Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли туристически гаранционен фонд

Павлина Илиева
Снимка: БТА

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за промени в Закон за туризма. Текстът за създаване на Гаранционния фонд обаче срещна несъгласие от страна на професионални организации на туроператорите и турагентите, които твърдят, че това отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите и изкривява пазара. Защо? По темата говори Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма".

"Спор за създаването на Гаранционния фонд няма. Въпросът е, че текстовете, които са публикувани в момента, моделът, който е направен е страшно тромав и общо взето трябва да бъде базиран върху голям анализ на пазара. Колко ще бъдат туроператорите, които ще участват в него, с какви вноски ще бъдат, как ще се определят вноските... Контролът, който е най-важен, как ще бъде осъществяван той. Има страшно много неясноти и това разбуни духовете в доста сериозен мащаб", каза тя.

По думите й въпросът е колко са туроператорите, които работят с крайни клиенти и ще участват в този гаранционен фонд, колко точно са сумите, които ще бъдат застраховани и и обезпечавани.


"Благодарение на това, че нямаме обороти, не знаем бройка на фирмите, които ще бъдат участници в този фонд ние нямаме и представата всъщност как ще се формира вноската и в какъв размер ще бъде тя. Каквото и да коментираме като вноски, всичко това са спекулации, защото ние нямаме информация за конкретни цифри", сподели Илиева.

Тя уточни, че по текста има неща, които трябва да се изчистят. Фондът касае единствено и само крайния клиент. И ако туроператорът няма краен клиент, то тогава няма никакво участие в него.

"Фондът е инструмент, който ще защити крайния клиент. И в случая разграничаването на "туроператор А" и "туроператор Б" е абсолютно излишно в момента. Това го няма никъде и като практика, а за нас е голяма предпоставка за заблуда на клиента", коментира Илиева. Тя отбеляза, че:

"Нещото, което го дадохме като предложение е сключен договор с клиент. Този договор има съответна сума, която отново е оборот. Тогава, когато е по договор, ние вече сме влезли в сделка с дадено лице и носим отговорност за тази сделка. Стойността на сделката остава на втора позиция, но тук вече имаме отговорност между туроператор и краен клиент, което е дейността на фонда да защити тази отговорност."  

Илиева посочи, че ако текстовете останат в този вариант може да се стигне до протести. Тя заяви, че законопроектът в този му вид е неприемлив, защото има огромни неизвестни по отношение на плащанията.  

Закъсняла ли е България със създаването на туристически гаранционен фонд?

"Така или иначе сме закъснели и аз мисля, че наистина имаме безкрайния лукс на времето до момента да изберем от всички фондове, които работят в Европа, защото ние сме единствената държава, която няма такъв в момента в ЕС", каза Илиева.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев съобщи пред журналисти, че след края на едномесечното обсъждане на предложените от ресорното министерство промени в Закона за туризма, свързани с Гаранционния фонд, ще се възобнови дейността на работната група по нормативните промени, като към нея ще се добави и новосъздадената Българска асоциация за устойчив туризъм. Милошев коментира това след края на срещата му с професионални организации на туроператорите, която продължи близо два часа. Срокът за обсъждането изтича на 2 септември, а министърът смята да издаде своята заповед на 3 септември. Предстои да се систематизират и обобщят всички внесени предложения, препоръки и становища и да се изготви окончателен вариант на текст за предложение за Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма по отношение на Гаранционния фонд. Той трябва да бъде подписан от всички участници в работната група, с което те ще удостоверят съгласието си по него. Ако такъв текст се постигне в рамките на месец или два, но не повече, за да е в рамките на този служебен кабинет, той ще бъде внесен в Министерския съвет и след това в парламента, обясни министърът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00
инж. Иван Иванов

Призванието да бъдеш кмет

Столична библиотека отбелязва Деня на София с фотодокументална изложба "Призванието да бъдеш кмет", тематична кръгла маса и прожекция на филма „ Кметът “, посветени на 90 години от назначаването на инж. Иван Иванов за кмет на столицата. Таня Томова, завеждащ сектор „Краезнание и книжовно наследство“ ни въвежда в подробностите: "Изложбата е..

публикувано на 14.09.24 в 11:57
Мартина Костелянчик

Овластяване чрез изкуство

Фондация „Ято“  организира  Младежка медийна работилница. Проектът ще даде възможност на участниците в него да получат основни знания за журналистиката и да придобият нови умения, като създават авторски текстове, репортажи и новини, да анализират и споделят информацията, различавайки истинските новини от фалшивите, да развият медийна грамотност. Ще..

публикувано на 14.09.24 в 11:17

Графити-изкуството за всякаква кауза

Lucky Hunt Графити фестивал в София  -  два дни, изпълнени с много вдъхновение и аерозол на специална локация. 20 улични артисти ще изрисуват над 1000 кв.м. Какво да очакваме ни разказва   Цветан Бизев от Sofia Graffiti Tour: "Може да ни разпознаете по многото цвят. Тръпката на рисувана стена е много голяма. Индустриално хале предоставя стените си...

публикувано на 14.09.24 в 10:14

Китайски и в Елин Пелин

С началото на новата учебна година Община Елин Пелин в сътрудничество с института „Конфуций“ към Великотърновския университет подготвя и нов учебен предмет в обучителната програма на местните училища. Става въпрос за изучаването на китайски език на територията на общината, като първото учебно заведение, което ще предостави тази възможност на своите..

публикувано на 14.09.24 в 09:42
Снимка: Българска скейтборд федерация

Скейтбордисти се състезават в Самоков тази събота

Състезание по скейтборд ще се проведе тази събота (14 септември) в Самоков. Участниците ще премерят сили в скейтзоната, която се намира в градския парк „Крайискърец“. Състезанията са част от подготовката на спортистите и привличат все повече деца към тези спортове – скейтборд и сноуборд, съобщи пред БНР-Радио София Христо Ахтаподов, който е..

публикувано на 13.09.24 в 18:10

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Датата  е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен..

публикувано на 13.09.24 в 17:25