Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкя - готови за утрешния ден

6
С Румяна Николова, Диана Шингарова, Елисавета и Цветан Стоянови
Снимка: радио София

Днес гостуваме на район Банкя и говорим за развитието на културата тук със зам.-кмета д-р Александра Александрова:

"Стремим се да каним гости на високо ниво, за да възпитаваме вкус и отношение към културата. Стремим се да привличаме младите към нашите проекти като "Слушай Банкя" - в партньорство с НХА и 78-о училище. Ще направим табели с цитати от автори като Йордан Радичков, Дора Габе и изложба с цитатите в парка "Кестените". Стартира проектиране и на нов парк. Ще има традиционно коледно градче и ще надграждаме традициите. Днес подновяваме "Седянка Българка".

Какво представлява събитието, кои са летните културни събития и какво предстои до края на годината, включително и за фестивала "Кооп" - в звуковия файл.

Гостува и директора на Професионалната гимназия по туризъм Савина Спасова:

Кои са шеф-готвачите, бивши възпитаници на гимназията, че разберете още в началото на звуковия файл. Продължението е с приоритетите на новата директорка, която преподава там повече от 20 години. "Училището е създадено преди над 55 години, член е на Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство. Професиите предлагат успешна реализация, търсят се много на пазара на труда. Това прави гимназията привлекателна. При кандидатстване, първи се запълват бройките за професията готвач. Доста ученици продължават с горна степен на образование в сферата на туризма.

Демографската криза и нерегламентираността в трудовите отношения са сред причините за недостиг на кадри в сферата на туризма, но нашите ученици имат много големи успехи в събития като Национална кулинарна купа и се надявам повечето от нашите ученици да остават в България."

Още за специалностите и направленията, както и проектите и програмите, по които работи гимназията, включително Еразъм - в средата на звуковия файл. Към неговия край говорим за партньорствата на гимназията. 

Разказваме и за романа на Виолета Янушева "Преоткриване". Ръководителят на проекта "Готови за утрешния ден" на сдружение "БЛАГ ДЕН" Виолета Янушева, освен деец и просветител сред младите е и писател. Преди обаче да разберем повече за нейната дебютна книга "Преоткриване", ето разказа ѝ от първо лице за проекта и лесно ли е да развиеш креативността у един млад човек: 

"Разнообразието в таргета ни 15-29 г. е голямо. Няма пряк път към тях. Някои са се отделили със стъклена стена. Не можем да кажем, че 15 годишните са такива или не. Ако талантливите млади хора не се подкрепят, те се свиват в себе си.

Без значение кой какво твори, няма как да не се включат емоциите. Моята страст е операта и изобразителното изкуство. Книгата е израз на споделените ми емоции. Предизвикателство, поемане на риск и правене на компромиси са трите основни емоции. Колебанията ми натрупаха още емоции. Първото "да" може да определи пътя ти като творец. Когато правим избор, едва ли осъзнаваме, че се отказваме от нещо. Този отказ ни дърпа назад и затова новият път е толкова труден. Освен вълнуващ, той е и истинското."

Учителите по керамика и изобразително изкуство Елисавета и Цветан Стоянови ни разказват за една интересна изложба на учениците от 78 училище „Христо Смирненски“ в Банкя и децата със специални потребности от Дом "Дъга" в град Панагюрище:

"През годините децата, които се занимават с керамика ставаха все повече, произведенията им - също и решихме да направим изложбата. Тя е до края на октомври. Интересен е начинът, по който се колаборирахме с произведенията на децата от дневния център в Панагюрище. Това е среща на стихии. Абстрактната живопис на децата от Панагюрище и керамиката на нашите деца дават различни гледни точки, светогледът на всяко дете е автентичен, духът на изложбата показва красотата на детската душа." (Елисавета) "Изкуството е мост между възрастните и младите, чрез изкуството можем да решим проблемите между тях. Бяхме в дома и видяхме изключителния професионализъм." (Цветан)

Още за керамичното ателие в училището, какво е керамиката и какво формира обучението по изобразително изкуство - в звуковия файл.

И един разговор за книгата "Стара Банкя 1928-1929 г." с автора Румяна Николова и графичния дизайнер Диана Шингарова:

"Преди десетина години реших, че трябва да разполагаме с всички книги, издавани за Банкя, вече разполагаме с цялата литература. В това влизаха и броевете на в-к "Банки" от 1928-9. Отворих вестника и видях, че тогава цената ба билет за банята е почти същата като днешната. Има много неща, които те карат да се замислиш по сериозно - има статия "Добрината е здраве". На представянето на книгата студенти от НБУ внесоха театрален елемент, а участници от "Смехурко" направиха говорящ вестник." (Румяна Николова)

"Дали сме по-съвременен поглед на това как е изглеждала стара Банкя. Решението бе да е в цветове бяло и синьо - като тези на въздуха и водата в Банкя. По подобен начин се спряхме на слънцето в корицата на книгата за гласовете на Банкя." (Диана Шингарова)

С какво още впечатляват старите броеве на вестника и какви са били предизвикателствата пред графичния дизайнер - в звуковия файл.


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Историята на Американския колеж в София

Разказваме за корените на една от най-старите чуждестранни институции на Балканите. Това е Американският колеж в София.  Събеседници са Петя Иванова - директор “Комуникации” в Американския колеж в София и завеждащата Библиотека “Гипсън” към Колежа - Александра Александрова.  "Училището е създадено от американски мисионери и започва в Пловдив в..

публикувано на 12.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Модернизъм на малките 5 кьошета

Разговор с Теодор Караколев от Фондация “Български архитектурен модернизъм": "Когато свързваш една сграда с живота на хората в нея, тогава достигаш до повече сърца. Градската памет се губи по-бързо в София, където динамиката е по-голяма. И в онова време е било така. Истории има навсякъде, особено в централните квартали те се намират по-лесно, а..

публикувано на 12.10.24 в 15:00
Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Адресите на любовта - Любовта на Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Заради целувки във филмите подозират актрисата за връзка с Апостол Карамитев Любимата актриса на поколения българи, Гинка Станчева, остава вярна на съпруга си Пейчо Пейчев повече от половин век. Запознават се във Велинград като гимназисти. Двамата са там на курорт и младежът изминава по 14 км всеки ден, за да види любимата си. Тя кандидатства..

публикувано на 12.10.24 в 14:00
Цветомира Векова

На корейски нещата звучат малко по-различни

Нобеловата награда за литература за 2024 г.  е на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната интензивна поетична проза, която се възправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот". Издавана у нас от „Ентусиаст“, в превод от Цветомира Векова: „Не се изненадах че е получила наградата, оценена е подобаващо...

публикувано на 12.10.24 в 11:56

Препоръчвам нещата, в които вярвам

Страшен брънч с кауза тази неделя в София. Каузата - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Октомври е месецът на страшните книги и още по-страшните книжни сладкиши и солениши. 13 тематични рецепти за 13 октомври. Място: ул. Веслец 22 „Абордаж“. Подробностите от Десислава Иванова от TroubleBakers : „Поредицата ни има различни..

публикувано на 12.10.24 в 11:19
Отляво надясно: Ема, Андрей, Николай и Виктория

Всеки намира своите хора, но и намираш себе си

Кандидатстването за програмата за образователен обмен "YES България" е отворено. Български ученици ще имат възможността да живеят и учат една година в САЩ. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас от училищата в страната и е финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ. Младежите ще могат да..

публикувано на 12.10.24 в 11:03

Над 293 300 сигнала за онлайн престъпления над деца от началото на годината

Националният център за безопасен интернет отчита pекорден брой сигнали за онлайн престъпления над деца в цяла Европа. За периода януари-септември 2024 г.  са регистрирани над 293 300 сигнала за онлайн насилие над деца. Данните от обработените от Центъра сигнали бяха представени на пресконференция днес. Пред Радио София Антоанета Василева –..

публикувано на 11.10.24 в 17:29