Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

За Рабово, лятото и вкуса на истинските неща

Петко Ангелов - организатор на Фестивала на хляба от лимец в Рабово, който е част от проекта "Новото тракийско злато"
Фотографија: проект
Керамици, кожари, пожарникари, пивовари и фурнаджии почитат св. Илия като свой закрилник. Общата им тайна е скрита в топлината и огъня. По Илинден стават едни от най-хубавите жетварски обичаи, като Фестивала на хляба от лимец в Рабово, община Стамболово. Организатор на празника е семейството на Петко Ангелов.
Присъствате ли веднъж на ритуалното зажънване на полето, ще разберете защо хлябът после е много, ама много вкусен. Особено, ако е от лимец - един от най-древните видове пшеница. Какво значи да си биопроизводител тук, у нас, и какво – в Австрия, например? По проекта „Новото тракийско злато” земеделски стопани от Източните Родопи успяха да съберат опит, който да им бъде в помощ в работата. Струва си човек да послуша техните впечатления. Да сравни самочувствието, правилата, по които българските и австрийските фермери осъществяват мечтите си.
В Разград пък ще научите какъв е вкусът на истинското кисело мляко. В края на юли в града се провежда Празник на киселото мляко, Фестивал на народните традиции и художествените занаяти. Някога заквасването било повече от всекидневен ритуал. Цялата процедура влизала дори в сватбената обредност. Който не вярва, да иде до Разград. Ако е кандидат–снаха и предстои да се запознае с бъдещите роднини, добре е за всеки случай да се снабди със сребърна гривна, за предпочитане с по-широк отвор. Къде на шега, къде сериозно сватовете може да накарат бъдещата булка да налива прясното мляко отвисоко, през сребърната гривна. Да закваси млякото. А после – когато трябва да покаже готовата продукция, да се качи нависоко. Оттам да обърне пълния с кисело мляко съд. И ако не се изсипе, а остане плътно - това е мечтаната снаха. Днес, по време на празниците в Разград, приготвянето на кисело мляко е само забавна и очаквана дегустационна атракция за туристите.
Какво са опазените традиции? Усмивка, истории, а може би и сверка на вътрешния ни часовник за времето, хората и вкуса на истинските неща.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!