Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасковски свещеник празнува днес своя деветдесет и трети рожден ден

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна семинария. Когато я завършва през 1949 г., се жени – това е едно от условията, за да стане свещеник.

През 1949 г. участва в изграждането на парк „Витоша“ – Златните мостове. По същото време подава документи в Пловдивската света митрополия да бъде ръкоположен за свещеник. На 8 септември същата година е ръкоположен за дякон от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил, а на 1 ноември – за енорийски свещеник в родното си село, където служи две години. След това е назначен за енорийски свещеник в храм „Света Богородица“ в град Хасково, където служи до 2020 г. – на 8 септември обявява, че ще подаде заявление за освобождаване от длъжност поради напредналата му възраст.

Отец Антони е удостоен със званието Протойерей/първи свещеник/ от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит Арсений му присъжда званието Иконом, а на 15 февруари 1989 г. е назначен за Архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, като остава такъв в продължение на 23 години. През 2012 г. е удостоен от настоящия Пловдивски митрополит Николай с Грамота и орден „Св. Апостол Ерм“ – I-ва степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 г. е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Почетен член е и на Ротари клуб-Хасково.

Отец Антони е не само най-възрастният свещеник в областта, но и този с най-дълъг стаж. В живота си като пастор е претърпял и несгоди, и обвинения, но е бил длъжен като свещенослужител да отстоява позициите на Църквата. „Не се интересувам нито от тази власт, нито от онази власт. Искам Църквата да е добре, защото вярата сплотява хората. Нека всички обединени да вървим напред за преуспяването на Църквата и на родината, за която много милея“, казва отец Антони.

Като духовник и като личност, милееща и раздаваща се за Хасково и неговите жители, отец Антони се ползва с изключително голямо уважение в града ни.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 27.01.2017 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е..

публикувано на 02.10.24 в 11:24

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37