Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование през целия живот във фокуса на TEDxSofia 2024

Снимка: Радио София

На 1-ви ноември, от 10.00 часа, в Дома на киното ще се проведе TEDxSofia 2024. Тази година фокусът е насочен към образованието. Събитието се организира по модела на световната конференция TED, каза пред Радио София проф. д-р Десислава Бошнакова.

Темата е вдъхновена от стихотворението на Джани Родари „Ако можех да имам едно магазинче“, като организаторите перифразират „Ако можех да имам едно училище“.

„Много хора казват „аз какво ще науча като дойда на едно такова събитие?“ Много често най-ценното нещо, което човек може да научи е, че е зациклил и не си е позволил да си разшири кръгозора и да си представи, че може. За мен този момент на просветление е изключително важен и поне аз, всеки път като отида на такова събитие, всеки път се връщам заредена с крила“, обясни проф. Бошнакова.

Тя добави, че е организатор на TEDxSofia от 2017 г., а TEDx – още от 2011 г.

„Тази година се шегуваме, че TEDxSofia расте, но не старее, защото за първи път правим този формат. Решихме да направим формат за образование по няколко причини. Тази година глобалният TED става на 40 години, а най-гледаната лекция на платформата е на Кен Робинсън „Училищата убиват креативността“. Тя е може би, една от най-популярните в България и решихме в чест на всичко, което този човек е направил за образованието и по повод на юбилея, който има платформата, да направим нещо за образованието, но широката концепция за образование като учене, най-вече през целия живот. Според мен любопитството на всеки един човек е движеща сила за младия дух“, посочи проф. д-р Десислава Бошнакова.

По думите й, образованието на човек не свършва с училището или университета. От образование имаме нужда цял живот.

Във формата ще участват 12 лектори и 7 студенти, които ще представят своята идея за предмет, който е нужен – независимо от възрастта. Ще бъдат обхванати теми от сексуално образование до правна грамотност и дебати.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписаха споразумението за бонус системата в столичния градски транспорт

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че е подписал споразумението със синдикатите, с което ще бъде въведена бонус системата при заплащането на работещите в столичния градски транспорт.  Новата система ще влезе в сила от 1 ноември, когато Терзиев очаква и държавата да изплати на Общината компенсации заради въведените намаления при пътуване с..

публикувано на 16.10.24 в 18:57
Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „СОФ Кънект“

Летище София организира специална среща за всички любители на авиацията

Летище София проведе специална среща за всички любители на авиацията, които имат желание да се докоснат отблизо до атмосферата на летището. Програмата включва среща с Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ АД , оператор на Международното летище София. По думите на Кабайеро до 2026 г. ще бъде изградена и специализирана площадка за..

публикувано на 16.10.24 в 17:33

Зачестяват измамите с онлайн търговци

Зачестяват сигналите за сайтове, които имитират официалните уебстраници на реномирани производители, като по този начин заблуждават потребителите и ги подтикват да закупят стоки, предполагайки, че същите са оригинални. Тези сайтове имитират домейна на известни брандове, като към популярната марка добавят „Bulgaria” или “Sofia”. “Разликата с..

публикувано на 16.10.24 в 16:58
Столичният кмет Васил Терзиев.

Бонусната система за водачите от градския транспорт влиза в сила от 1 ноември

Ще бъде внесен доклад, който да бъде гласуван на следващото редовно заседание на Столичния общински съвет, на 14 ноември, с който да бъде създадена общинска структура, която ще отговаря за пътната маркировка и сигнализация, тъй като качеството, което в момента предоставят външните фирми, не отговаря на очакванията и изискванията на местната..

публикувано на 16.10.24 в 16:39
Ивайло Хлебаров

Данните за чистотата на въздуха трябва да бъдат коректно взети от правилните места

Нови, по-строги правила за качеството на атмосферния въздух влизат в сила в Европейския съюз, след като Съветът по околна среда окончателно прие новата директива. Мярката има за цел да постигне нулево замърсяване на въздуха в Европа най-късно до 2050 г. За да бъде по-ефективен контролът, ще се взимат проби за качеството на въздуха от повече места в..

публикувано на 16.10.24 в 16:25
Илко Градев и Александър Михайлов от проекта

Нов сезон с голям концерт и музикални истории за група "Патърдия"

В предаването  “Добър вечер, София“ посрещнахме двама от пет музикални гости – Александър Михайлов и Илко Градев. Те са част от квинтет, не от кой да е а от “Патърдия“, но както името им, така и поводът да ни гостуват изобщо не беше случаен, а съвсем сигурен, защото ще се случи само след ден, в четвъртък, 17 октомври, а именно техният концерт,..

публикувано на 16.10.24 в 15:55
Александър Морфов

Съдът отмени уволнението на Александър Морфов от Народния театър

Софийският районен съд (СРС) е отменил уволнението на режисьора Александър Морфов от директора на Народния театър „Иван Вазов“. Морфов е назначен обратно на длъжността „главен режисьор“, а Народният театър ще трябва да му изплати глоба в размер на 800 лева , се посочва в решението на съда от 14 октомври. Народният театър трябва да изплати и глоба в..

публикувано на 16.10.24 в 14:13