Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славян Стоянов: "Символиката и силата на българската шевица"

Снимка: bnr.bg

Колко от нас, които обичаме и се интересуваме от миналото си, археология и фолклор са се замисляли, че орнаментите, фигурите, украсите на глинените съдове, на керамиката, която намират археолозите при разкопките на богатата ни на история българска земя се повтарят в богатата и неповторима българска шевица? Това прозрение на фотографа и художник Славян Стоянов е водещо в неговия път на професионално развитие. Той става част от екипите на археолозите проучващи хилядолетната ни история в различни краища на страната. Рисува и фотографира обектите и находките. Привлечен и влюбен в цветовете, формите и посланията на везбата, украсяваща българската носия в различните етнографски области на страната, по идея на съпругата си организира "Фективал на българската шевица" през 2017 г.  А страстта по всичко, което е израз на българщината е в основата и на  "Виртуален музей на България", който се занимава с изработването на български шевици. Така се надява да бъде съхранена българската везана култура, в основата на която са заложени пиктограмите отпреди хиляди години. Пандемията от корона вируса прекъсна зародилата се ежегодна традиция всяка година да се провежда фестивала на  шевицата, обстоятелствата тази година с непрекъснатите „отваряния“ и затваряния“ на страната не дават надежда да се организира и проведе четвъртото му издание, споделя с тъга твореца. 

Организирането на виртуални изложби на българската шевица върху носии и накити, кърпи, възглавници, покривки не могат да  предадат живия дух на събитието, което припомня, че българските шевици са най-богатите на Балканския п-ов. Не само като цветове, мотиви  и орнаментика.Показвали са социалния статус и пола, възрастта на жената или мъжа, имат магична сила – да пазят носителя си от зли сили и уроки по време на земния му живот. Затова и шевиците са в края на дрехата – на ръкавите, на ризата, на сукмана, на пазвата, на ръкавите на елека, за да възпират навлизането на злите сили. Цветовете също символизират живота на човека  на земята – червеният цвят – кръвта и началото на живота, жълтият – слънцето, светлината и огъня, а щом стане дума за отвъдното – е бил свързван с  починалите и с хората, за които успехът е предопределен. Белият цвят е символ на Божията светлина, чистотата, младежката непорочност, а зеленият – на плодородието и на вечния живот, разказва Славян Стоянов. Символите, които го впечатляват са Дървото на живота, лявата и дясната свастика, наричани от старите дърворезбари и строители „шашарма“, използвана все още в работата им. Като "гонещи се правоъгълници" тя се използва в църковните двери. Думата "свастика" е от санскристски и означава благопожелание -  "Да бъде добро!"  А старите ни баби – забравили първоначалната символика, но запомнили посланието, са я наричали „дядо гони баба“. Другите често срещани символи в българската  везба са Богинята майка,  раждащата Богиня и канатицата – символът на семейството. "В скрития смисъл на шевицата са отразени вярванията, надеждите, познанията на българите за Вселената и въображението и майсторството на бабите и майките ни. Сукманите, везаните "гази" и ризи  в Странджа и Сакар са богато везани, както и свилениците  и ръкавите в софийско, македонските носии също са щедро везани. Малко по-изчистени са в Добруджа. Символите са еднакви във всяка етнографска област, но са с различни цветове по-скоро", завършва интервюто ни Славян Стоянов

Интервюто на Кристина Русева със Славян Стоянов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата и на шесто при възрастните. Това съобщи проф. Теодора Ханджиева – Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания..

публикувано на 09.09.24 в 14:35

Борислав Григоров : "Лазаровите таксони"

"Терминът „Лазаров ефект” е въведен през 1983 година и според него един таксон, който е приеман известно време за изчезнал, изведнъж отново „възкръсва“. Реално изчезналите видове са липсвали само в представите на учените, но всъщност те никога не са..

публикувано на 05.09.24 в 13:31

Общопрактикуващите лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на своите пациенти

„Мобилното приложение еЗдраве, което заработи без електронен подпис от началото на месеца е от голяма полза за всеки здравноосигурен български гражданин. Чрез него всеки би могъл да има достъп до своето здравно досие и да прави контрол  на..

публикувано на 03.09.24 в 15:25

Д-р Иван Добринов: Напитка за смъркане звучи безсмислено, ритуалът имитира употреба на други вещества

Сериозни рискове за здравето крие смъркането на субстанции през носа. Обявяване на енергийната напитка за смъркане звучи несъвместимо. Напитката се приема през устата. Самият ритуал с приема имитира употреба на други опасни сериозни наркотици, а..

публикувано на 30.08.24 в 11:04
Минчо Николов

Инфлуенсърите лесно повлияват на подрастващите

Лесно инфлуенсърите и хората с обществено положение повлияват на подрастващите. Лошо е обаче, когато го правят с негативен ефект. В случая с енергийната напитка на прах проблемите са два – че точно този човек я рекламира и че тя е легална. Това..

публикувано на 29.08.24 в 16:13

Калоян Цветков: При голяма конкуренция се представихме силно в Дъблин

В периода 19 - 24 август столицата на Ирландия, град Дъблин бе домакин на Международна олимпиада по география. Българският отбор, съставен от 4 участника се представи силно и завоюва един сребърен и два бронзови медала. Ръководител на отбора бе главен..

публикувано на 29.08.24 в 12:42
Снежана Маринова

Фотографите са съхранили новата история на Стара Загора с внимание и респект

Фотографите на Стара Загора са били много отговорни хора, които са съхранили паметта на града ни с много високо качество. Това разказа по Радио Стара Загора краеведът Снежана Маринова, която беше гост в предаването „Репортер“ с водещ Гергана..

публикувано на 21.08.24 в 11:46

Даниел Смилов: Разумно е до месец да бъдат насрочени изборите

Възможен вариант за изход от политическата криза след отказа на президента Румен Радев да назначи служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева е кабинетът на Димитър Главчев да остане на власт. Това коментира в ефира на Радио Стара..

публикувано на 19.08.24 в 16:50
Георги Киряков

Георги Киряков: Пеевски има шанс на изборите само ако Калин Стоянов е вътрешен министър

Важно е какъв състав на служебен кабинет ще представи кандидатът за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Очаквам някои промени, ключова ще е фигурата на вътрешния министър, защото той пряко отговаря за честността на изборите. Това..

публикувано на 19.08.24 в 09:08

Даниел Йорданов: Предстоят още интересни прояви във Витоша, Рила, Пирин и Родопите

"Лятото е към своя край, но проявите на ТД "Сърнена гора" Стара Загора продължават с пълна сила. Предстоят доста такива във високите планини - Рила, Пирин, годишнина от първото изкачване от Алеко Константинов и приятели на Черни връх във Витоша. Ще има..

публикувано на 15.08.24 в 15:53