Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

20% ДДС върху хляба ще възроди сивия сектор, цената ще се вдигне с 30 на сто

Снимка: БГНЕС

Нулевото ДДС при мелничарството и хляба е социална мярка. С връщането на ДДС на 20% в този сектор ще се вземат около 60 милиона лева от джоба на потребителя и е предпоставка за съживяване на сивия сектор – той в момента е нула.

Това коментира пред БНР-Радио София Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, във връзка с проектобюджета на страната за следващата година.

  • Проектобюджетът на страната за 2025 г. ще е с 3% дефицит, заяви наскоро служебният министър на финансите Людмила Петкова след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите ѝ внасянето на проектобюджета ще бъде забавено и той ще бъде предложен на следващия 51-ви парламент.
    В проекта е заложено връщане на ставката на ДДС от 20% върху хляба и дейността на ресторантьорите. Годишният ефект от връщането на ставката ще е 400 млн. лева.
Мариана Кукушева Снимка: БГНЕС

"Политици се опитват да ни пришият към бизнеси, които създават продукт, който не е от първа необходимост, по-скоро е в сферата на луксозните услуги – допълни Кукушева. – Брашното и хлябът вървят ръка за ръка и връщането на ДДС на 20%. Защо се говори за 400 млн. лева? Общият приход от връщането на ставката при нас ще бъде около 60 млн. лв. Тези пари ще бъдат взети от потребителите, не от някой друг.

Цената на хляба със сигурност ще се увеличи, според нас с около 30 процента."

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Златна Костова

Златна Костова: талантът е да имаш нюх

Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..

публикувано на 19.01.25 в 11:06
Ралица Мавродиева

Цьолиакия: болест, която удря социалния живот

Ралица Мавродиева ни обяснява  каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..

публикувано на 19.01.25 в 10:26

Магията е в звукоизвличането

Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..

публикувано на 19.01.25 в 09:57
Иван Симов на технически съвет

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, Първо студио

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..

публикувано на 18.01.25 в 16:00

Софийски разкази - Велизар Пеев и шоколадената фабрика

Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..

публикувано на 18.01.25 в 15:00
Пейо Яворов и Дора Габе

Адресите на любовта - Любовният триъгълник между Яворов, Дора Габе и Екатерина Ненчева

Днес ще ви раздипля патетичната любовна история на поетите Екатерина Ненчева, Пейо Яворов и Дора Габе. В Легендите на София съм разказвала и за тримата, но днес ще разкрия кой в кого е бил влюбен. И понеже за Екатерина Ненчева, първата българска писателка дръзнала да  вплете в стихове любовните си пориви, се знае сравнително малко, отделям повече..

публикувано на 18.01.25 в 14:00
Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор)

В трудното има любов и доброта

„ Градината на доброто “ е не просто  документален филм с благотворителна цел. Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор) ни разказват историята: "Филмът е за Милена Боева. Тя прави тази градина " Вдъхновение " в Божурище и създава 15 работни места за младежи в неравностойно положение. Работата им помага да бъдат самостоятелни. В тази..

публикувано на 18.01.25 в 12:08