Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В миналото с бъдещето

Обектите под закрилата на Юнеско в България и Италия са във фокуса на второто издание на форума „История и бъдеще“, който ще се проведе на 7 октомври в НИМ под патронажа на Министерството на културата. Инициатор на събитието е Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, а зад идеята застават и ИТА Агенция София, Италианския културен институт в София, Конфиндустрия България (Италианската индустриална асоциация в България) в сътрудничество с Националния исторически музей в София, Камарата на архитектите и Камарата на строителите в България. БНР е медиен партньор.

Ето какво сподели специално за Радио София г-н Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България -  международно представителство на Конфиндустрия Италия, най-голямата европейска национална работодателска асоциация. В Конфедерацията членуват общо над 150 хиляди фирми, както производствени предприятия, така и от сектор услуги, обединени в 223 асоциации. Общо фирмите на Конфиндустрия осигуряват 5.417.168 работни места.

"Имаме седалища в Рим и Брюксел. Аз самият съм Неапол, а от 18 години съм в България. Българският е малко по-труден (говори го прекрасно, б.а.) за научаване за нас, може би поради това, че пишете на кирилица.

Събитието е  за да се споделят добри практики от Италия в България – Италия е страната с най-много обекти под закрилата на ЮНЕСКО, 60 към днешна дата. При вас също има силна връзка с традициите и културата, затова е точното място да се говори по темата. Имаме и желание да открием още места в България, които да влязат в списъка за закрила на ЮНЕСКО.  

Като индустрия участваме в  реставрирането на тези обекти на ЮНЕСКО, предоставяйки специфични продукти – бои или разтворители, например, които са съвместими с оригиналните материали и спомагат за тяхното запазване във времето.

Използваме иновации и нови технологии в процеса на реставрацията. Друга важна тема е как тези обекти на ЮНЕСКО могат да станат енергийни ефективни.

А ако говорим за тенденциите в тази сфера – идеята е те не само да се съхраняват, а и да се обживяват, така направиха в Помпей, например."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16