Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Михаил Марковски: Индивидуалният вкус решава кое е най-хубавото вино за всеки един човек

В разговор за важната част от професията на сомелиера с Михаил Марковски, председател на Асоциацията на сомелиерите в България,  разбираме, че сомелиерът  е специалистът, който в кратък разговор трябва да разбере какво е виното, което предпочитаме и ако не можем да опишем ароматно-вкусовите му характеристики, а да назовем само марка или име, то сомелиерът е добре да знае кое от вината, с които разполага обекта е най-близо до това, което предпочитаме. Може да се каже, че този експерт се поставя на мястото на клиента и избира най-доброто вино според случая. На теория сомелиерът трябва да бъде обективен и да препоръчва вино според своите знания, независимо от винарната или производителя.

„Сомелиерът има задача да подбира асортимента от вина в определен  обект, да консултира собствениците на обекти. Затова се изискват знания в които да влизат – умения в дегустация на вина, умения в преценка на стиловете вина, информация за производството на вина в света. Да се знаят големите производители в Европа – Италия, Франция, Испания, Германия и големите производители в света – САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Трябва да познава стиловете на производства на вината във всички държави, да знае техните винени региони и вината, които се произвеждат от хилядите производители на тези региони, както и водещите като маркетинг и качество вина. Затова са нужни енциклопедични знания.“ – каза Михаил Марковски.

И тук има още една специфика – „Всяка година е различна, защото това  е плод, който абсолютно зависи от климатичните условия, имат значение и уменията на технолога и оборудването на винарната в която се  произвежда“.

Не можем да направим признание и за това, кое е най-хубавото вино, защото по думите на Марковски „Няма такова нещо като най-хубаво вино. Има вино, което си е намерило момента  и обстановката и такова, което не си е намерило момента и обстановката и трябва да му се помогне с храна, с думи, с емоционалност, за да бъде възприето“.

Цялото интервю на Ваня Лозанова с Михаил Марковски чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Национален съвет с представители на ресторантьори ще набележи мерки за защита на диференцираната ставка на ДДС

Мерки за защита на диференцираната ставка от 9% на ДДС ще набележи Национален съвет с представители на ресторантьорския бизнес, който се събира във Велико Търново. За това съобщи Пламен Русев, председател на Асоциацията на хотелиерите и..

публикувано на 13.02.25 в 09:20

Какво е да си здравен медиатор?

Здравен медиатор е професия, която се появява в Българи преди повече от 10 години. В почти всяко населено място вече има поне един такъв. Дейността им е насочена към здравеопазване, социални дейности, контакти с институции на хора от мацинствата ...

публикувано на 12.02.25 в 14:00

Почит към брака в Международната седмица на любовта

Втората неделя на месец Февруари е обявена за Международен ден на брака. Той се отбелязва в Седмицата на брака. Тази година международната инициатива се провежда едновременно в над 30 страни по света и ще продължи до 14-и февруари, включително, поясни в..

публикувано на 09.02.25 в 15:30
Снимката е илюстративна.

Доц. Пламена Райкова: Няма пряка опасност от земетресение на територията България

Няма опасност от земетресение на територията на България за момента, като на територията не са наблюдавани силни събития от много време насам. Това коментира за Радио Стара Загора, по повод поредицата от земетресения на о. Санторини, доц. Пламена..

публикувано на 05.02.25 в 17:14

Математикът Любомир Любенов: Има нужда от нов образователен подход и олекотяване на учебното съдържание

Днешното време трябва да води след себе си друг подход в образователната система, коментира в ефира на радио Стара Загора математикът Любомир Любенов по повод предложението на Министерството на образованието и науката да отпаднат матурите в 10-и..

публикувано на 05.02.25 в 17:02

Яна Стоилова: Село Свежен е живата история на този район в Средногорието

Яна Стоилова е уредник на къщата-музей на полковник Владимир Серафимов в село Свежен, община Брезово, област Пловдив. Тя разказва за историята и някой интересни факти около това будно и красиво село, разположено по склоновете на Същинска Средна гора на..

публикувано на 04.02.25 в 13:19

Отегчението сред децата води до употреба на вейп, цигари и търсене на адреналин

Около 40 % от хората изпитват тревожни мисли , всеки ден.  Статистиката  за психичните разстройства  е стряскаща . Във времена на военни конфликти, политическа несигурност, галопираща инфлация, природни бедствия и забързано ежедневие все повече..

публикувано на 03.02.25 в 14:54

14 родни производители представиха България в един от най-старите търговски панаири за храни, напитки и селскостопански стоки

България взе участие за 34-ти път в най-голямото световно изложение за храни, напитки и селскостопански стоки - "Зелена седмица Берлин 2025". То се проведе от 17 до 26 януари в немската столица и събра участници от над 60 страни.  България взе..

публикувано на 30.01.25 в 15:17
Десислава Петкова - брокер агенция

Имотният пазар в Стара Загора през 2025г. – новото строителство в кварталите все по-предпочитано

Въпреки отчетения ръст през 2024г. с над 20% в цената на имотите в Стара Загора жилищата остават атрактивни и търсени от купувачите. Това коментира за Радио Стара Загора Десислава Петкова – брокер с дългогодишен стаж в агенция за недвижими имоти..

публикувано на 24.01.25 в 14:08
проф. Мартин Иванов

Забравяйки миналото, сме осъдени да го повторим

Днес , от 17.30, в зала №33 на РИМ-Стара Загора, е представянето на книгата "Бившите хора на концлагерна България" на проф. Мартин Иванов .  309 документални разкази  са събрани в страниците на изданието, писано в продължение на 12 години, с..

публикувано на 23.01.25 в 05:55