Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С коцерт-спектакъл ще бъде почетен рожденият ден на Тодор Колев

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в гр. Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен и Пловдив, а в София - на сцените на "Сълза и смях", Театър "София" и "199".

Познат е на публиката и от забележителните си роли във филмите "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" и други.

Тодор Колев има повече от 50 записани песни в репертоара си, издадени в осем албума, като някои от тях са в сборни албуми или части от произведения. Едни от най-популярните му песни са „"Жалба за младост", "Фалшив герой", "Самотният човек", "Камион ме блъсна", "Сто кила ракия давам" (известна и като "Песен за Татяна Лолова"), "Как ще ги стигнем американците", "Жена на всички времена", "Черно море", "Клоун", "Големи и малки" (дует с Хилда Казасян) и др. През 1999 г. е издадена първата му компилация с най-големите му хитове, озаглавена "Най-доброто от Тодор Колев", включена като приложен диск към книгата му "Варненското софиянче от Шумен", а през 2002 г. Старс рекърдс я преиздава на самостоятелен диск.

Водещ е на телевизионните предаванията "Как ще ги стигнем... с Тодор Колев" (1994 – 1998) и "Вход свободен" (1998 – 1999). През 2008 г. става водещ на предаването Dancing Stars, 1 сезон.

Преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" като асистент на проф. Крикор Азарян.

Последният филм, в който се снима, е сериалът "Сутрешен блок", излъчван през 2012 година.

Умира на 15 февруари 2013 г. в София след тежко боледуване от рак на белите дробове.

Тази вечер ще бъде почетен с концерт-спектакъл с неговите песни, любими на публиката. Бандата "Фалшиви герои": Иванка Шекерова - вокали, Мартин Стоянов - Martist - пиано, Stanley Stonks - китара, Владимир Иванов - барабани ще изпълнят някои от хитовите песни на артиста.

"Когато става въпрос за Тодор Колев първо всички трябва да вдигнем очи към небесата, защото той вече ни наблюдава от там и с изключителна отговорност, с радост мога да поканя всички да заповядат тази вечер, за да чуят и видят и да усетят през нашите сърца, за вашите сърца музиката, която е оставил Тодор Колев", отправя своята покана актрисата Иванка Шекерова към почитателите на артиста.

Концертът ще се осъществи "на шапка", което означава, че входът е свободен, но който желае може да стимулира изпълнителите със сума по собствен избор.

Повече за събитието чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Race for the Cure в борба с рака на гърдата

Race for the Cure е най-голямото благотворително спортно събитие в Европа в подкрепа на женското здраве. То помага на организациите и болниците за рак на гърдата да събират средства и да повишават осведомеността за това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са..

публикувано на 13.09.24 в 09:58