Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво е А2 мляко и какво трябва да знаем за него

Този вид мляко се дава само от определени животни. За някои хора храносмилането на кравето мляко (по-голямата част от което е А1 мляко) предизвиква дискомфорт. Счита се, че този дискомфорт се дължи на съдържащия се в него вид протеин – A1 бета-казеин.

Разликата между А1 и А2 млякото е в състава на бета-казеиновия протеин – един от основните протеини в млякото. Този протеин има две вариации, които се наричат А1 и А2, в зависимост от структурата на една аминокиселина в неговата верига. Оттам идват наименованията А1 и А2 мляко (и съответно А1 бета-казеин и А2 бета-казеин). В момента в научната общност има дебат дали тази малка разлика влияе върху начина, по който млякото се усвоява от организма.

Нели Николова и Виктория Генчева са “модерни овчари“, които произвеждат мляко в семейна ферма в Белене. Те разказват повече за този вид мляко и за функцията му при поддържането на дълголетието на нашите предци в началото на ХХ век.

Нели Николова, която е собственик на ферма, в която се произвежда мляко тип А2. Виктория Генчева пък е част от екипа на фермата. “Основната разлика е в протеина. А1 и А2 са всъщност Алфа-1 и Алфа-2 бета казеин. Тези видове казеин се усвояват по различен начин от организма ни, което дава голямо значение дали ни се подува стомаха”, казва Нели Николова.

По думите ѝ през последните години е имало много и различни полемики относно прясното мляко и консумацията му. Последната новост е въпросният казеин. В същото време  и много хора се обръщат отново към традиционното мляко и го предпочитат пред растителните млека, чиито път до крайна консумация е доста дълъг. 

“А2 млякото е винаги овче и козе. Част от кравите също могат да дават такова мляко”, допълва Виктория Генчева. Това мляко може да бъде намерено и в масовите магазини, но трябва да се четат етикетите.

Двете дами обясниха в ефира на Радио София, че млечните напитки са традиционни за нашите земи. Мляко, в различни вариации, се е пиело и от траките, прабългарите. Смята се, киселото мляко идва от млечно-киселата напитка “Кумис”, която още прабългарите са произвеждали.

По земите ни са се отглеждали основно овце и много по-малко крави и се е консумирало основно овче и козе мляко.

За ползите от овчето мляко прави изследване и един руски учен Иля Мечников, който дори получава Нобелова награда за физиология и медицина за това си изследване. Той залага в изследванията си точно на функциите и богатите вещества на тази млечно-кисела бактерия в България, където хората са консумирали основно овче кисело мляко.    

Чуйте повече за прясното овче мляко в звуковия файл.
По публикацията работи: Елица Елефтерова-Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриел Тачев

Софийски разкази: Какво не знаем за ж.к. „Люлин"

Габриел Тачев за Историческа работилница "Люлин" и посветената на квартала експозиция: "Идеята започна като на шега - открихме първа витрина, която да стане част от музейна експозиция. Общият брой експонати са за две витрини. Започваме с предисторията: Модерно предградие като майката на Люлин. До 1976 кварталът се казва "Модерно предградие". Имаме..

публикувано на 24.05.25 в 16:00
С Лилия ИлиЕва

Адресите на любовта – 33-ма звездни мъже с Лилия ИлиЕва

Лилия ИлиЕва, aвторката на книгата с интервюта с 33-ма известни български мъже „Заведи ме в теб“, разкрива какво са ѝ споделили за любовта някои от героите ѝ в книгата. Актьорът Андрей Баташов ѝ изповядва: „ М исля, че взаимоотношенията между двама души зависят от качеството на информацията, която протича между тях, дали е точна, ясна и..

публикувано на 24.05.25 в 14:00
С Мартин и Чавдар Кодинови

За езика – аналогово и дигитално

Мобилното студио на предаването „Радиокафе“ се настанява удобно на сцената на #гудгейм Lan Party 2025 . На 24 май – празника на българската просвета, култура и писменост, темите ще са предизвикателен фюжън между видео игрите и българския език. С разнообразните гости в три часовото предаване, ще проследим как се променя общуването в дигитална среда,..

публикувано на 24.05.25 в 09:54

"Форум", 23.05.25: Тръмп блокира възможността чуждестранни студенти да учат в "Харвард". Какво следва?

Седмицата завършва с коментаторите във "Форум" – Адриана Диканчева и Никола Атанасов. Заедно с водещата Елена Пъневска, те дискутираха по различни теми от деня: -   ПП "Възраждане“ апелират министерствата да разгледат членствата в различни НПО и да прекратят такива, които не носят полза за държавата -   Тръмп блокира възможността..

публикувано на 23.05.25 в 19:05
Столична библиотека

Столичната библиотека отбелязва 24 май с празнична програма

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с фотодокументални изложби, литературни четения и Ден на отворените врати. Празничната програма за 24 май ще започне в 11.00 часа, а софиянци и гости на столицата могат да посетят Централната сграда на пл. "Славейков“, да разгледат..

публикувано на 23.05.25 в 18:01

Третото издание на "Нова българска типография" демонстрира постиженията на българските дизайнери

Третото издание на Нова българска типография демонстрира постиженията на българските дизайнери, работещи в областта на калиграфията, летеринга, шрифтовия дизайн и типографията след 2019 година. Повишеният интерес към изкуството на шрифта през последните години създаде поле за изява на много автори и повиши критериите и очакванията на широката..

публикувано на 23.05.25 в 17:06

Най-добре платената индустрия в България остава IT сектора, други отрасли с остра нужда от кадри

Сериозно разминаване между желанията за професионална реализация на завършващите училище и реалните нужди от кадри на пазара на труда, отчитат от една от големите компании в областта на HR решенията. Наблюденията са направени сред над 300 български и международни компании от различни сектори. През последните години сред най-желаните..

публикувано на 23.05.25 в 16:48