Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 бляскави години за Мулен Руж

"Мулен Руж" - кабарето на плас "Пигал", люлка на френския канкан, обезсмъртен от четката нa Тулуз-Лотрек, вчера стана на 125 години. Мистингет, Ла Гулю, Мом Фромаж и Нини Пат ен л'ер са имената на някои от легендарните танцьорки, допринесли за славата му, които и до днес продължават да носят късмет на своите наследнички. Пълен на 97% 365 вечери в годината с по два спектакъла всяка вечер - в 21 и в 23 часа, събиращи публика от 1800 души, френският доайен на кабаретата не знае какво е криза. Той е един от най-сниманите символи на Париж заедно с Айфеловата кула, замъка Версай и Дисниленд Париж. "Мулен Руж" посреща 600 000 посетители годишно, половината от които са чуждестранни туристи, главно китайци, руснаци и американци. Годишният оборот за миналата година на кабарето, в което работят 450 души, достигна 65 милиона евро. Всяка вечер магията се ражда отново в духа на голямата традиция и сред водопад от пера и дантели, възхвалявайки красотата на 60-те момичета на Дорис, танцьорките на "Мулен Руж", представителки на 14 националности, които задължително трябва да имат балетно образование и ръст над 1,75 м. 20-те момчета на Дорис, които ги придружават на сцената, заедно с десетината други артисти, акробати и жонгльори, трябва да са високи поне 1,85 м. Няколко пъти годишно кастингите на "Мулен Руж" привличат десетки кандидатки, строго подбирани от шефката на балета Жанет Фарао. "Мулен Руж" отваря врати през 1889, годината на Световното изложение. Много бързо кабарето се превръща във фокус на нощния живот в Париж. Мистингет, Едит Пиаф, Морис Шьовалие, Ив Монтан, Лайза Минели, Ела Фицджералд, Франк Синатра са пели на сцената на кабарето. 125-ата годишнина няма да бъде отбелязана по някакъв по-специален начин. Събитието беше помрачено от смъртта на Дорис Хауг, шефка на балета на "Мулен Руж" от 1957 г. и основателка на трупата, която това лято почина на 87-годишна възраст. Миналата седмица момичетата на Дорис почетоха паметта ѝ с литургия в Монмартр. Днес бяха оповестени от Франс прес някои любопитни факти за "Мулен Руж": поръчани са досега 800 чифта обувки от 37 до 46 номер, направени по мярка; 40 тона вода побира гигантският аквариум с пет истински питона. В "Мулен Руж" годишно биват изпивани 240 000 бутилки шампанско, което превръща кабарето в най-голям клиент в света на пенливата напитка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Децата на Хасково рисуват „С Хасково в сърцето“

Втори минипленер за деца „С Хасково в сърцето“ - творчески послепис на Националния пленер по живопис започва скоро. За втора поредна година Община Хасково предизвиква малки и големи да рисуват на една тема. През 2024г. тя е „С Хасково в сърцето“. Това..

публикувано на 16.08.24 в 16:29
Община Ямбол

Седмичен културен календар на Община Ямбол

Седмичен културен календар на община Ямбол 1 9 август – 25 август 2024 г.   20 август, вторник Диско танци през ваканцията- за момичета от 6 до 10 год. Начален час: 17:00 Място:НЧ „Пробуда-..

публикувано на 16.08.24 в 16:06

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

КУЛТУРЕН АФИШ 19-25 АВГУСТ 19 август (понеделник) Културни особености на европейските държави:  Европа Директно Стара Загора гостува на Детски отдел; Програма  „Да пазим природата: в изумителното царство на растенията”: Странни растения,..

публикувано на 16.08.24 в 13:50

Дизайнерските произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/ остават в ямболския Безистен до 20 септември

Поради големия интерес, изложбата „Произведения на дизайна“ с оригинални произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/, която гостува в Безистена в Ямбол, се удължава до 20 септември, съобщават от пресцентъра на общината . Близо..

публикувано на 15.08.24 в 15:09

23 млади оперни певци-тенори от различни националности ще се борят за приза „ГЛАСЪТ НА КАМЕН” в Стара Загора

Вторият международен конкурс за млади тенори "ГЛАСЪТ НА КАМЕН" стартира на 20 август от 13.00 часа , когато ще се тегли жребият за реда на участие на кандидатите и за избора на корепетитор, който ще им акомпанира в отделните турове на конкурса. След..

публикувано на 15.08.24 в 15:06

„Пепел от навици“ представя Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“

Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“ представя премиера на пиесата „Пепел от навици“ в Сливен, съобщи Габриел Пърев от трупата. Представлението е създадено за Международния ден на младежта с помощта на община Сливен и Младежки..

публикувано на 13.08.24 в 09:31
Академичен народен хор - Пловдив, диригент проф. Костадин Бураджиев.

Академичен народен хор – Пловдив с дебютен албум и международни успехи

Academic Folk Choir  е нов хоров състав, който неотдавна се появи на музикалната сцена у нас и вече се радва на успешни проекти в страната и чужбина. Основател и художествен ръководител на вокалната формация е изтъкнатият хоров диригент и..

публикувано на 12.08.24 в 19:16

"Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми"

По повод международния ден на младежта 12 август от 21:00 ч. сдружение "Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми" в Еко център "Зелена Европа" с. Средногорово, общ. Казанлък. Това каза за радио Стара Загора..

публикувано на 11.08.24 в 09:00

"Фестивал на комедията" ще усмихне старозагорци за трети път

Стара Загора е домакин за трета година на "Фестивал на комедията". Девет от най-популярните комедианти в България се събират на една сцена, за да празнуват заедно с публиката смеха. Мястото е Летен театър, а датата - 14 август, от 20:30 часа...

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

КУЛТУРЕН АФИШ 12 – 18 АВГУСТ Програма 12 август (понеделник) Животът във фермата:  Европа Директно Стара Загора гостува на Детски отдел; Програма  „Да пазим природата: в изумителното царство на растенията” :  Розите ;  Забавни занимания..

публикувано на 09.08.24 в 12:25