление – „Приключения с кораб“ и работилница за кукли. Децата ще имат възможността да създадат собствен герой – плоска кукла с движещи се крака и ръце.

Представленията са интерактивна творческа програма и са насочени към деца между 4 и 12 години.

Събитията се организират за трета поредна година от сдружение „Алтернативен свят Оренда“. През лятото на 2024 г. са планирани пет събития като едно от тях вече приключи през юли, каза пред Радио София д-р Милена Великова – основател на сдружението, композитор и автор на музиката на спектаклите.

„В творческите ателиета на Здравка Кантарева децата могат да изработят както 3D картичка със сцена от спектакъла, така и кукли от представлението. С куклите след това те могат да правят театрални сцени. Имаме и музикално ателие, което аз ще водя и с него ще започнем. Нашите събития, дали концерти или спектакли, са интерактивни и включваме публиката в тях. В този случай могат да участват в изпълнение на песни. Ще направим и музикални игри, с музикални инструменти“, обясни Милена Великова.

Тя добави, че „Островът на изненадите“ е втора част от трилогията „Приключения с кораб“, по текстове на финландската писателка Туве Янсон.

„С тези истории ние искаме да дадем малко повече стимул на децата, да знаят, че когато имат някаква мечта, упорито работейки за нейното реализиране, вярвайки, че тя ще се сбъдне, намирайки съмишленици, приятели, каквито нашите герои намират в историята, заедно с общи усилия, се постигат мечтите“, каза Милена Великова.

Входът за събитията е свободен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Маргаритка" обединява децата на България

Виктория Величкова и Яна Липованска, заедно с целия екип на социално отговорната инициатива "Маргаритка" се грижат за децата на България вече 8 години. Тази година, заедно със Столична Община, Район "Оборище", партньорски организации и компании от бизнес сектора, организират първия по рода си Семеен Фестивал. Защо се решават да реализират Семеен..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Валежите ще спират, очаква се слънце

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за септември. Днес в Западна и Централна България времето ще бъде слънчево. Сутринта в котловините видимостта ще е временно намалена и ще има ниска облачност. Тогава все още по-значителна ще е облачността в североизточните райони, където са възможни слаби превалявания от..

публикувано на 12.09.24 в 07:15

Група "Портокал" с предстоящ бутиков концерт

В предаването "Добър вечер, София" гостуваха група "Портокал" в лицето на Гриша Георгиев и DJ Фаци. Музикантите споделиха, че датата на предстоящия им концерт се измества на 23 октомври. Първо, заради неясните метеорологични условия, като освен това тогава ще има доста гости. Междувременно ще се случват и други събития, поясниха те. Бандата не е..

публикувано на 11.09.24 в 20:15

Асоциация Родители с въпроси към институциите

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса: 1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища? 2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата,..

публикувано на 11.09.24 в 18:17
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12

Коментар на Тодор Терзиев за политиката и образованието у нас

Анализ на политическата обстановка в страната, ЦИК и образованието направи политическият коментатор Тодор Терзиев. По думите му ситуацията до момента никога не е била толкова интересна и оплетена, заради сюжетните линии, които се преплитат. Наблюдава се как цялата държава и институциите в нея са пленени от интересите на едни определени лица,..

публикувано на 11.09.24 в 16:01
Ваксина

Започва ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния..

публикувано на 11.09.24 в 12:25