Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

2
Павел Златаров
Снимка: радио София

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника, който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е водач на втори цигулки и Иван Лалев, първи виолончелист на оркестъра.

 А ето и каква е мисията на Филхармоника:

„Камерната музика трябва да се поднася на слушателите в най-високото възможно качество, защото това е музика с най-високо качество. Тя, по своето естество, се побира в по-малки зали. Ние не се стремим на всяка цена да стигнем до толкова много хора. Мисията ни е да представим всяка програма така, че всеки от слушателите в залата, да искат да дойдат на следващия ни концерт. Много е лесно да направиш популярна програма и дойдат няколкостотин души, които обаче нито са чували, нито ще запомнят името на състава. Ние сме правили такъв концерт в началото, на открито и събрахме 600 човека (даже шокирахме ПР-ката си). Не трябва обаче това да е постоянна практика.

Удоволствието е да представиш едно музикално произведение на хората, които са дошли да чуят точно тази творба точно в твоето изпълнение. Получава се една общност и чувство за единение между изпълнители, музика и публика. Щастието в края на един такъв концерт в огромно. За това работим ние, това е нашата марка“.

Павел Златаров вярва, че камерната музика дава на инструменталистите път към самоусъвършенстване, тя поставя високи цели (чуйте цялото интервю за да разберете защо Пабло Казалс е свирел всеки ден всеотдайно и след 80-годишната си възраст).

Следващият концерт на квартет Филхармоника е на 22 октомври, вторник от 19 часа в камерна зала „България“. Програмата включва квартети от Моцарт и Менделсон и е озаглавена „Светлини и сенки“.

Започваме с последния от 6-те квартета, които Моцарт посвещава на Хайдн. Самият Хайдн има шест квартета, композирани в годината, в която Моцарт се мести във Виена. Това е преломна година за Моцарт, защото от придворен композитор на служба при архиепископа на Залцбург, той става свободен елемент. Това е много трудно в онези времена и именно тогава Моцарт получава подкрепа от Хайдн. Отблагодарява му се с тези шест квартета и едно писмо, в което го нарича свой музикален баща. А точно този квартет „Дисонанси“ е изключително смел и новаторски, защото встъплението е поредица от дисонанси, които дори и днес звучат авангардно, а можете да си представите колко стряскащо е било тогава?!“ – разказва Павел Златаров и добавя, че след това дисонантно начало следва един от най-красивите и безконфликтни квартети на Моцарт.

Менделсон е представител на друго време, в което светлините и сенките и изобщо вътрешните конфликти вече са можели да имат своето проявление в музиката  - за разлика от класицизма, когато аристократите не са искали да бъдат смущавани от нищо и музиката трябвало да е благозвучна. Бетовен вече е променил статуквото. Аз съм влюбен във всички квартети на Менделсон, това е неговият 4-ти квартет и четвъртият, който ние свирим – всеки негов квартет е уникален, няма несъвършенства, няма и грам скука, докато ги слушаш“ – още от интересния разказ на Павел Златаров.

Филхармоника свирят заедно за първи път на концерт с гостуващ ирландски пианист. Харесва им. И продължават. „Хубаво е, че днес има все повече млади хора, които създават квартети и свирят. В камерната музика имаше „дупка“ след падането на комунизма и появата на свободния пазар. Постепенно се появиха възможности за проекти и Софийската филхармония, например, можеше да отделя допълнителни средства, за да свирим ние камерна музика. Тя, камерната музика, тепърва ще завладява света. В нея има и друго предимство – съставите са малки и мобилни, лесно можем да отидем и да изнесем концерт в Троян, например. В по-малките градове има публика за тази музика, има публика за всяка музика, стига да им се предложи“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34

И Торбалан за дядовци

На 5 октомври комиксите „Дъга“ представиха своят втори том на фестивала Musagena New Vibes Fest. Това е второ издание след възраждането на името през 2022 . Андрей Андров и Джулиано Димитров от сдружение „Комикс Манифактура" гостуват по този повод в студиото ни: "Занимаваме се с проекта да бъде успешен напред във времето. Идва като мечта,..

публикувано на 19.10.24 в 11:07
Елисавета Иванова

Къде и как да се ограмотим финансово

За 12-а поредна година в София ще се проведе най-голямото събитие за финансова грамотност в България, организирано от младежи за младежи - „ Левчето ” . Елисавета Иванова от студентската организация AIESEC in Bulgaria ни въвежда в дебрите на финансите: "Винаги виждаме тревогата сред младите да управляват парите си и да извличат максимума от..

публикувано на 19.10.24 в 09:50