Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да избираме, съхраняваме и консумираме маслиновото масло?

Враговете на зехтина са топлината, светлината и кислородът, обясни експертът Славей Таслаков

Снимка: Архив

В ароматната вечер на Еньовден, известна и като „нощта на вещиците“, екипът на “Добър вечер, София“ (Яна и Роман), дегустира шотове с маслиново масло, широко известно като зехтин.

В тази своя наглед щура идея, те не бяха сами, а в компанията на експерта Славей Таслаков, от който научихме всичко за зехтина, чиито аромати дори могат да се доближат до тези на парфюмерията.

В пробването на зехтин по този начин - в суров вид, човек може да усети цялата гама от аромати и вкусове. Разбира се в ежедневието ние не ползваме зехтина по този начин, а овкусяваме различни салати, ястия, дори готвим с него посочи той.

Маслиновите масла "екстра върджин" притежават богата палитра от вкусове и аромати. Тези аромати е добре винаги да са свежи и натурални. Така се нарича и първата екстракция на зехтина, така наречената "студена екстракция", която изисква температура под 27 градуса, обясни Таслаков.

По думите му, още от самата беритба на плода, високата температура не е добър приятел, както на него, така и на целия процес. Особености има и при съхранението на маслиновото масло - то трябва да се съхранява на тъмно, под 20 градуса, за да можем по-дълго да му се наслаждаваме.

Славей Таслаков обясни още, че за направата на литър зехтин, количеството маслини е в зависимост от ранна или късна беритба - от 4-5 до 10-12 килограма. Маслото върджин има три неприятеля - топлината, светлината и кислорода. Дори и при най-добрите условия на съхранение, до 18 месеца зехтинът трябва да бъде изконсумиран.

Какви са тънкостите при директната консумация на зехтин, за да усетиш аромата на природата; как да разпознаем истинското качество на този продукт, защо да избягваме марката с производство ЕС, когато видим етикета? Отговор на тези въпроси и пътешествие в различни зехтинови дестинации, ще получите, ако чуете разговора на Роман и Яна със Славей Таслаков в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авторът на книгата (вляво) и авторът на рубриката

Софийски разкази - Още исторически маршрути: София

Представяме новата книга на Здравко Петров "Още исторически маршрути: София": "Продължаваме идеята на първата книга за разпознаване историята чрез сградата. Но във втората откриваме нови истории, които не са били писани досега. Когато откриеш нов детайл в архивите или в стар вестник е най-вълнуващото, а в тази книга има доста такива находки. Доста..

публикувано на 08.11.25 в 16:00

Адресите на любовта – Княгиня Мария Луиза

Всеки път, когато отиваме от центъра до гарата, минаваме през Халите или се отбиваме в църквата "Света Неделя", вървим по столичния булевард "Мария Луиза", без да се замисляме за личността на първата ни княгиня след освобождението от турско робство. Тя живее само шест години в България, през които се опитва да научи повече за новата си..

публикувано на 08.11.25 в 14:00
Кристиан Ваклинов

Историята оживява - Родопската теснолинейка, глава първа

Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската теснолинейка. Ето го пред микрофона на фена на теснолинейката и автор на поредицата Боян Бочев: "На 1..

публикувано на 08.11.25 в 14:00

Всичко е дизайн

Мобилното студио на Радиокафе е от фестивала "Мелба дизайн" - международен форум за графичен дизайн. Първи гости са  Бояна Гяурова и Адрияна Андреева от студио "Комплект": "Участвам с изложба и разказвам за процесите в работата си в областта на промишления дизайн, имам собствено студио за мода. Очарован съм от връзките между усещания, материал,..

публикувано на 08.11.25 в 09:57
Зохран Мамдани

"Форум", 07.11.25: Изборът на Зохран Мамдани – знак за продължаваща радикализация на американската политика

В петък, темите от деня в предаването "Форум", коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество. Заедно с водещия Лъчезар Христов, се спряха на следните теми: - Зохран Мамдани – най-младият кмет в историята на Ню Йорк, първият мюсюлманин, леви послания и екип съставен само от жени. - След месеци на заплахи и пазарлъци изглежда, че..

публикувано на 07.11.25 в 19:41

Ученици от Перник разширяват инициативата "Въздух за здраве"

Ученици от Природоматематическата гимназия "Христо Смирненски“ в Перник затвърдиха още повече усилията си в изграждането на по-пълноценен и здравословен живот за себе си и своите връстници. След като се обединиха в ученическа мрежа, чрез която достигнаха до други деца и подрастващи, за да развият знания и умения в областта на екологията,..

публикувано на 07.11.25 в 18:39

Гтов е проектът за спортна площадка за колоездене и ролкови спортове в "Младост 3"

Готов е проектът за спортна площадка за практикуване на колоездене и ролкови спортове - пъмп трак площадка, която попада в обхвата на бъдещия парк в столичния квартал “Младост 3”. Столичната община публикува 3D визуализациите на проекта. Решението залага на модерен облик, със съвременни технологии и устойчиви материали, които да улесняват бъдещата..

публикувано на 07.11.25 в 17:59