Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе в Хасково

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика регулярно заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. На заседанието в областна администрация днес присъстваха директорът на Областно пътно управление (ОПУ) – Хасково инж. Радостин Ламбрев, зам. директорът на ОД на МВР комисар Георги Бехов, представители на общините от област Хасково, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”– Хасково,  Център за спешна медицинска помощ Хасково, Български Червен кръст – Хасково, Регионално управление на образованието - Хасково и представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Областният управител представи дневния ред и коментира пропуските в План-програмата за 2020 г., и Годишния доклад за изпълнени мерки за 2019 г., изготвени от общините. На заседанието присъстващите изнесоха доклади за извършените мероприятия от началото на годината. От съвместна проверка на ОД на МВР Хасково и ОПУ Хасково става ясно, че на места на АМ „Марица“ има липсващи мантинели, участъци с компрометирана пътна маркировка, отворени шахти и бетонни улеи за отводняване, треви и храсти, пътни неравности на асфалтовата настилка и други несъответствия, които трябва да бъдат отстранени. От ОД на МВР представиха и препоръки, подготвени на база констатациите от извършените проверки, които ще изпратят към АПИ. Част от предложенията включват поставяне на допълнителни табели с променящо се съдържание, както и монтиране на видеонаблюдение, което да следи метериологичните условия и да подава актуална информация към АПИ, поставяне на пътна маркировка върху целия участък на магистралата и предприемане на спешни дейности по организация на движението към ГКПП „Кам. Андреево“ и изграждането на паркинг за за товарни МПС.

От ОПУ-Хасково отчетоха, че част от препоръките са вече изпълнени, магистралата е окосена и почистена.  Също така информираха, че е изготвен и одобрен технологичен проект за актуализация на организацията на пътя Хасково – Кърджали, като в проекта е предвидено да се изгради трета лента за ляво завиване в посока село Войводово. По този начин трафикът, който преминава в посока към ГКПП „Маказа“, ще бъде облекчен, отбеляза инж. Ламбрев. Одобрен е и технологичният проект за ремонт на пътя Димитровград - Стара Загора. Предвижда се на него да бъдат положени нови асфалтови пластове и нова вертикална настилка.  Предстои да се извърши и ремонт на мостово съоръжение до Тополовград над р. Соколица.

Всички представители на общините докладваха за изпълнени мерки с цел подобряване на пътната безопасност. РУО-Хасково информираха, че в училищата се работи по утвърдена от МОН методика за обучение по безопасност на движение по пътищата. Към момента над 200 учители са преминали допълнителна квалификация, заяви г-жа Попова, експерт към РУО-Хасково.

Представителите на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“  представиха акценти от стратегията за Безопасност на движението по пътищата 2021 – 2030, както и плана за действие към нея за 2021-2023 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Лявото обединението около БСП ще работи за пробългарско правителство

Старозагорският депутат на БСП Драгомир Стойнев изрази оптимизъм, че с крачката към обединение левите партии ще върнат доверието на избирателите към тях. Народният представител определи сключеното между социалистите и още 15 други формации..

публикувано на 05.09.24 в 23:00

Неправилно използване и вандалски прояви - най-честите причини за влошеното състояние на детските и спортни площадки

Приключи инспекцията на техническото състояние на детските и училищни спортни площадки и площадките на открито за фитнес и физическа активност в Стара Загора. Проверката беше възложена със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров след..

публикувано на 05.09.24 в 17:22

Митрополит Киприан дирижира "Моление" за празниците в Чирпан

За Деня на Чирпан 6 септември и годишнината от Съединението на България, тази вечер от 20:00 часа, на откритата сцена на площад „Съединение“, Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията "Моление". В спектакъла ще участват солисти, хор и..

публикувано на 05.09.24 в 16:38

Започва проектиране на културния дом в Чирпан

Два нови проекта и два анекса подписа кметът на Чирпан Ивайло Крачолов на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, информират от общинския пресцентър. 204 хиляди лева са отпуснати за проектиране на..

публикувано на 05.09.24 в 16:35

Липсва регламент срещу злоупотребата с "изкуствен интелект"

В България все още няма правна регламентация по отношение на отговорността на лица, които злоупотребяват с използването на "изкуствен интелект". Още по-тревожно е, че няма яснота какви структури и дигитални лаборатории предприемат, които да събират..

публикувано на 05.09.24 в 16:09

До 11 септември се подават документи за записване в детските ясли

308 деца са класирани за прием в детските ясли в Стара Загора. Записването продължава до 11 септември на място в съответните заведения. Детска ясла „Кокиче“ в Стара Загора се подготвя за най-големия прием на деца през септември. Директорката..

публикувано на 05.09.24 в 14:05
Мария Динева

Оставка в ЗНС след решението да се коалират с ДПС - Доган

Председателката на Управителния съвет на "Земеделски народен съюз" (ЗНС)  Мария Динева е подала оставка от ръководния пост на заседание в сряда вечерта в  знак на несъгласие с участието на партията в коалиция с ДПС на Доган и СБОР.  По..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора

„Община Стара Загора е готова и може да осигури нормален учебен процес на всички ученици през новата 2024/2025 година. Общият брой на първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, е 1422-ма“, информира Надежда Чакърова, зам.- кмет по..

публикувано на 05.09.24 в 12:49
овце

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Ямболско

Огнище на шарка по дребните преживни животни е констатирано в село ямболското село Войника, община Стралджа. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце. Предстои животните да бъдат умъртвени, информира кореспондентът ни Даниела Костова...

публикувано на 05.09.24 в 12:32

НС окончателно забрани продажбата на вейпове на деца

Народното събрание окончателно забрани употребата, продажбата и предлагането на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Един от вносителите на промените - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС - подчерта, че следващите..

публикувано на 05.09.24 в 12:01