Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Михайлова осъди на първа инстанция НЗОК заради отказа да й предостави лечение в чужбина

Старозагорката Моника Михайлова, на която бе отказано лечение в чужбина, спечели дело срещу Здравната каса в Административен съд Стара Загора. 

Старозагорката съди касата заради мълчалив отказ във връзка с искането да бъде покрито част от стойността на лечението ѝ в чужбина. Жалбата й е срещу писмо на управителя на НЗОК София, в което се сочи като «приключена» преписката по подаденото от нея заявление, за издаване на разрешение за планирано лечение извън държавата.

През септември младата жена претърпя операция на гръбнака, заради рядко заболяване, „Кисти на Тарлов”, за което в България не се предлага лечение. Операцията бе извършена в Кипър и към момента Моника се възстановява успешно. 

Според съда Моника като здравноосигурено лице, български гражданин е поискала от НЗОК предварително разрешение за лечението си в чужбина. По заявлението не е формиран мълчалив или изричен отказ на компетентния орган. Затова жалбата и е приета за основателна.

Съдът намира, че не са били, нито са налице пречки за разглеждане и произнасяне по искането на Моника Михайлова за издаване на формуляр за планово лечение в чужбина.

Със свое определение Административният съд отменя писмото на управителя на Национална здравноосигурителна каса, с което се приключва преписката като незаконосъобразно и връща преписката за разглеждане и произнасяне по същество в едномесечен срок. НЗОК трябва да заплати на Моника Михайлова и разноски по делото.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

При 100% обработени протоколи в РИК- Ямбол : ГЕРБ - СДС печелят изборите

ГЕРБ-СДС печелят изборите в Ямболска област, показват данните при 100% обработени протоколи. В парламента от 31 избирателен район влизат четирима народните представители. ГЕРБ- СДС са първа политическа сила, като за тях са гласували малко над 7700..

публикувано на 28.10.24 в 08:13
Радион Попов

Радион Попов: АПС и "ДПС-Ново начало" ще се обединят отново

В недалечно бъдеще двете формации „Алианс за права и свободи – АПС“  и "ДПС-Ново начало" ще се обединят. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора 4-тия в листата на АПС за Стара Загора Радион Попов.  Според бившият външен зам.-министър..

публикувано на 28.10.24 в 08:11
Хасково

ГЕРБ-СДС печели в Хасково

При обработени протоколи на 97 процента от СИК в Хасковска област ГЕРБ-СДС събира 33.35% от подкрепата на избирателите. Следва ДПС-Ново начало с 19.38%. На трето място е „Възраждане“. В 5.00 часа тази сутрин последната секционна избирателна комисия е..

публикувано на 28.10.24 в 07:49
Многонационалната бойна група на НАТО демонстрира оперативни способности за водене на отбранителна операция на учебен полигон „Ново село“

Командно-щабното учение ще се проведе на полигон " Ново село"

Ден за високопоставени гости на командно-щабното учение на Многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италия ще се проведе на учебен полигон „Ново село" днес. Служебният премиер Димитър Главчев е поканен да наблюдава..

публикувано на 28.10.24 в 06:51
Снимка: Дарина Колева

При 49,29% обработени протоколи в РИК -Стара Загора : ГЕРБ - СДС е първа политическа сила

При 49,29% обработени и приети протоколи в РИК – Стара Загора: първа политическа сила с 29, 52% е "ГЕРБ – СДС".  Втори са Възраждане с 16,91% , трета политическа сила е ПП-ДБ с 10,2%, четвърти са ДПС –Ново начало с 9,91%, пети са БСП с 9,51%,   ИТН..

публикувано на 28.10.24 в 06:42

ЦИК : Девет партии влизат в парламента при 67.73% обработени протоколи

Девет политически партии влизат в парламента при при 67.73% обработени протоколи към 5 час.  Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - 25,90% , „Продължаваме промяната - Демократична България“ - 14,99%,  „Възраждане“ - 14,22%,  „ДПС - Ново начало“ -..

публикувано на 28.10.24 в 05:13

Паралелно преброяване на "Галъп" при 80%: ГЕРБ-СДС - 24,4 %, Възраждане - 13,7 %, ПП-ДБ - 13,5 %

Резултати от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл болкан" при извадка от 80% ГЕРБ-СДС - 24,4 % Възраждане - 13,7 % ПП-ДБ - 13,5 % ДПС-Ново начало -11,7 % Алианс за права и свободи-АПС 10,1 % БСП-Обединена левица..

публикувано на 27.10.24 в 22:01

Започна приемането на първите изборни протоколи в Сливенско

Приключи изборният ден в област Сливен. Вече се обработват протоколите на първите четири секционни комисии, информира кореспондентът на БНР Стоян Радев. И в област Сливен също имаше проблеми с машините, в пет секции беше преустановено..

публикувано на 27.10.24 в 21:30

37% избирателна активност в Старозагорско

Първите секционни избирателни комисии вече носят своите книжа в РИК – Стара Загора в сградата на Областна администрация.  Над 60 са сигналите за проблеми с машините в секциите в областта, в четири секции е преустановено гласуването с машини...

публикувано на 27.10.24 в 21:15

Двама задържани за атака над журналисти в Хасково, общински съветнички отстранени от секционни комисии

Журналисти станаха обект на агресия в ромския квартал на Хасково "Република". Ситуацията се разиграва докато репортерите отразяват как тече гласуването в една от секциите там.  На агресия са станали жертви Мария Георгиева и операторът Петър..

публикувано на 27.10.24 в 20:47

Свързани новини

Продължава кампанията за Моника Михайлова

Oще 6500 евро трябва да събере до утре на обед старозагорката Моника Михайлова , за да и бъде направена спешна операция на гръбначния стълб в клиника в Кипър . Кампанията в нейна подкрепа стартира през юли като до момента в дарителската..

публикувано на 25.09.15 в 13:48

Съдът решава до месец делото на Моника Михайлова срещу НЗОК

В едномесечен срок Административният съд в Стара Загора ще се произнесе по делото на 32-годишната Моника Михайлова срещу Националната здравноосигурителна каса. Старозагорката съди Касата заради мълчалив отказ във връзка с искането да бъде..

публикувано на 27.01.16 в 14:17