Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От 17 май до 6 юни, ул. "Московска" 5

"Храни и пития на българите" от Освобождението до 90-те години на XX век ще покаже изложба на ДА "Архиви"

Пред Радио София разказа доц. д-р Михаил Груев

Снимка: ДА "Архиви"

Историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век разказва изложба на Държавна агенция “Архиви“(ДАА)

Как са се произвеждали и продавали те, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности – ще разберем, ако посетим изложбената зала на ул. “Московска“ 5, в София от 17 май до 6 юни.

С изложбата “Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата“ ДАА ще участва в Нощта на музеите на 17 май.

Непосредствено след Освобождението в България тече кулинарна революция. В началото маниерите са фриволни. На първия придворен бал през януари 1880 г. “гостите ометоха буфета с баснословна бързина“, свидетелства в мемоарите си Константин Иречек.

На втория бал пред очите му политикът Марко Балабанов изяжда сам цяла щука. Но банкетната култура бързо се издига и дори провинциалното чиновничество започва да дава изискани обеди и вечери. В крайдунавските градове, наред с черен хайвер и печени пилета, задължително се поднася модното тогава ястие "чига майонеза“. Банкетните питиета са водка, коняк, вино и сифон (газирана вода).

По времето на Фердинанд I на мода са изобилните маси.

Менюто за официалната дворцова вечеря от 20 ноември 1898 г. включва 11 стъпки, между които сьомгова пъстърва по венециански, филе от млади пуйчета по тулузки и фазани с трюфели. Девет различни чаши за вино могат да придружават само основните блюда на аристократичната вечеря (производител от епохата поддържа в каталога си 146 прибора за маса – от лъжички за маслини до вилици за ядене на костенурка).

При цар Борис III официалните вечери са сведени до минимум, постите се спазват строго. За разлика от баща си Фердинанд, цар Борис никога не преяжда.

Най-знаменитото заведение на Третото царство си остава сладкарница “Цар Освободител“ пред Руската черква – истински клуб на знаменитостите от литературната, художествена и научна сцена. Открива я през 1908 г. завърналият се от Америка македонец Коста Стоянов. До затварянето й през 1947 г. в нея прочутото “кафе синджирлия“ пият Елин Пелин, Сирак Скитник, Асен Златаров, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Иван Милев, Илия Бешков, Светослав Минков и др. Сградата й е окончателно разрушена през 1977 г. Времето на социализма идва със свои специфики: дефицитни стоки, които се продават "под щанда“ или само по Нова година като банани и портокали. Кафето е виетнамско и с лош дъх, заради което мнозина прилагат следната хитрост: заливат зърната с български "коняк“ и ги препичат повторно.

Същевременно се създава мощна хранително-вкусова промишленост, в която България се специализира в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ. Изпреварваме всички социалистически страни, когато през 1965 г. първи започваме производството на “Кока-кола“, дори 8 г. преди Гърция. Изложбата разказва и уникални истории, като тази на основателя на някогашната шоколадова фабрика "Щастие“ Стефан Тодоров.

Посетителите могат да разгледат различни артефакти, вкл. порцелан и стъкло от наследството на писателя Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

Изложбата поставя и въпроса за археологията на сетивата.

Не знаем какъв вкус е имал шоколадът през 1930 г. или станимашката малага, чиято рецепта е изгубена със смъртта на производителя й Аристидис Чорбаджака… Но всеки сам, на базата на собствения си опит и въображение, може да направи реконструкция на ароматите, вкусовете и текстурите на ястията – интерактивността е заложена в над 120-те уникални фотографии, идващи от 29-те държавни архива в страната. Заглавието на изложбата е вдъхновено от браншовия съюз на производителите на храни и напитки към Българския занаятчийски съюз в Третото българско царство, който се е наричал “Храни и пития“.

"Изложбата се опитва да пресъздаде не само европеизацията в бита, а по-скоро превръщането на храната в артефакт и в технологично възпроизводим атрибут", посочи доц. Михаил Груев - председател на Държавна агенция "Архиви". 

"Опитали сме се да илюстрираме как навлиза европейската кухня, най-напред сред буржоазията, сред по-заможните градски семейства и как по-късно това се превръща в масова практика, как се променят вкусовете на българина и какви нови ястия идват на трапезата, как се поменя тя, ако щете и височинно, затова, защото в традиционното общество трапезата е на земята или на ниските паралии, които познаваме от епохата на Възраждането", допълни той.

Чуйте целия разговор на Яна Спиридонова и Роман Михайлов с доц. Михаил Груев в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Георгиев и Теодора Димитрова от Синдео

Българските учители осъзнават възможностите на AI и искат да ги използват

Изкуственият интелект (AI) става все по-важен елемент в образованието в Европа. Изследването "Future of Education Report" на GoStudent проследява как учители, ученици и родители възприемат технологиите и как се подготвят училищата за внедряването на AI. Проучването обхваща около 5859 родители и техните деца на възраст между 10 и 16..

публикувано на 18.11.25 в 16:26

Златният български лев е бил равностоен по стойност и авторитет с френската монета от 20 франка

Златните монети на Цар Фердинанд са сред най-търсените монети не само в България, но и в целия свят . Това съобщи пред БНР-Радио София проф. Константин Дочев, експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит. Юбилейните монети , които БНБ пуска периодично, винаги са били предмет на голямо внимание , а те напоследък станаха..

публикувано на 18.11.25 в 15:20
Цвета Балийска

В очакване на шестото издание на Фестивала на авторския театър

На 21, 22 и 23 ноември 2025 г. "Топлоцентрала" ще бъде домакин на шестото издание на Фестивала на авторския театър – ФАТ. В продължение на три дни фестивалът ще представи премиерни спектакли, дискусии и театрални работилници, отваряйки пространство за нови идеи и творчески срещи. Тазгодишното издание на ФАТ продължава мисията си като единствения..

публикувано на 18.11.25 в 13:51
Природен парк „Витоша“

За развитието на Витоша Столичната община предлага Меморандум за сътрудничество

Столичната община предлага Меморандум за сътрудничество за развитието на Природен парк „Витоша“ с цел възстановяване и модернизация на лифтовете, подобряване на достъпа до планината и изграждане на устойчива природосъобразна инфраструктура . Документът е адресиран до ключови държавни институции и заинтересовани страни, сред които..

публикувано на 18.11.25 в 13:19

Представят мултимодална инсталация с 12 интерактивни обекта

Мултимодална инсталация ще бъде открита в четири български града.  "Дванадесет необикновени артистични обекта, които съдържат в себе си представата за обществото, в което живеем. Всеки един от тя е създаден като интуитивен, пластичен обет от глина от 12 творчески личности с различни професии – артисти, терапевти, педагози, архитекти. Всеки..

публикувано на 18.11.25 в 13:15

Как новите зони за паркиране в София влияят върху цените за гаражи и паркоместа

След като стана ясно, че зоните за платено паркиране се увеличават с 55 хил. места се очаква това да повлияе и върху инвестиционния интерес към закупуването на гаражи и паркоместа в столицата. В същото време пък няма достатъчно паркинги и гаражи, което предполага и допълнително увеличение на цените за този вид имоти.   “Със сигурност търсенето се..

публикувано на 18.11.25 в 10:56

Представиха резултатите от онлайн проучване за социалните и трудови права на работещите майки

В края на месец октомври, по време на първия форум на работещите майки в България, Фондация "Мама има работа" представи резултатите от анкетното, онлайн проучване, за това какво знаят за своите трудови и социални права работещите майки, и за предизвикателствата, които срещат, съчетавайки родителските грижи, професионалните и лични ангажименти...

публикувано на 18.11.25 в 10:00