Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Здравословното хранене през зимата - кои храни подценяваме и с кои прекаляваме

Никога не е късно да променим начина си на хранене и от там – начинът  по който се чувстваме.

Преминаването от един към друг тип режим на хранене е процес.  При някои хора се случва по-леко, при други по-трудно, но ако има кой да ни информира правилно, да ни напътства, да ни подкрепя и ако един човек е достатъчно вътрешно мотивиран да пожелае промяната -  тя постепенно се случва по естествен начин.

Темата за храненето винаги е важна и понякога може да бъде  особено болезнена, защото е свързана със задоволяване на базови нужди.

Ако промените се въвеждат постепенно,  стресът за психиката и организма е елиминиран до минимум.  Така неусетно малките и поетапни  промени се превръщат в навик.

С особено внимание трябва да подхождаме към зимния сезон, най-вече в този тежък за всички период на пандемия.

През студените, мрачни месеци имаме нужда от повече енергия и от подобряване на настроението, затова най-често злоупотребяваме с въглехидратите. Не трябва да забравяме, че те имат и пристрастяващ ефект. Тестените изделия също много ни привличат през зимата -  казва Елена Терзиева, нутриционист, консултант по правилно хранене, председател на Фондация Супер БЕБЕ“. Тя се е обучавала в Канадски професионален колеж по природосъобразно хранене, по специалността Холистичен Нутриционист.

С кои храни злоупотребяваме през зимата, как да си помогнем с храненето за отпор на вируса, кои храни подценяваме – отговорите на тези въпроси чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антония Апостолова представя в Стара Загора романа си "Болката идва по-късно"

Два от романите, номинирани в дългия списък на наградите „Перото" 2025, ще бъдат представени тази вечер (3 октомври) в Стара Загора в рамките на първото издание на Фестивала за литература Post Scriptum. Това са романите „Ти, подобие мое" на Радослав..

публикувано на 03.10.25 в 18:16

Станислав и неговият бирен бар в Стара Загора - мисия възможна, но докога?

В дните около Октоберфест 2025 -та,  в предаването на Радио " Стара Загора"  "60 минути повече - бизнес " следващия понеделник ще се опитаме да пренесем темата за правеното на бизнес с бира и "Октоберфест" на местна почва.  В титулуваната все още..

публикувано на 03.10.25 в 15:24
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Имаме сериозни различия с Румен Радев, но това не означава, че трябва да му отнемаме правомощия

„ Продължаваме промяната“ е обединена около своя лидер Асен Василев. Няма разделение в партията , всички гледаме в една посока. Това заяви в предаването „60 минути повече политика“ по Радио Стара Загора народният представител от „Продължаваме..

публикувано на 02.10.25 в 13:39

Антон Тонев: Необходим е дебат за общинските здравни дружества

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Стара Загора, както и други подобни общински структури в страната, се изправят пред сериозни предизвикателства. Тези центрове, функциониращи като самостоятелни дружества, трудно могат да съществуват и да бъдат..

публикувано на 01.10.25 в 14:55
Радостин Танев

Радостин Танев:Продължава инициатвата "Красиви квартали", интересът е голям

Много млади хора, деца и юноши са се включили в инициативата на Община Стара Загора „Красиви квартали“, по която тази събота бе облагороден кварталът на АПК, съобщи заместник-кметът Радостин Танев. Това показва, че отговорността към чистотата на..

публикувано на 29.09.25 в 16:48

Борислав Григоров: Езерни местообитания в Пирин

"Езерните местообитания в Пирин са особено интересни за нашата страна. Те имат основни характеристики, сред които наличие на моренен материал, слабо обрастване на бреговете и висока прозрачност на водата. Съществуват няколко основни типа езерни..

публикувано на 28.09.25 в 17:34
Богомил Николов

Богомил Николов със съвети за прехода към еврото

Богомил Николов, заместник-председател на Икономическия и социален съвет и изпълнителен директор на „Активни потребители“, даде конкретни практични съвети за гражданите и бизнеса как да се справим с процеса на преминаване от българския лев към..

публикувано на 26.09.25 в 10:40

Незначителни вариации от стотинки в цените на храните отчитат от ДКСБТ

Леко нарастване на стойността на потребителската кошница отчитат тази седмица, но цената й продължава да варира между 96 и 98лв. и не се отчитат никакви резки промени при сезонните зеленчуци, плодове и основните хранителни продукти, уточни за Радио..

публикувано на 26.09.25 в 08:50

Отбелязваме Деня на фармацевта

Ролята на фармацевта става все по-важна в днешно време, затова е необходимо и занапред да има достатъчно квалифицирани кадри, които да бъдат достойно заплатени. Това коментира по повод Световния ден на фармацевта Ростислав Курдов, председател на..

публикувано на 25.09.25 в 09:40

Вендинг бизнесът в Стара Загора под сериозно напрежение заради въвеждането на еврото

Въвеждането на еврото от 1 януари 2026 г. поставя под голямо изпитание вендинг операторите в страната. „На нас ни идва доста тежко – трябва да пренастройваме касови апарати, да купуваме нови, както и нови монетници. Всичко това са пари и време“,..

публикувано на 25.09.25 в 08:20