Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пречиствателната станция на Чирпан е готова

Пречиствателна станция в град Чирпан е завършена, има акт 15, а от миналата седмица вървят и проби на работата й. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов. По думите му още в петък цялата колекторна мрежа ще бъде бъде свързана с пречиствателната станция. А до месец и половина се очаква да премине и приемателна комисия. Пречиствателната станция се изгражда по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“.

„Това е изключително важен проект, знаете, че го заварих с изоставане от 2,5 месеца. Успяхме да стиковаме добър екип, благодарности и на ВиК- Стара Загора, които са помогнаха с най-добрите експерти. Проекта вече е готов. Експертите са категорични, че имаме една от най-добрите пречиствателни и реално работещи станции“, каза кметът на Чирпан

Ивайло Крачолов допълни, че община Чирпан продължава да се бори и със сериозни дългове, наследени от предишното ръководство. Към този момент изискуемите задължения са за 26,5 млн. лв.

„Проблемите са много за решаване в общината, усещам нетърпението на нашите съграждани нещата да се случват бързо и сега, но пандемията и нестабилната политическа обстановка се отразяват и неблагоприятно на някои от плановете“, каза кметът.

Той припомни и решението на общината да кандидатства по програмата на Министерство на образованието за изграждането на нова детска градина в село Свобода. „Анализът ни показва, че раждаемостта и броя на децата като тенденция през последните години изисква нова детска градина. Там имаме и Средищно училище, по което също работим много сериозно. До 8 септември е срока за кандидатстване, напълно сме готови с проекта и се надяваме той да бъде финансиран“, обясни Крачолов.

Той се похвали и с добра събираемост на данъците през тази иначе трудна година.

Направихме мащабна кампания за събиране на местните данъци и такси. Това е важно за нашата община, защото тепърва ще се тегли кредит, за да се изчистят проблемите наследени със санкцията за проекта за водния цикъл. Ние вървим добре, особено за данък сгради и данък МПС, вървим с 15-16% по-висока събираемост в сравнение с предходни години. Надявам се да повишим събираемостта и за такса смет, каза кметът на Чирпан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна ремонтът на Детска градина № 66 „Детски рай“ в Стара Загора

Със символична първа копка започнаха ремонтните дейности на  Детска градина № 66 „Детски рай“ в Стара Загора. Срокът за изпълнение е 240 календарни дни, а общата стойност на извършване на строително-монтажните работи е в размер на 2,5  млн. лв.,..

публикувано на 22.08.24 в 13:44

Въведоха режим на водата в Гълъбовски села и комплекса "Марица-изток"

Въведоха режим на водата в община Гълъбово и комплекса „Марица-изток“ ВиК - Стара Загора въведе режим на водоподаването на редица населени места в община Гълъбово, включително за топлоцентралите и рудниците в района. Причината е силно намалял..

публикувано на 22.08.24 в 13:42

Една трета от допуснатите до матура по БЕЛ в област Ямбол не се явиха на изпита

В Ямболска област 30 процента  от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и..

публикувано на 22.08.24 в 13:30
Община Сливен

Сливенска област е на 13 място в страната по заетост

Сливенска област е на 13 място в страната по заетост на населението, съобщават от НСИ. През второто тримесечие на 2024 годна общият брой на заетите в областта е 71,1 хиляди души. От тях 39,2 хиляди са мъже, а 31,9 хиляди жени.  Коефициентът на..

публикувано на 22.08.24 в 13:25

Над 50 старозагорци се превърнаха в герои в кръводарителска акция

Над 50 души се включиха само до обяд в днешната кръводарителската акция „Нечий герой стани, ела и кръводари“.  Инициативата е организирана от фондация „Самаряни“ и Регионалния център за трансфузионна хематология. Този път тя е с акцент към  болните..

публикувано на 22.08.24 в 12:57

Непълнолетен открадна кабел от влакова композиция в Сливен

Непълнолетен открадна кабел от влакова композиция в Сливен. В Твърдица разкриха кражба на пари.  Непълнолетното момче в откраднало метър и половина кабел от вагон, прикачен към влакова композиция. След получаване на сигнала за кражбата полицията започва..

публикувано на 22.08.24 в 12:21

Внимание с китайските стоки от мега сайтове - евтиното може да излезе скъпо

Южнокорейско проучване установи, че в 144 стоки, произволно избрани от много големите онлайн търговски платформи - Shein, AliExpress и Temu,  съдържат опасни химикали – фталати, формалдехид, олово и диоксин. Вещества, които са опасни за човешкото..

публикувано на 22.08.24 в 10:53
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да..

публикувано на 22.08.24 в 10:39

Проф. Петко Петков: Президентът Радев може да насрочи нови избори без да назначава служебен кабинет

България се намира в пореден цикъл на остра политическа криза. Това заяви за Радио Стара Загора професорът по нова българска история и преподавател по“ История на българския конституционализъм през 19 и 20 век“ във Великотърновския университет „Св...

публикувано на 22.08.24 в 10:25
146 години от Шипченската епопея

Въвеждат промени в движението за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея

На 24 август /събота/, от 09:00ч. до 15:00ч., за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“...

публикувано на 22.08.24 в 09:51