Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Михаил Марковски: Индивидуалният вкус решава кое е най-хубавото вино за всеки един човек

В разговор за важната част от професията на сомелиера с Михаил Марковски, председател на Асоциацията на сомелиерите в България,  разбираме, че сомелиерът  е специалистът, който в кратък разговор трябва да разбере какво е виното, което предпочитаме и ако не можем да опишем ароматно-вкусовите му характеристики, а да назовем само марка или име, то сомелиерът е добре да знае кое от вината, с които разполага обекта е най-близо до това, което предпочитаме. Може да се каже, че този експерт се поставя на мястото на клиента и избира най-доброто вино според случая. На теория сомелиерът трябва да бъде обективен и да препоръчва вино според своите знания, независимо от винарната или производителя.

„Сомелиерът има задача да подбира асортимента от вина в определен  обект, да консултира собствениците на обекти. Затова се изискват знания в които да влизат – умения в дегустация на вина, умения в преценка на стиловете вина, информация за производството на вина в света. Да се знаят големите производители в Европа – Италия, Франция, Испания, Германия и големите производители в света – САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Трябва да познава стиловете на производства на вината във всички държави, да знае техните винени региони и вината, които се произвеждат от хилядите производители на тези региони, както и водещите като маркетинг и качество вина. Затова са нужни енциклопедични знания.“ – каза Михаил Марковски.

И тук има още една специфика – „Всяка година е различна, защото това  е плод, който абсолютно зависи от климатичните условия, имат значение и уменията на технолога и оборудването на винарната в която се  произвежда“.

Не можем да направим признание и за това, кое е най-хубавото вино, защото по думите на Марковски „Няма такова нещо като най-хубаво вино. Има вино, което си е намерило момента  и обстановката и такова, което не си е намерило момента и обстановката и трябва да му се помогне с храна, с думи, с емоционалност, за да бъде възприето“.

Цялото интервю на Ваня Лозанова с Михаил Марковски чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Потребителската кошница: Нормални за септември цени, определят се от сезонния фактор

Под 98лв. е стойността на потребителската кошница тази седмица, почти 100 дни ДКСБТ отчитат стабилност с малки изменения на цените на плодове, зеленчуци и основни хранителни продукти. Сезонният фактор командва в момента пазара и цените са нормални за..

публикувано на 12.09.25 в 11:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Президентската институция подкопава българския национален интерес

През новия политически сезон ще видим още от същото - опити за радикализиране на политическото говорене, противопоставяне и липса на смислен дебат. Това очакване изрази от ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов . Според него,..

публикувано на 12.09.25 в 09:05

Как да се адаптираме на работното място след летните отпуски

Краят на летния сезон е време за връщане към нормалния ритъм на живот, свързан с работа, грижи и задачи. Преходът от приятните заминания по време на отпуската към обичайния работен режим не е лесен и изисква лек и плавен преход . Това посъветва от..

публикувано на 10.09.25 в 14:56

Мария Степанчева – визионер в биволовъдството и пазител на „черното злато“ на България

В чирпанското село Димитриево се намира най-голямата ферма за биволи у нас . Вече 24 години Мария Степанчева, зооинженер и председател на Асоциация на биволовъдите в България , управлява крупното стопанство. Началото е поставено със 150 биволи,..

публикувано на 10.09.25 в 10:44

Ниски добиви тютюнева суровина за 2025 година

Земеделските култури са подвластни на природните бедствия. Заради безводието и сушата през 2025 ще има по-ниски добиви на тютюнева суровина от декар от четирите сортови групи, които се отглеждат в България, дребнолистните ориенталски сортови групи..

публикувано на 09.09.25 в 09:35
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Нищо по-различно не ни очаква през политическата есен

Нищо по-различно не се задава в новия политически сезон. Всичко това вече сме го гледали в последните години. Така коментира от ефира на Радио Стара Загора началото на политическата есен у нас политологът и основател на социологическа агенция..

публикувано на 05.09.25 в 11:49

Доц. Лазарин Лазаров: Възстановяването ми като декан е малка победа, но предстоят много предизвикателства

Доц. Лазарин Лазаров, възстановен от съда като декан на Ветеринарномедицинския факултет в Тракийски университет, заяви в интервю за Радио Стара Загора, че въпреки трудностите и последиците, не съжалява за решението си да подаде сигнал за плагиатство..

публикувано на 29.08.25 в 12:05

Август: Стабилен пазар на храните, лимоните и шоколадът поскъпват

През август цените на храните у нас остават сравнително спокойни, показват данните на  Комисията по стоковите борси и тържищата. Сезонните фактори и климатичните условия определят движенията на пазара, като при някои продукти се наблюдава..

публикувано на 29.08.25 в 09:20

Цената на новия пчелен мед е 10-14 лева за килограм

Добивите от пчелен мед в страната и региона на Стара Загора тази година са много разнородни. Заради студената пролет реколтата от акациев мед е напълно пропаднала, а заради лятната суша добивът от други видове е силно намален. Това каза за Радио..

публикувано на 28.08.25 в 09:09

Ганчо Илиев, "Свят без граници": Хората в Лозенец са загубили надежда във всичко и всеки

Акцията по събаряне на над 100 незаконни постройки в старозагорския квартал „Лозенец“ остави десетки семейства без дом. Макар общината да уверява, че има готовност да настани желаещите в социални и общински жилища, за голяма част от тях това не е..

публикувано на 27.08.25 в 09:10