Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест месеца ще са нужни за пълния ремонт на жп надлеза за "Арсенал" в Казанлък

Основен ремонт предстои за най-голямото пътно съоръжение в Казанлък – жп надлеза към предприятието „Арсенал“. Днес община Казанлък представи проекта за рехабилитация, както и избраните изпълнители и надзор.

„Гарант 90 и Сие- Стоян Цонев“ е избраната фирма- строител, която ще извърши цялостното конструктивно укрепване и ремонт на съоръжението. Стойността на договора за строителство възлиза на 2 495 511 лв, от които 1,2 млн. лв са отпуснати от Министерски съвет, а останалите средства са осигурени целево от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Ремонтните дейности трябва да приключат за шест месеца от реалното начало на строителните дейности, като през това време съоръжението ще бъде затворено за преминаване. Трафикът ще бъде пренасочен по обходни маршрути“, уточни кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя допълни, че заради сложността на работата по съоръжението, което е строено през 70-те години на миналия век, ще се наложи и процес на съгласуване на работата преди реалното начало на ремонтните дейности.

„Ще се извърши съгласуване с НК „Железопътна инфраструктура“, тъй като надлеза минава над жп линията София-Бургас. Трасето не може да бъде затворено за цялото време на ремонта, затова ще се съгласуват времеви прозорци, през които да може да работи строителя. Съгласуване ще бъде направено и с фирмата, която извършва обществения транспорт в общината, за да се направят новите обходни маршрути за населените места, които са на север и на юг от града.  Ще се направи и съгласуване с големите предприятия в региона, които използват този транспортен възел, като „Арсенал“ и „М+С– Хидравлик“ и ще направим съгласуване с потенциален изпълнител за премахване на тролейбусните стълбове, които са част от конструкцията на надлеза. Те са собственост на частния превозвач и трябва да бъдат премахнати с негово разрешение. Всички тези организации ще отнемат време, но ще се придържаме към договорните условия и сроковете, които имаме в тях“, каза Стоянова.

Тя уточни, че за цялото време на същинския ремонт надлезът ще е изцяло затворен, без възможности и за пешеходно преминаване по и под него. Докато не бъде уточнено съгласуването обаче не може да се каже с точност кога ще започне работата по проекта, а тя е и доста сложна. Това е наложило и три процедури по Закона за обществените поръчки, докато се намери изпълнител, способен да се справи. “На предишните две процедури явилите се фирми не отговаряха на основните изисквания за изпълнение на ремонтни дейности на такова мостово съоръжение“, каза кметът на Казанлък. Тя уточни, че обследването и проектът е направен от фирма „Път Проект“ ЕООД, надзорът е поверен на варненската фирма „Дионисий“, инвеститорският контрол е възложен на „Любенов Консулт“.

Гаранционният срок на обекта е 8 години.

„Тъй като става въпрос за ремонт, а не за изграждане на ново строителство ,може по време на строителния процес и след премахване на пътната настилка и отваряне на фугите да се наложат допълнителни дейности, които ще бъдат съфинансирани от община Казанлък като непредвидени разходи и дейности“, допълни зам.-кметът Даниела Коева.

От проектантската фирма поясниха, че надлезът е съоръжение тип „герберова конструкция“, която има лагери, които следва да бъдат подменени. Така че, освен подмяна на тротоарни конзоли и пътна настилка, премахване на всякакви повреди по горно и долно строене, има и подмяна на лагери, което е много трудоемко, тъй като надлезът е голямо съоръжение.

„Надлеза е голямо и сложно съоръжение, той не прилича на надлезите които се ремонтират и по магистралите, защото е изграждан по стара технология през 70-те години“, уточни Галина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драгомир Стойнев

Областният съвет на БСП избра Драгомир Стойнев за водач на листата в Стара Загора

Областният съвет на БСП-Стара Загора гласува на свое заседание пълна кандидатска листа за 51 Народно събрание. Регионалната партийна структура ще оповести поименно листата след нейното утвърждаване от Националния съвет.   Ръководството на БСП в София ще..

публикувано на 12.09.24 в 20:49

Верижна катастрофа затруднява движението в Стара Загора

Верижна катастрофа затапи движението по бул. "Цар Симеон Велики" в района на парк "Артилерийски", съобщиха наши слушатели. Произшествието е станало около 18.00 часа.  На пътното платно в посока запад са се ударили 4 коли, като при удара едната е изхвърчала..

публикувано на 12.09.24 в 18:46

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора

Сериозни мерки за безопасност са предвидили организаторите на младежкото събитие - TEEN BOOM FEST, което ще се проведе на 13 септември, с начален час 15.00 часа, в парк „Бедечка". Посетители ще бъдат допускани от 13.00 часа. Входът е свободен, съобщават..

публикувано на 12.09.24 в 18:27

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенско

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба  в областния център по повод "Седмицата на..

публикувано на 12.09.24 в 17:47

В Стара Загора утрото на първия учебен ден ще бъде хладно, без валежи

15-ти и 16-ти септември може да се окажат най-хладните дни от месеца. Температурите към 9 сутринта ще са около 12 градуса. По обед обаче ще се затопли значително - до 23 - 24 градуса. Валежи за първия учебен ден не се очакват, каза за Радио Стара..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Водач на тротинетка блъсна пешеходка в центъра на града и избяга

Жена беше блъсната от тротинетка в центъра на Стара Загора, а водачът на превозното средство е напуснал местопроизшествието , съобщиха слушатели на Радио Стара Загора. Инцидентът стана малко след 16.00 часа. на пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики"...

публикувано на 12.09.24 в 16:32

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26