Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Ян Енглерт откри своя звезда в Стара Загора

Омар Шариф виждали за ролята на отец Ередия авторите на "Осъдени души"

Полският актьор Ян Енглерт, който спечели сърцата на поколения българи с ролята на отец Ередия и който снощи получи специалната награда на кинофестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното, днес откри своя звезда с името си и посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора. Осемгодишната Мирела Дюлгерова от детско-юношески хор „Жарава” впечатли Ян Енглерт с изпълнението на песента „Излел е Дельо хайдутин“ в негова чест.

Преди това Ян Енглерт разказа как е бил избран за ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев „Осъдени души” и каква каква е съдбата на Едит Салай, която изигра ролята на Фани Хорн. Той обясни, че не е виждал  и чувал Едит Салай от премиерата на филма. Предполага, че е във Франция, но вероятно никога повече не е била актриса.

За ролята го избрали случайно. Първоначално му предложили ролята на американеца, а  ролята на Фани на полската актриса – Янковска Чешляк. За ролята на Ередия виждали Омар Шариф, а продукцията трябвало да бъде българо-френска, но от Франция поставили условие режисьорът да бъда французин. Въло Радев се оттегля, защото наистина иска да направи този филм и започва да търси актьори от соцлагера. „За първи път пристигнах в София, за да премеря костюма за ролята на американеца. Някъде към 21 часа, когато беше минала пробата, при мен дойде асистентът на Въло Радев. Помоли ме да помогна на полската актриса, защото пробите с другите актьори не вървяха. През нощта изиграхме сцената в студиото в Бояна. 15 минути след като приключих ми предложиха да приема ролята на Ередия. Първо отказах, след това се съгласих”, разказа Ян Енглерт.

По това време Янковска Чешляк получила предложения от изтъкнат полски режисьор и отказва ролята на Фани. В продължение на два месеца Енглерт пътува между Полша и България за пробни снимки с други актриси за ролята на Фани. Някъде около седмица преди началото на процеса Въло Радев решава, че Едит Салай ще изпълни тази роля. „Така изглеждаха нещата – отново стечение на обстоятелствата. Най-кратката дефиниция на щастието в професията, която упражнявам е да се окажеш в правилното време, на правилното място и в правилната компания”, обобщи актьорът.

Ян Енглерд подчерта, че успехът и популярността са относителни понятия и че сега е във възрастта, в която получава награди за цялостно творчество: "Най-много се радвам тогава и най ми е гот тогава, когато мои студенти, които не си спомнят, че някога съм бил техен преподавател, получават награди. Ето тогава наистина съм щастлив. Ако по някой път си мисля така, съвсем нескромно, че има шанс да остана безсмъртен, аз виждам това в преподаването, виждам този шанс".


Още чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

За хората и кучетата

Отдел „Закрила на детето“ в Стара Загора се самосезира след сигнал за мъчително отношение на деца към кучета . Таня Атанасова става свидетел на агресията в края на миналата седмица в района на незаконните постройки покрай река Бедечка. Вижда..

публикувано на 18.09.24 в 08:53

Как недостигът на медицински сестри не успя да затвори две отделения в казанлъшката болница

15 медицински сестри от детските ясли, градини и училища в Казанлък са давали това лято дежурства в МБАЛ "Христо Стамболски" в Града на розите.   По този начин от временно затваряне заради недостиг на персонал са били спасени две от отделенията..

публикувано на 18.09.24 в 08:05

Отново ще бъде облачно с превалявания

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца. През деня слабо ще се повиши. Днес облачността ще бъде разкъсана, но от югозапад ще продължи да се увеличава и след обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна. Валежи от..

публикувано на 18.09.24 в 07:33

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52