Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Цените на основните хранителни продукти остават стабилни

Снимка: БГНЕС

От началото на юни e в ход кампания на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица информира за движението на цените на основните хранителни стоки на едро. Целта е да се избегнат спекулациите с цифри и невярна информация в процеса по приемането на еврото.

Гражданите могат онлайн да следят хода на цените, каза пред Радио София председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Той обобщи данните към настоящия момент.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

"Имаме нормални движения на пазара. Имаме движение на захарта, като започнем от 20 май от ниво 1,81 лв. към момента е 1,95 лв. Абсолютно нормално движение. Интересното тук е, че имаме повишение на вътрешния пазар на средната цена и същевременно спадане на цената на захарта на външния пазар. Фасулът тръгва от ниво 4,35 лв., към момента е пак 4,35 лв., като е минал през нива 4,44 лв. Оризът – и тук не можем да кажем, че има ясно изразена тенденция. Тръгваме от 3,38 лв., отиваме на 3,35 лв. към днешна дата. Има нормално циклично движение на цената. Брашното – тръгва от 1,54 лв. на 20 май, към момента е 1,55 лв. – нормални търговски взаимодействия“, обясни Иванов.

По думите му, при цената на олиото има установен ръст на нарастване от 3,15 лв. от 20 май към 3,30 лв. в момента. Цената на олиото в световен мащаб е стабилна, уточни той, което означава, че няма тенденция от нарастване на цената, но стабилизирането на пазара ще стане след като се появи новата реколта от слънчоглед. Цената на яйцата остава стабилна, посочи Владимир Иванов.

"При цената на кашкавала имаме тенденция за спад през последните 30 дни. На 20 май от 18,60 лв. към момента е 18,44 лв. Цената на сиреното запазва равнището си – от 11,40 лв. на 11,39 лв. Маслото – от 3,17 лв. към момента е 3,09 лв. По отношение на киселото мляко имаме определено подчертана тенденция към спад от 1,43 на 20 май към 1,35 лв. към момента", посочи Владимир Иванов.

Той добави, че при свинското месо има ясен спад на цената, макар и с малко. Това е и продуктът, който за последните 5 години показва стабилна цена, заради голямото производство в Европа на свинско месо.

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата следи 27 хранителни продукта от първа необходимост, каза Владимир Иванов и добави, че цените на услугите за последните три години са далеч по-голям бич за потребителската ни кошница, отколкото цените на храните.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Елена Панчовска

Софийски разкази - По следите на знанието и държавността

Елена Панчовска за инициативата " По следите на знанието и държавността " на БАН: "Много от членовете-основатели на Българското Книжовно Дружество са сред основателите на новата българска държава. Образователният маршрут съм подготвила и като екскурзовод, но и като човек, който работи в БАН.  Започваме от сградата на БАН, чийто първи камък е поставен..

публикувано на 04.10.25 в 16:00

Историята оживява - Гвардейският оркестър на България, марш първи

Гвардейският оркестър на България е първото музикално формирование в България, осъществил и първите записи в различни жанрове, които ще чуем тук. Историята на оркестъра е описана в книгата на д-р Галя Грозданова-Радева, тук е и Стефани Михайлова, съдействаща за съставянето и представянето на книгата: д-р Галя Грозданова-Радева: "Военните оркестри са..

публикувано на 04.10.25 в 15:00
Никола Анастасов и Мария Косева

Адресите на любовта – Никола Анастасов и Мария Косева

Всички знаем кой е легендарният актьор Никола Анастасов. Но колцина си спомнят за съпругата му, една от първите естрадни певици у нас - Мария Косева. Когато се залюбват, тя е много по-известна от него и е на прага на международна кариера. Отказва се от сцената в името на семейството. Живеят заедно 56 години и до края Мария нито съжалява за..

публикувано на 04.10.25 в 14:00
Красимир Паунов

Премерените решения носят успех

Дни на дълголетието в Боровец от 24 до 26 октомври - при нас е един от лекторите, Красимир Паунов, експерт по спортна физиология и професионален състезател по бодибилдинг: "Спортната физиология изучава как тялото реагира на физическо натоварване. Какво можем да направим за подпомагане на даден мускул за изграждането на здраво и хубаво тяло. Но..

публикувано на 04.10.25 в 12:27

Съвременен и социален цирк

В "Цирколюция" - "Народен цирк", където музиката среща цирка, поканата е от Гео Калев: "Фестивалът ни започва в 11 тази сутрин, безплатно е за ученици и учители. Ще чуем малко от музиката на Панчо Владигеров и модерна народна музика, ще е много приятна и смешна, под режисурата на жонгльора Дарио Табаков. Тази вечер спектакълът ни е напълно безплатен..

публикувано на 04.10.25 в 10:55
С Марта Джурина

Една тема води до друга

Самостоятелната изложба на живеещата и работеща в Берлин българска художничка  Марта Джурина  и серията ѝ „Флуидна светлина“. С нас са Марта Джурина   и кураторът на изложбата Веселина Сариева: "Заминах за Берлин в 2009 и досега ми се отразява доста добре. Взех магистратура по изкуствознание, която също ми е полезна до ден-днешен в работата...

публикувано на 04.10.25 в 10:39

Приказка, която се създава в момента

Фестивал „ Силата на човешкия дух “: Празник на вдъхновението! - Анелия Кирилова от Сдружение „Направено с любов“: "Наложи се да променим локацията заради времето - идеята бе да сме на открито, сега ще сме в Младежкия дом в Мошино. Гостите на фестивала могат да се докоснат до магията, сътворена от творците ни - хора с увреждания. Виждаме колко е..

публикувано на 04.10.25 в 09:51