Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2 септември в галерия "София прес"

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Творба на Vlad Parashiv

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода. Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес", в която участват 20 румънски художници.

А обединяващата тема е изразена в скандиращото заглавие на концептуалната експозиция е „Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom!“.

"Такава изложба се прави за първи път в България – отбеляза пред БНР-Радио София кураторът Александра Мицева. – Творбите обхващат обширен период от 60-те, 70-те и 80-те години, има и млади автори, родени през 90-те години на ХХ век. Всички те интерпретират идеята за свобода, своите преживявания, възприятия, концепции. Осмислят по своему процесите и усещанията за свобода – всеки с разнообразни изразни средства."

Александра Мицева Снимка: Александра Илиева

Сред 20-те румънски художници, които участват със свои произведения в изложбата, са Сабин Балаша, Феликс Афтене, Андрей Чинтила, Ирина Драгомир, Ондин Слимовски, Жорж Мазилу, Михай Мурешан и Роберт Льоринц.

Те се представят с различна техника и материал - от абстрактна живопис до фигуративно изкуство, от рисунка до скулптура и обект.

Повечето автори се очакват да дойдат в София на финалното, закриващо събитие на 29 септември.

Експозицията е резултат от доброто сътрудничество между румънската фондация "ArtSociety" и Съюза на българските художници. Проектът е съфинансиран от Румънския културен институт чрез програма "Кантемир" - рамка за финансиране на културни проекти, предназначени за международна среда.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00
инж. Иван Иванов

Призванието да бъдеш кмет

Столична библиотека отбелязва Деня на София с фотодокументална изложба "Призванието да бъдеш кмет", тематична кръгла маса и прожекция на филма „ Кметът “, посветени на 90 години от назначаването на инж. Иван Иванов за кмет на столицата. Таня Томова, завеждащ сектор „Краезнание и книжовно наследство“ ни въвежда в подробностите: "Изложбата е..

публикувано на 14.09.24 в 11:57
Мартина Костелянчик

Овластяване чрез изкуство

Фондация „Ято“  организира  Младежка медийна работилница. Проектът ще даде възможност на участниците в него да получат основни знания за журналистиката и да придобият нови умения, като създават авторски текстове, репортажи и новини, да анализират и споделят информацията, различавайки истинските новини от фалшивите, да развият медийна грамотност. Ще..

публикувано на 14.09.24 в 11:17

Графити-изкуството за всякаква кауза

Lucky Hunt Графити фестивал в София  -  два дни, изпълнени с много вдъхновение и аерозол на специална локация. 20 улични артисти ще изрисуват над 1000 кв.м. Какво да очакваме ни разказва   Цветан Бизев от Sofia Graffiti Tour: "Може да ни разпознаете по многото цвят. Тръпката на рисувана стена е много голяма. Индустриално хале предоставя стените си...

публикувано на 14.09.24 в 10:14

Китайски и в Елин Пелин

С началото на новата учебна година Община Елин Пелин в сътрудничество с института „Конфуций“ към Великотърновския университет подготвя и нов учебен предмет в обучителната програма на местните училища. Става въпрос за изучаването на китайски език на територията на общината, като първото учебно заведение, което ще предостави тази възможност на своите..

публикувано на 14.09.24 в 09:42
Снимка: Българска скейтборд федерация

Скейтбордисти се състезават в Самоков тази събота

Състезание по скейтборд ще се проведе тази събота (14 септември) в Самоков. Участниците ще премерят сили в скейтзоната, която се намира в градския парк „Крайискърец“. Състезанията са част от подготовката на спортистите и привличат все повече деца към тези спортове – скейтборд и сноуборд, съобщи пред БНР-Радио София Христо Ахтаподов, който е..

публикувано на 13.09.24 в 18:10

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Датата  е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен..

публикувано на 13.09.24 в 17:25