Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон за инфлуенсърите. Ще има ли такъв?

Снимка: Радио София

Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" коментира искането за закон за инфлуенсърите. Какво ще регламентира той?

"Както всеки закон да създаде определения за всеки един от участниците в тази система. Инфлуенсърите, техните агенти, корпорациите, които ги наемат за осъществяване на една или друга рекламна дейност в социалните мрежи. И също така какво представлява дейността "инфлуенсър", защото тя със сигурност трябва да отговаря на няколко критерия, като например лицата, които се наричат "инфлуенсъри" колко последователи трябва да имат. Също така, че тук се касае за търговски съобщения, за такива, които тези влиятелни личности сред своята аудитория рекламират различни продукти, услуги, защото ние знаем, че най-уязвими на тези популярни лица са именно децата. Те са много малко критични към това, което им се казва, особено на хора, на които безпрекословно вярват. Дори повече от на родителите си, за съжаление", коментира тя.

Професията е свободна и именно заради това е трудно, когато възникнат казуси институциите да се ориентират какви точно мерки да предприемат, сподели Руменова. По думите й ако се използва съществуващото до момента законодателство може да се погледне през "призмата на нелоялните търговски практики".

"Тук говорим за една недобросъвестност и липса на професионална компетентност. Защото тези, които са поръчали това рекламно клипче и тези, които са го създали би трябвало да си дадат сметка, че адресирайки го към такава уязвима група потребители се създава риск за тяхното здраве и психика", каза тя.

По думите й има съмнения доколко продуктът е легален и безопасен, като в някои държави вече е забранен. Къде е ролята на Комисията за защита на потребителите?

"Надявам се да не е толкова повърхността, доколкото виждаме. Всъщност се оказва, че те са глобили търговеца за липса на информация за контакт с него и за възможност за връщане на продукта в 14 дневен срок. Разбираме колко повърхностно е това на фона на глобалната идея, която трябва да е да забраним тази практика, която насочва децата към притеснително поведение и води към зависимости", заяви Руменова.

По думите й във Франция и Испания е въведен подобен закон, който поставя рамки. Във Франция е направено проучване, което е установило, че съдържанието на т. нар. влиятелни личности в социалните мрежи, когато говорим за търговски мрежи е станало много по-прозрачно и вече надвишава 90%. Тя посочи, че трябва да се поставят разумни граници какви са правата и отговорностите на всеки един по веригата и какво следва, ако те не бъдат изпълнени.

Руменова подчерта, че в онлайн пространството постоянно се предлагат продукти, които обещават подобряване на здравословното състояние, което е груба злоупотреба. И, че трябва да се ограничи своеволието и безотговорността. И посочи, че родителите трябва да способстват учителите да се превърнат в инфлуенсъри за своите деца.

Чуйте и анкетата на репортера на Радио София Надежда Герова:


Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата “Свети Николай”, Копривщица

Историята оживява - Църквата “Свети Николай”, Копривщица - нови открития

Разговорите са с архитект Иван Василев - автор на нов 3D проект, архитектурно заснемане на църквата “Свети Николай” и на ново проучване за нейната архитектура и моментно състояние. Също така архитект Василев е горд представител на вековен копривщенски род.  В срещата се включи и архитект Ивелин Любенов, който събира, изследва и съставя проучвания,..

публикувано на 14.09.24 в 16:00

Софийски разкази - “Затрупана София” и вечното състояние на Кирил Христов

Разговор със София Стоянова - автор на къси разкази и статии и на непубликувания автобиографичен роман “Две лица”, ,съставител на поетичната книга на Радой Ралин - “Късно откритие”, издадена по повод 100 годишнината на писателя. София е и автор на антологията “Правото да се очароваш”, но основната тема на разговора е Кирил Христов:

публикувано на 14.09.24 в 15:00
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00
инж. Иван Иванов

Призванието да бъдеш кмет

Столична библиотека отбелязва Деня на София с фотодокументална изложба "Призванието да бъдеш кмет", тематична кръгла маса и прожекция на филма „ Кметът “, посветени на 90 години от назначаването на инж. Иван Иванов за кмет на столицата. Таня Томова, завеждащ сектор „Краезнание и книжовно наследство“ ни въвежда в подробностите: "Изложбата е..

публикувано на 14.09.24 в 11:57
Мартина Костелянчик

Овластяване чрез изкуство

Фондация „Ято“  организира  Младежка медийна работилница. Проектът ще даде възможност на участниците в него да получат основни знания за журналистиката и да придобият нови умения, като създават авторски текстове, репортажи и новини, да анализират и споделят информацията, различавайки истинските новини от фалшивите, да развият медийна грамотност. Ще..

публикувано на 14.09.24 в 11:17

Графити-изкуството за всякаква кауза

Lucky Hunt Графити фестивал в София  -  два дни, изпълнени с много вдъхновение и аерозол на специална локация. 20 улични артисти ще изрисуват над 1000 кв.м. Какво да очакваме ни разказва   Цветан Бизев от Sofia Graffiti Tour: "Може да ни разпознаете по многото цвят. Тръпката на рисувана стена е много голяма. Индустриално хале предоставя стените си...

публикувано на 14.09.24 в 10:14

Китайски и в Елин Пелин

С началото на новата учебна година Община Елин Пелин в сътрудничество с института „Конфуций“ към Великотърновския университет подготвя и нов учебен предмет в обучителната програма на местните училища. Става въпрос за изучаването на китайски език на територията на общината, като първото учебно заведение, което ще предостави тази възможност на своите..

публикувано на 14.09.24 в 09:42