Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
Във времето на дългата лятна ваканция ученици от Средно училище "Пейо Яворов" в Стралджа решиха да създадат Младежка интернет телевизия. Амбициозната задача намира добър прием от общинската администрация, която не само застава зад проекта, а предоставя..
Тя е на 23 години и е от Сливен. Завършила „Поп и джаз китара“ в Пловдив, предстои и Музикалната академия. Китаристка, пианистка и певица в стилове от джаз, кънтри, поп, рок, боса нова, самба, фънк, както като солов артист, така и в различни формации...
Творбите на двама старозагорски художници – Нено и Дилян Бакалски са подредени в изложбата „Летописи на времето“ в зала " Лубор Байер" в Стара Загора. В нея баща и син представят свои картини, рисунки и пластики от глина . Малките..
Как изглежда лятото в цветове за един художник и защо срещите между двама души са любима тема в картините на Росен Кавръков. За срещите в нашият живот и цветовете, които оставят като следи, както и покана за предстояща изложба в Стара Загора...
80 антични християнски гроба от 4-ти и 5-ти век от Новата ера са открити през настоящото археологическо лято в двор на кръстовището на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Патриарх Евтимий“, съобщи за Радио Стара Загора директорът на историческия..
В дните от 15 до 18 август страната ни за първи път ще бъде домакин на Световния конгрес на дантелата, организиран от Международната асоциация на дантелиерите – OIDFA . Събитието ще се проведе под патронажа на съпругата на президента Десислава..
"Сказание за българските манастири" е 11-та книга на Мина Кръстева. Тя излезе от печатницата на Издателска къща "Знаци" на Преображение Господне. Писателка е позната с лиричните си откровения събрани в "Спомен с море", "Слънце в косите", "Антистрес" и..
Музикално пътешествие от Париж до Неапол представя старозагорската джаз музикантка и певица Надя Тончева заедно с Джипси Джаз Квартет на 9 август, събота от 20ч. на площада пред Община Стара Загора. Концертът е част от станалите традиционни за града..
Казват, че любовта и хумора са два от спасителните брегове в живота. Имате ли едно от тях минавате за щастлив човек. Притежавате ли и двете сте непобедим. И тъй като л ятото е фестивално време насочваме вниманието ви към старата столица, където..
Петото юбилейно издание на фестивала "No signal" ще посрещне любителите на електронната музика близо до с.Тъжа. От 8-ми до 10-ти август Тъжанското ждрело е домакин на над 200 български и 20 чуждестранни артисти, които ще покажат най-доброто в различни..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net