Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на Старозагорската опера ще се състезава в престижен конкурс на ФЕДОРА

Проектът на Държавна опера Стара Загора „Аз съм музикант“ се състезава с още 15 продукции за наградата за образователен проект в състезанието на европейската организация ФЕДОРА, кръг от оперни и балетни филантропи от цяла Европа, споделящи една и съща визия за високи постижения и подкрепящи иновации в оперното и балетното изкуство. Платформата FEDORA, на която ДО Стара Загора е член от месец август 2019 година, действа като общоевропейски хъб, насърчаващ иновативни и хибридни оперни и балетни копродукции, създадени от развиващи се артисти от различни дисциплини, привлекателни за по-младата публика. ФЕДОРА провежда конкурс, който върви паралелно с призове в 4 направления- за оперен спектакъл, балетен спектакъл, образователен спектакъл и дигитални иновации. Състезанието за образователни проекти започна през месец декември 2019 година.  На 3-ти февруари бяха обявени селектираните предложения, които ще се борят за награда от 50 000 евро. Ако достигне до финалните 4 проекта/ 3 избрани от жури и 1 от публиката/ ще получи възможност за кампания за набиране на средства чрез платформата на ФЕДОРА за реализиране на своята продукция. В интервю за радио Стара Загора директорът на старозагорската опера Огнян Драганов сподели, че проектът „Аз съм музикант“ има за цел да поощри социалното приобщаване на млади хора със специални образователни потребности чрез музика, танц и опера. В рамките на проекта ще се проведат семинари по музика и танц на смесена група от 150 младежи със специални потребности / аутистичен спектър, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун, със сетивни и комуникативни проблеми/. Партньори в реализацията на проекта са Старозагорския клон на националната асоциация на ресурсните учители и Старозагорския младежки център за работа с младежи в риск. До 28 февруари старозагорската общественост може да гласува за проекта на сайта и Фейсбук-страницата на старозагорската опера. Разчитаме на подкрепата на старозагорската общественост и ако сме сред 4-те избрани, в края на месец декември участниците в проекта, подкрепени от професионални музиканти, танцьори, певци ще представят спектакъла на сцената на операта, уточни Огнян Драганов. Повече за престижното състезание и участието на проекта на ДО Стара Загора в разговора на Диана Абрашева с Огнян Драганов в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доброволна акция за почистване на двора на УМБАЛ "Киркович" утре

Акция за почистване на двора на многопрофилната болница в Стара Загора огранизират по случай празника на града 5 октомври Ангел Малешков и Димо Димов. Сборният пункт е в 8 часа утре сутрин на източния вход към двора на лечебния комплекс.  На..

публикувано на 04.10.24 в 14:02
Изложение за студенти

Eсенното изложение "Световно образование" в 4 града у нас

Юбилейното 20-то изложение „Световно образование“ ще стартира от София на 5 октомври. На следващия ден образователният форум е в Пловдив , на 7 октомври е срещата с експертите в Бургас, а на 8 октомври във Варна. Регистрацията е безплатна. Форумът..

публикувано на 04.10.24 в 13:45

Майстори от Исперих редят старозагорските павета

Майстори от Исперих редят старозагорските павета по централната улица „Княз Борис I“между парк „5-ти октомври“ и ул. „Хаджи Димитър Асенов“. Не за първи път бригадата е в града на липите, защото преди време те са редили каменните блокчета и на..

публикувано на 04.10.24 в 12:47
Община Свиленград

Започва ремонт на пътища в Свиленградско, които ще отворят Сакар за туризъм

Община Свиленград реализира редица инфраструктурни проекта, най-важните от които са за ремонт на пътища, водопроводи, както и на образователната инфраструктура, съобщи за Радио Стара Загора кметът на общината арх. Анастас Карчев в навечерието на..

публикувано на 04.10.24 в 12:42
Милен Алагенски

40 майстори на четката ще представят своите произведения в Есенен салон 2024

32-ро издание на изложбата „Есенен салон“ организират местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Ежегодната среща на творците с публиката ще бъде открита по традиция навръх празника на Стара Загора 5 октомври,..

публикувано на 04.10.24 в 12:35

Средновековен събор откриват в крепостта „Туида" в Сливен

Осмият тридневен средновековен събор „Помни славата" започва днес в крепостта „Туида" в Сливен. Фестивалните дни ще бъдат наситени с много демонстрации на средновековни битки, конна езда, оръжие, бит и храни.  В първият фестивален ден основно..

публикувано на 04.10.24 в 11:46

Зам.-кметът Надежда Чакърова: Книгата „Кметовете на Млада Загора” е завладяващ пример и вдъхновение за младите в Стара Загора

„В Община Стара Загора се радваме, че в навечерието на празника на града ни се сбъдна една мечта - реализацията на книгата „Кметовете на Млада Загора“. Идеята, чрез осъществяването на подобни инициативи, е младите хора да натрупат ценния капитал, който..

публикувано на 04.10.24 в 09:40

Поредна вандалска проява в гробищата в Ямбол

Сигнал за поредна вандалска проява в ямболските гробища е подаден в полицията. От общината предвиждат поставянето на видеонаблюдение, за да бъде ограничено влизането в нощните часове на територията на гробищния парк. Само преди дни мраморна..

публикувано на 04.10.24 в 09:33

Образованието е знание, а знанието те прави можещ

Професор д. ик. н. инж. Николай Михайлов , учен, мениджър на голяма международна компания, дарител и общественик  и Любомир Любенов , преподавател по математика, човекът, благодарение на когото всяка година м атематици от Стара Загора покоряват..

публикувано на 04.10.24 в 09:20
Мартин Кръстев, победител от миналогодишното издание на конкурса Веселин Ханчев, с премиера на първата му стихосбирка

92 млади поети събира под Липите националният конкурс "Веселин Ханчев"

92 млади дарования очакват преценката на журито кой сред тях е най-талантливият участник в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2024.   Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора ще отбележи 41-ото си поредно издание...

публикувано на 04.10.24 в 08:40