Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетна школа "Феерия" ще представи своя годишен спектакъл в Старозагорската опера

Цветелина Желязкова, балетен педагог: Балетът в Стара Загора се развива много добре и това е радостно

На 9 юни балетна школа „Феерия“ ще представи на сцената на Старозагорската опера своя годишен спектакъл. Това е концертна версия, в която децата ще покажат различни стилове и танци, и представлява балетен букет. Това сподели за Радио Стара Загора ръководителят на школата Цветелина Желязкова. За броени часове са продадени билетите за спектакъла „Балетна феерия“ и това се дължи на всички, които подкрепят това изкуство и помагат на трупата. Концертът е повод и за разговор с Цветелина Желязкова за балетното изкуство и за избора, който всеки прави дори в най-ранна възраст. „В моя живот танцът е призвание, защото откакто се помня винаги това съм искала да правя. Трябваше ми доста време да убедя моите родители да ме заведат в залата. Благодарна съм, че това се случи“- споделя ръководителката на „Феерия“. Особена заслуга за нейното израстване в танца има Алида Бонева- примабалерина, педагог и дългогодишен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. „За мен е въпрос на отговорност всеки родител да види потенциала на своето дете и да може правилно да го насочи с какво да се занимава“ – коментира Желязкова и допълва: „ Децата на 4-5 годишна възраст рядко знаят кое е тяхното призвание, но ако имат зад гърба си отговорни родители, които виждат техния талант и педагог, който също помага-така могат заедно да определят пътя му в бъдеще“.

Цветелина Желязкова  е педагог от 7 години и твърди, че децата които идват с желание в залата и  имат талант за балета, преодоляват трудностите и не се оплакват от травми и болки, и имат много сила. Най-трудно за начинаещите се оказва координацията на ръце и крака, за да се постигне една хармония на движението.

Ръководителят на „Феерия“ разказва, че макар и вече да не е в трупата на Старозагорската опера , сърцето и още там. „Балетът в Стара Загора се развива много добре и вече има доста класически репертоар и това е повод за радост"-допълва тя.

Към момента в школа "Феерия" се обучават над 100 деца, което говори за интерес към балетното изкуство. 15 са по-големите, които искат да продължат и в бъдеще да се занимават с танцово изкуство и да го направят своя професия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бал на красотата организират в Стара Загора в помощ на Клиниката по неонатология

Благотворителен бал  „Лице на Стара Загора – Област“  ще се проведе на 3 октомври 2024 г. от 19.00 часа в бални зали „Тера“ в Стара Загора. Благородната кауза е насочена към събиране на средства за апаратура за Клиниката по неонатологията в УМБАЛ..

публикувано на 17.09.24 в 17:58
Даниел Христов от Хасково, лауреат на конкурса

Радио Стара Загора събира таланти за XXV фолклорен конкурс "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“.  Конкурсът ще се проведе на 12 и 13 октомври 2024 г. в Радиото на ул. „Св. Княз Борис I“ 75. За участие се допускат деца..

публикувано на 16.09.24 в 12:15

Силата на театъра е в екипната работа

На 6 септември празнуваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, припомняме факти от историята на младата българска държава, които ни карат да вярваме, че обединени можем да постигаме целите си и да не се съобразяваме със сценариите на..

публикувано на 06.09.24 в 19:55

Фолклорно студио: 50 години ансамбъл „Тракия“ – Пловдив

Емблематичният фолклорен ансамбъл „Тракия“ отбелязва своя 50-годишен юбилей с концерти на Античния театър в Пловдив и в столичната зала 1 на НДК. В навечерието на тази забележителна годишнина Радио Стара Загора гостува на артистите и творците от..

публикувано на 28.08.24 в 09:00

Фестивал „Реките на града“ ще се проведе от 23 до 25 август в Габрово

За трета поредна година фестивалът „Реките на града“ ще събере жители и гости на Габрово край река Янтра от 23 до 25 август. Събитието е вече утвърдена част от културния календар на града. „ Подготовката започна веднага след края на..

публикувано на 23.08.24 в 15:27

За трети път етно и рок на една сцена в село Борилово

На 24 август от 17:00 часа на площада в село Борилово ще се проведе третото издание на фестивала "Рок и Ръченица". Събитието съчетава рок музика и български фолклор на една сцена, привличайки както местни жители, така и гости от съседните села и град..

публикувано на 23.08.24 в 13:37

„Старите сгради разказват…“ в безплатен тур в Стара Загора и през този уикенд

Тази събота и неделя (13 и 14 юли) жителите и гостите на Стара Загора могат да пропътуват 100 години назад във времето, включвайки се в завладяващата обиколка „Старите сгради разказват…“.  Безплатният градски тур е част от инициативата на ТИЦ „Стара..

публикувано на 10.07.24 в 12:41

"Седянка на полянка" ще събере любители на забавленията сред природата край Велико Търново

"Седянка на полянка" е съвременен фестивал с културна и екологична насоченост. Той се прави в Tърновското село Ветринци, на 17 км западно от старопрестолната столица.  Провеждането на фестивала е плод на усилията на доброволци и на читалищния екип за..

публикувано на 24.06.24 в 18:33

Започва десети юбилеен международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж"

Днес започва десетият юбилеен международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж". Организатори на събитието са фондация Център за правно и културно застъпничество "Темида Арт" Стара Загора, с подкрепата на община Мъглиж.  Куратор на пленера е..

публикувано на 24.06.24 в 15:02

платена публикация
Да се погрижим {ЗАЕДНО} за река Бедечка!

През настоящата година dm България празнува 15 години в България и е основен партньор на инициативата за по-чисти и социални реки "Реките на града" на фондация "Колективът", за да отбележи рождения си ден с принос за околната среда.  След като в..

публикувано на 20.06.24 в 14:19