Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът е училище за нацията

На 27-и март светът отбелязва магията на театъра. Датата е избрана  през 1961 година на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година. 

Първият автор на послание по повод датата е знаменитият френски режисьор, поет, художник,  скулптор, сценарист и актьор Жан Кокто. Именно Кокто, скандален, но и обожаван, превръща в традиция това всяка година известна личност да споделя размислите си за изкуството. 

Тази година посланието за Световния ден на театъра 2020 е отправено от режисьора Шахид Надийм от Пакистан.

"Понякога шеговито казваме, че тежките времена са добри за театъра. Не липсват нито предизвикателства, пред които да се изправим, нито конфликти, които да разобличим, нито статукво, което да подринем", казва пакистанският режисьор в посланието си, което завършва с думите "Планетата ни затъва все по- дълбоко и по- дълбоко в климатична и във върховна криза. Чува се тропотът на копитата на четирите конници на Апокалипсиса. Трябва да възстановим духовните си сили, трябва да се борим с апатията, летаргията, песимизма, алчността и пренебрежението към света, в които живеем и планетата, която обитаваме. Театърът има роля, благородна роля да насърчава и мобилизира човечеството да се измъкне от пропадане в бездната. Той може да издигне театралната сцена, пространството за игра до нещо свещено."

Днес театрите по света са затворени за публика. Завесите са спуснати. Артистите тъгуват, таят надежда, че извънредното положение няма да се проточи дълго и се подготвят, за завръщане на сцената, където обличайки костюмите на своите герои отново ще живеят, за "онзи миг", които спира времето и пространството, за "онази картина", в която публиката е изправена на крака и аплодира дълго, дълго... но сега, точно месец след първата премиера за годината, в юбилейния, стотен, сезон на Драматичен театър "Гео Милев", Мила Маринова ви припомня размислите на Райна Томова и Йосиф Сърчаджиев, за театралното изкуство.

Творческият семеен дует възроди на старозагорска сцена неостаряващата комедия на Добри Войников "Криворазбраната цивилизация".

Чуйте прикачения звуков файл. В него ще намерите отговор, кой пише безсмъртието на тленното изкуство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04

„Улиците на Стара Загора“ – за година вече малка общност

От малка страничка в социалните мрежи „Улиците на Стара Загора“ за една година се превърнаха в малка общност с общи идеи, размисли, истории. Във фейсбук последователите вече наброяват около 7000 души, разказва по повод годишнината си Ивайло Аврамов,..

публикувано на 09.09.24 в 13:08
Христо Стоянов

Христо Стоянов живее в лавината на думите

Христо Стоянов не се побира в рамки . Писател, журналист, драматург, преводач, колекционер, дарител, общественик, човек сбогувал се с писането на стихове, но не и с поезията. През май 2019 година завеща на родното си Габрово колекцията си от над..

публикувано на 08.09.24 в 15:35

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града – София (14 септември), Стара Загора (20 – 21 септември) и Бургас (11 – 12 октомври), съобщават организаторите. „Още от втората ни фестивална година се роди мечтата 6Fest да..

публикувано на 07.09.24 в 16:49

"Антична реалност" на доброволния отшелник Светлин Стоев

В залата за временни експозиции на Художествена галерия – Стара Загора е представена изложбата „АНТИЧНА РЕАЛНОСТ” с живописни произведения и пластики на старозагорския художник Светлин Стоев (1966 – 2024). Творбите са създадени през последните няколко..

публикувано на 06.09.24 в 17:30

"Отдавна знам" - четиридесет и първата песен от "Пеещи артисти" (видео)

Представяме четиридесет и първата песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“, която вече е в ефир. В „Отдавна знам“ за първи път и като изпълнител влиза един от двигателите на проекта Момчил Колев, заедно с младата певица Майя Йорданова. Автор..

публикувано на 06.09.24 в 10:45