Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Киприан ще дирижира „Реквием“ от Моцарт на Лазаровден в старозагорската опера

На 31 март (Лазаровден), преди Възкресение Христово, Старозагорската опера ще представи от 20,30 часа „Реквием“ от Волфганг Амадеус Моцарт, под диригентството на Негово високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан. Солисти са Емилия Иванова, Офелия Христова, Николай Моцов, Пламен Кумпиков. В изпълнението на реквиема, освен хорът на старозагорската опера, ще се включи и хор „Петко Стайнов“ от Казанлък.

Хормайсторът на старозагорската опера Младен Станев определи реквиема на Моцарт като стилистично, естетично и духовно предизвикателство за всяка хорова формация и за всеки хоров диригент. "Благодарни сме за възможността да работим с Н.В.П. Старозагорския митрополит Киприан, с неговия специален подход при интерпретацията на сакралното съдържание на музиката и текста на реквиема", допълни още Младен Станев:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Внимание с китайските стоки от мега сайтове - евтиното може да излезе скъпо

Южнокорейско проучване установи, че в 144 стоки, произволно избрани от много големите онлайн търговски платформи - Shein, AliExpress и Temu,  съдържат опасни химикали – фталати, формалдехид, олово и диоксин. Вещества, които са опасни за човешкото..

публикувано на 22.08.24 в 10:53
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да..

публикувано на 22.08.24 в 10:39

Проф. Петко Петков: Президентът Радев може да насрочи нови избори без да назначава служебен кабинет

България се намира в пореден цикъл на остра политическа криза. Това заяви за Радио Стара Загора професорът по нова българска история и преподавател по“ История на българския конституционализъм през 19 и 20 век“ във Великотърновския университет „Св...

публикувано на 22.08.24 в 10:25
146 години от Шипченската епопея

Въвеждат промени в движението за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея

На 24 август /събота/, от 09:00ч. до 15:00ч., за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“...

публикувано на 22.08.24 в 09:51

Осем финансово затруднени получиха помощ от Община Стара Загора

Стотици заявления с искане за еднократна финансова помощ са получени от началото на годината в Постоянната комисия по социална политика към Общинския съвет в Стара Загора, съобщи нейният председател Валентина Бонева. От всички тях са одобрени осем..

публикувано на 22.08.24 в 08:55

Есетрови риби измират в яз. Копринка заради спада на водното ниво

Десетки есетрови риби, отглеждани в развъдник през последните 10 години в язовир Копринка,  са изплували умрели. Щетите са за хиляди левове, споделят собствениците на развъдника, който отглежда защитената риба. Водоемът е на 14% от полезния си обем...

публикувано на 22.08.24 в 08:14
Иван Арабаджиев

Старият мост в Свиленград ще стане сцена на арт инсталация

Apт инсталация, наречена „Mocт ĸъм бъдeщeтo“, в която Cтapият мocт в Свиленград щe бъдe пoĸpит oт двeтe cтpaни c нaд 1 ĸилометър oт винил, пpeдcтaвлявaщ пpoизвeдeниe нa изĸycтвoтo, щe бъдe oтĸpитa c ĸoнцepт нa 14 ceптeмвpи. Автор на проекта е..

публикувано на 21.08.24 в 17:13

Започват ремонти на пътни настилки и инфраструктура в Стралджа

Започва обновлението на компрометираните пътни настилки в Стралджа и селата в общината.  24 улици ще бъдат основно ремонтирани, но много повече пътища във всяко населено място имат нужда от основен ремонт. Това съобщи за Радио Стара Загора инж. Иван..

публикувано на 21.08.24 в 17:06

„Училище за магьосничества“ на детска студия „Allegra“ в Стара Загора спечели престижна европейска награда

Детско – юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“  спечели европейската награда в категория „Best Dramatic Presentation“.  „Allegra“ е носител и на колективна награда „Млада Загора“ в  направление „Култура и изкуство“ за високи художествени и..

публикувано на 21.08.24 в 15:55

Завод за соларни панели ще бъде изграден в старозагорското село Еленино

Министерският съвет одобри на днешното си заседание Меморандум за разбирателство между правителството на България и „Смарт Солар Технолоджис“ АД за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки” в с...

публикувано на 21.08.24 в 14:35