Дните по Коледа като че останаха най-семейните празници. На Бъдни вечер, независимо от своя ритъм на работа и живот, каквото и да диктува дигиталната трансформация, всеки иска и се събира с най-близките си, със семейството. Раждането на новото Слънце, на младия Бог Исус Христос е хубав повод да се съберем, да се срещнем около постната трапеза или на следващия ден – на Коледа, край елхата.
Това коментира пред БНР-Радио София гл. ас. д-р Иглика Мишкова – и.д. зам.-директор на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.
Тя припомни отколешните традиционни изисквания за празничната трапеза – полагането ѝ върху слама на земята, както и нечетния брой постни ястия – подобаващо украсен хляб, сарми, пълнени чушки, боб, ошав, живо, лук и др. в зависимост от региона на България.
Всеки трябва да опита от всяко ястие, макар и по малко – за здраве и плодородие, посочи д-р Мишкова.
По думите ѝ, коледарите днес са най-често организирани от групи в читалища и можем да ги видим повече на сцена. В някои региони – включително и около София, се сформират коледарски чети, които след предварително записване посещават къщи в населеното място.
В някои градове – като Ямбол например, се провеждат фестивали, на които могат да се видят различни групи да представят различни обреди.
Начинът за пожелания може и да се е променил, но хората продължават да искат здраве, деца, щастие. Една от разликите е, че преди време хората наблягаха повече на личните контакти, докато сега дори и за пожеланията прибягват до готови дигитални форми на поздравления.
Най-драстично празнуването на Коледа у нас се променя след Освобождението в края на XIX век, когато се привнасят от Европа и обичаите за украсената елха, балове в двореца и подаръците за всички деца.
Чуйте разговора на Катя Василева.
Д-р инж. Анна Петракиева, заместник-изпълнителен директор в Агенцията по горите и преподавател по горска педагогика в Лесотехническия университет ни представя образователна инициатива „Лесовъд за един ден“, в рамките на която са предвидени състезателни игри за деца и родители, свързани с гората и горската професия: "Горската педагогика е..
Павел Балев безспорно е един от най-успелите български диригенти зад граница. Реномето му в Европа е впечатляващо високо. Това се дължи на задълбочените му познания, прекрасното познаване на репертоара, детайлната подготовка за всеки ангажимент и изключителната му работа с оркестъра. И на интересните и често необичайни програми, които конструира..
Краят на сладкарница “Цар Освободител” е по-тривиален от очакваното: На 8 септември 1945 във в-к Отечествен фронт се говори за сладкарницата като сборно място на другарите Тодор Павлов и подобни за "народно въстание" на сутринта на 9 септември. Пак там са се продавали билети за джазова вечер. В последствие в 1946, друг вестник говори за..
Светлана Мухова и новата ѝ книга "Извори за миналото на Копривщица от османските архиви": "Църквата е построена във времето, когато е създаден регистъра на мъжкото население. Над 10 годишните деца работят, около 60% от мъжете работят извън родното си място, дори 12 годишни деца работят с предприемчивите си родители в европейска Турция, Гърция. Описът..
Цигуларите виртуози Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, на които цяла България се възхищава, се запознават на младежки фестивал в Берлин, където са конкуренти за първата награда - той от името на България, а тя от СССР. Дина я спечелва, а Емил се влюбва. И я чака цели 8 години, защото бъдещата му съпруга е малолетна и все още ученичка...
С „Маргаритка“ на мач. 11-14 април: футболни фенове от различни агитки се обединяват в името на децата. Събитието ни го представя Йордан Жечев: "Инициативата е да предаден любовта си към отбора. "Маргаритка" е социален проект - децата да имат достъп до качествено възпитание. Обиколихме фенклубовете на 16-те отбора в Първа лига. Стиснахме си ръцете за..
"Великден в града" – започва великденски базар в Градската градина. Подробностите от Теодора Бреме, организатор: "Постарали сме се нашите посетители да се потопят в празничното настроение. Днес сме подготвили кори с яйца за малките, а утре ще правим венци. Продължаваме до Велики понеделник. Всеки ден има програма с кулинарни изненади и ателиета за..