Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 души посетиха съвместната изнесена приемна на старозагорския общински съвет и омбудсмана

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков и общественият посредник за общината Надежда Чакърова-Николова проведоха съвместна изнесена приемна в две от селата в региона  - Хрищени и Преславен. На срещите присъстваха и кметовете на населените места – Радка Желева и Митьо Митев.

Над 15 души бяха приети от представителите на двете институции. Повечето сигнали, които отправиха, бяха свързани със състоянието на пътната инфраструктура до и вътре в селото, а три улици се нуждаят от цялостно обновяване.

Жителите на най-голямото старозагорско село – Хрищени, имат нужда от съдействие за поставяне на информационни табели с имената на 52-те им улици. „Идват все повече млади хора тук, купуват се къщи от жители на други области, които не познават селото. Трудно е да им се обясни кое къде е, а и живеем в модерно време – така ще бъде много по-лесно и за ориентиране с GPS навигация“, сподели кметът Радка Желева. Хрищенци изпитват и недостиг на контейнери за смет, тип „бобър“. Според кмета, за сметоизвозването на отпадъците на 945-те домакинства е нужно да има по-сгъстен график,  особено в летните месеци.

„Община Стара Загора е водеща по брой села – 51 са, полагаме усилия да разпределяме  средства за рехабилитация, но се появяват и спешни нужди за ремонт“, подчерта Таньо Брайков. Той пое ангажимент да постави въпросите от приемния ден пред местното ръководство и заедно да търсят оптимални решения за благото на хората в Хрищени. Ще бъде обсъдено и желанието на хората да има по-късен автобус до селото.

Срещата в Преславен събра близо 30 души в залата на кметството. Основните проблеми на жителите на селото са липсата на условия в местната здравна служба, което според тях води до нежелание на личния лекар да стои на работното си място. „От 1 юли, тази година, е твърде вероятно да останем изобщо без общопрактикуващ доктор, който да се грижи за нас, а ремонт на кабинета предстои“, каза кметът Митьо Митев.

Към омбудсмана на Стара Загора Надежда Чакърова-Николова възрастните хора отправиха искания за съдействие при графика за изплащане на пенсиите, който е три дни, но според тях  не задоволяват потребностите им. Други пък изразиха недоволство, че в първия ден, предвидените суми често не стигат за всички желаещи. Други поставени въпроси бяха свързани с искания за направата на нови тротоари около втората автобусна спирка в селото, окосяване на храсти и треви в района й, както и подобряване на пътната инфраструктура в селото.

Срещата в Преславен завърши с благодарност към Община Стара Загора и Общинския съвет от името на местното читалище „Димитър Наумов“ за подкрепата при провеждането на станалия традиция пъстър Празник на житото и хляба, който тази година ще се проведе за пети път.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гражданска инициатива планира да преобрази двора на Университетската болница

 Да почистим двора на Университетската многопрофилна болница "проф. Киркович" в Стара Загора, е най-новата инициатива, която набира скорост в социалните мрежи. Събитието ще се състои в Деня на Стара Загора - 5 октомври.  Сборният пункт за желаещите да..

публикувано на 02.10.24 в 17:51
Гълъбовското село Обручище е близо до ТЕЦ-овете и мините на енергийния комплекс

Загубата на европейски средства не отменя ангажиментите на страната за реформи в енергетиката

България може да загуби 10-12млрд.лв. европейски средства в следващите години, ако рязко не стартира изпълнението на поетите пред ЕС ангажименти. За това предупреди евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. Той обърна внимание, че до 31 август 2026г...

публикувано на 02.10.24 в 17:02

Започна подаването на заявки за участие във фестивала "От Игнажден до Коледа - традиции и съвременност"

Седми фолклорен фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“ ще се проведе на 7 декември 2024 г. в с. Дълбоки. Организатори на събитието са Община Стара Загора, НЧ „Развитие – 1878“, с. Дълбоки, НЧ „Развитие – 1918“, с. Оряховица, НЧ..

публикувано на 02.10.24 в 16:52
Д-р Генка Пейчева

Необходима е методика за остойностяване на лекарския труд

Развитие на доболничната помощ е един от основните приоритети на новото ръководство на българския лекарски съюз, каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, педиатър и инфекционист и член на Управителния съвет на съсловната организация. Тя..

публикувано на 02.10.24 в 16:28

Кампания събира добрите практики на учителите

Тенденции в поведението и нагласите на българските ученици са на фокус в тазгодишния конкурс наречен “Добрите практики на фокус”, който търси успешни примери и иновации от български класни стаи. Инициативата е организирана от фондация “Заедно в..

публикувано на 02.10.24 в 15:09
Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

Над 7300 кандидатстват за еднократна помощ за ученици в Старозагорско

До 15 октомври продължава приема на документи за еднократна помощ в размер на 300 лв. за семействата с ученици от първи до четвърти клас и за тези в осми клас, съобщи Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Стара..

публикувано на 02.10.24 в 15:06

Дискусионно студио "Младежко ехо" отваря врати в ММЦ

Нов клуб за младежи между 15 и 29 години отваря врати в Международния младежки център. Дискусионното студио  ще носи името "Младежко ехо". Да се чуят младите по между си, да коментират без притеснения, но в рамките на добрия тон и..

публикувано на 02.10.24 в 14:52

Община Хасково и ХГ „Форум“ представят „Исландия-над и отвъд“

На 3 октомври от 17.30 ч. в ХГ „Форум“ ще бъде открита изложбата на Тия Толева "Исландия - над и отвъд". Тихомира Толева - Тия е родена в Симеоновград. Художничката от години живее и рисува в Исландия. Нейната първа изложба в България е вдъхновена от..

публикувано на 02.10.24 в 13:10

Детско-юношеският танцов състав „Загорци" пожънаха успехи на фестивал в Турция и подготвят атрактивен спектакъл с филмови елементи

През септември талантливите народни танцьори от „Загорци" и техните ръководители Диляна Апостолова и Николай Апостолов се завърнаха от Бурса в Турция с почетни плакет и грамоти от III Международен фолклорен фестивал „Муданиа`2024" с организатор Галарт. В..

публикувано на 02.10.24 в 13:07

Есенните литературни дни започнаха с награждаването на победителите от XI Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев"

Церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев" се проведе вечерта на 1 октомври 2024 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески". С това събитие се постави..

публикувано на 02.10.24 в 12:46