Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

46 точки ще обсъждат общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание

Две наредби ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на Общинския съвет на Стара Загора . Едната е Наредбата за изменение на наредбата за организацията на предучилищното образование в Общината. Другата - Наредбата за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Общината ще бъде гледана и гласувана на първо четене, съобщи Мария Динева, председател на Общинския съвет:
Съветниците ще гласуват и поемането на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от Обединение „Фонд за устойчиви градове“ и Фонд „ФЛАГ“ ЕАД, което ще даде възможност за обновяването на Летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“ и ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“. “Размерът на дълга, който евентуално ще бъде поет е 13,450 млн.лева за 15 години с три години гратисен период“, разясни още Динева.Тя  допълни, че по време на предстоящото заседание ще бъде обсъдено и гласувано предложение за промяна в срока на усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“. За целта да отговаря на въпросите на местните старейшини в зала ще бъде поканен ресорният заместник кмет.

Местният парламент ще вземе решение за утвърждаване на промени в Общинската транспортна схема от квотата на Община Стара Загора. По предложение на общинска администрация ще бъде гласувано запазване на тарифите за таксиметров превоз на пътници – 0,70 лв./км дневна и 0,90 лв./км нощна тарифа, както и запазване на броя на таксиметровите автомобили- 560.

В дневния ред влиза точка за откриване на процедура за провеждане на конкурс за избор на управител на дружеството „Мересев“. По отношение на извършвания одит за дейността на дружеството  все още има неизяснени въпроси, допълни Динева.

На октомврийското заседание ще бъде обсъдено и предложение за одобрение за финансиране на проект „Усмихни се!“ на СНЦ „Инър Уийл клуб Стара Загора“. Обхватът на проекта е фокусиран върху поне 120 деца със специални потребности, отглеждани от родител в дома си, посещаващи дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция за деца, и такива, настанени в центрове за настаняване от семеен тип, на възраст 5-18 години.

Съветниците ще гласуват продажба на пет общински жилища на настанени в тях наематели, както и удължаване срока на 23 договора за наем на търговски маси, находящи се на Централен зеленчуков пазар и микропазари в община Стара Загора.

Ще бъде гласувано  именуването на улица „Траяна“ в село Богомилово и отпускането на финансова помощ на 5 двойки с репродуктивни проблеми.

Общо 46 предложения съдържа Дневният ред на редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора, което ще се проведе в четвъртък – 29 октомври.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Осем пожарни и хеликоптер гасят отделни огнища край Дълбоки

Ограничен е пожарът край старозагорското село Дълбоки, няма опасност за гората и къщите. Осем екипа на пожарната продължават да гасят отделни огнища, разпалвани от силния вятър. В борбата с огъня се включи и хеликоптер.  Пожарът погълна стопанска..

публикувано на 26.08.24 в 17:20

Глобиха трима за изхвърляне на строителни отпадъци

За една седмица са издадени три акта за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци на общинска земя в Старозагорско, съобщават от общинския пресцентър. Това става ясно от прегледа на ежеседмичната справка за констатирани нередности по наредби..

публикувано на 26.08.24 в 16:42
снимка: Живко Иванов

Пожарът край Дълбоки се разраства

Огънят, който избухна в следобедните часове, е влязъл в с. Дълбоки и е унищожил няколко двора , съобщи за радио Стара Загора областният управител Методи Марков.  Борбата на пожарникарите да запазят къщите продължава.  В същото време, заради..

публикувано на 26.08.24 в 16:26
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Огнеборци гасят два пожара край Стара Загора

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 15:59
прохода

Спират за час движението през Шипка

От 17 ч. до 18 ч. днес​ временно се ограничава движението по път I-5 Проход ,,Шипка'' - Казанлък поради провеждането на кръг от Международната колоездачна обиколка на България, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът е..

публикувано на 26.08.24 в 14:52

Пострадалият машинист е получил обгазяване докато гаси запаленият локомотив край Чирпан

Пострадалият машинист, който участва в гасенето на запалилият се снощи край Чирпан локомотив на влака от Варна –Пловдив вече е изписан от болницата в Стара Загора. Той е приет с обгазяване, но е отказал да остане за наблюдение в болничното..

публикувано на 26.08.24 в 14:44

Град Гълъбово става на 55 години

Днес Гълъбово чества 55 години от обявяването за град. Официалното откриване на празниците  е от 11 часа пред сградата на Общината. Но по традиция празничната програма ще продължи с разнообразни събития до края на седмицата. Това каза за Радио Стара..

публикувано на 26.08.24 в 14:42
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Два пожара край Стара Загора гасят огнеборците

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 14:39

Жена е загинала при пожар в къща в село Партизанин

64-годишна жена загина при пожар в къща в село Партизанин, община Братя Даскалови. Сигнал за инцидента е подаден в неделя малко преди 18 часа в районното управление на полицията в Чирпан, информират от пресцентъра на областната дирекция на МВР...

публикувано на 26.08.24 в 12:44

Вторият етап от колоездачната обиколка на България финишира в Казанлък

Вторият етап от 71-та Международна колоездачна обиколка на България се провежда днес, като старта ще бъде даден в Троян в 14,30, а колоната финишира в Казанлък.  Движението ще бъде ограничено в няколко населени места, съобщиха от Агенция пътна..

публикувано на 26.08.24 в 12:07