Любителите на нискомасленото кисело мляко трябва да внимават, защото мислейки, че се хранят здравословно, може всъщност да си вредят. Това става ясно от думите на професор Тим Спектър - лекар, професор по генетика, цитиран от Mirror.
В подкаста ZOE Science and Nutrition, професор Спектър говори с д-р Крис Ван Тулекен за опасностите, които крие нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна.
„Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено“, казва проф. Спектър.
„Една от илюзиите на нашата система за снабдяване с храни е, че тя съществува, за да ни доставя храна, а не това е начинът, по който работи. Тя съществува, за да извлича пари от нас и затова гениалността на нискомасленото кисело мляко е, че можете да го продавате на по-висока цена, именно защото в него няма мазнини“, отбеляза Ван Тулекен.
Експертът обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но това означава, че в продукта са добавени много повече съставки, което пък го превръща в ултрапреработена храна.
„Нищо от това не е направено с оглед на нашето здраве“, добавя д-р Крис Ван Тулекен.
Професор Тим Спектър предупреждава за опасностите, които крият ултрапреработените храни, наричайки ги „бомба със закъснител в бъдещето“, защото могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето.
Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..
“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..
Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..
Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС. От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..
Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето. Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...
Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..
В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..