Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Доматът – от ацтеките до Куртово Конаре

Четвъртото издание на Фестивала на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре ще се проведе на 7, 8 и 9 септември 2012 г. на площада пред читалището. На снимката: част от миналогодишната кулинарна изложба – конкурс за най-вкусна лютеница.
Фотографија: архив община Куртово Конаре
Томатл - плод, който нараства – с това име, дадено му от ацтеките поне 500 години пр. н. е., доматът векове наред ще поражда спорове: дали е плод или зеленчук? Забърква се в родствени връзки с картофа, патладжана и дори с беладоната, заради което дълго е смятан за отровен. В Южна Америка, откъдето е неговият произход, плодовете му са ползвани внимателно и то след сваряване.
С откриването на Америка започва и голямото пътешествие на домата. По Средиземноморието се появява около 1540 г. Предполага се, че и британският бръснар (по онова време съвместявал длъжността на хирург) Джон Джералд за пръв път видял домати в Испания. Лично започнал да ги култивира от 1597 г. Имало интерес: доматите не ставали за ядене, но пък ги харесвали за украса.
Прелюбопитни са приключенията на домата по света. През 1820 г. Робърт Гибън Джонсън безстрашно изяжда домат на стъпалата пред съда в Ню Джърси, за да докаже, че от домат не се умира.
През 1893 г. в биографията на домата отново се появява съдебна институция. В САЩ е заведено дело „Никс срещу Хеден”, в което трябвало да бъде изяснен спорът: плод или зеленчук е доматът. Върховният съд решил: доматът е зеленчук, понеже се хапва с основното ястие, преди десерта.
Първите ранни домати у нас са отгледани в Куртово Конаре през 1896 г. Това става благодарение на Александър Димитров, същият, в чиято мелница две години по-рано е смлян първият килограм червен пипер в България и то, разбира се, в Куртово Конаре.
Ето защо селището с особена гордост провежда Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и на занаятите. За дегустациите, конкурсите, майсторските занимания по направа на лютеница и за още много други прояви разказва Емилия Шушарова.

петък, 7 септември, от 16.00 часа
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!