Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
НЧ „Св. Климент Охридски 1858" отбелязва 20 години от създаването на Детско юношеска музикална формация „Звездопад“ със създател и ръководител Марияна Димитрова. Формацията през годините е завоювала много награди и Гран При от наши и международни..
За четвърта поредна година Народно читалище "Светлина - 1926" организира "Дни на студентската поезия и проза". Програмата започва днес, от 18:00 ч. в Къща музей "Кирково училище", Хасково, а през следващите дни продължава в с. Въгларово. Участват..
Преди години белоглавият лешояд, рисът и ловният сокол са били част от естествения пейзаж на българските планини. Днес техните следи са почти заличени, а присъствието им в природата - все по-рядко. С мисията да даде глас на тези изчезващи видове, минерална..
Изложба под надслов „Отвъд хронологията“ се открива в Художествена галерия Стара Загора. На нея ще бъдат представени творбите на известни старозагорски художници от началото на миналия век, съобщи организаторът „Изложбена дейност“ към галерията..
Във времето на дългата лятна ваканция ученици от Средно училище "Пейо Яворов" в Стралджа решиха да създадат Младежка интернет телевизия. Амбициозната задача намира добър прием от общинската администрация, която не само застава зад проекта, а предоставя..
Тя е на 23 години и е от Сливен. Завършила „Поп и джаз китара“ в Пловдив, предстои и Музикалната академия. Китаристка, пианистка и певица в стилове от джаз, кънтри, поп, рок, боса нова, самба, фънк, както като солов артист, така и в различни формации...
Творбите на двама старозагорски художници – Нено и Дилян Бакалски са подредени в изложбата „Летописи на времето“ в зала " Лубор Байер" в Стара Загора. В нея баща и син представят свои картини, рисунки и пластики от глина . Малките..
Как изглежда лятото в цветове за един художник и защо срещите между двама души са любима тема в картините на Росен Кавръков. За срещите в нашият живот и цветовете, които оставят като следи, както и покана за предстояща изложба в Стара Загора...
80 антични християнски гроба от 4-ти и 5-ти век от Новата ера са открити през настоящото археологическо лято в двор на кръстовището на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Патриарх Евтимий“, съобщи за Радио Стара Загора директорът на историческия..
В дните от 15 до 18 август страната ни за първи път ще бъде домакин на Световния конгрес на дантелата, организиран от Международната асоциация на дантелиерите – OIDFA . Събитието ще се проведе под патронажа на съпругата на президента Десислава..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net