Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат постоянна комисия да контролира общинските дружества в Стара Загора

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

В Общинския съвет да бъде създадена постоянна комисия, отговаряща за контрола на управлението на общинските дружества в Стара Загора, предлага Янко Янков от групата „Алтернативата на гражданите“.

По думите му сегашните комисии, пред които се отчитат дружествата, а именно финансовата, здравната и общинска собственост не успяват да вникнат в детайли в самите дружества.

„Така тези дружества карат „на самотек" и разчитаме единствено на компетентността на управителите и техните качества, които не винаги отговарят на очакванията“, коментира Янков. Той допълни, че временните комисии откриха много нарушения при проверките в много от дружествата.

„Предвид плачевните резултати и загубите за десетки хиляди левове, а някои дружества и стотици хиляди, които ще обявят за 2020 г., като някои от тях трябва да бъдат покривани от бюджета се налага сформиране на такава комисия“, каза Янков. По думите му ако се продължава така от 11 дружества може да се наложи половината да бъдат закрити и да бъдат обявени в несъстоятелност. Той смята, че ще получи подкрепа от повечето общински съветници на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

Засега против създаването на тази постоянна комисия е групата на „Народен съюз“.

Мария Динева, председател на общинския съвет и част от „Народен съюз“ коментира, че няма да подкрепи предложението, защото има две ресорни комисии – Комисията по здравеопазване и по стопанска политика и има решение те да изслушват на три месеца управителите на дружествата.

„Не смятам, че е нужно някой да им диша във врата постоянно и да ги тормози, за ада върви работата. Нашата група няма да предложението. Смятаме, че тази комисия дублира работата на двете комисии, не виждаме и проблем Председателският съвет да се ангажира по-сериозно и да си свършим работата като принципал на дружествата. Имаме решение на групата да не участваме в тази комисия“, каза Мария Динева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арестуваха старозагорец със злато за над 10 млн. лв.

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево". За трафик е задържан 47-годишен старозагорец. Близо 125 кг е заловената пратка в кюлчета и златни накити, като първоначалната оценка е за над 10 млн. лв. По първоначална..

публикувано на 13.09.24 в 14:54

Търсят 15 000 за пазара на труда в Старозагорско

Индивидуален план за всеки старозагорец, който работи във въглищната индустрия, но му предстои да бъде засегнат от трансформацията на сектора, гарантира социалното министерство чрез експертите си в областта. Това съобщи зам.-министърът на труда и..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Събитие за деца в рамките на Седмицата на пожарната беозпасност в Стара Загора

За първи път в Стара Загора се проведе събитие, насочено изцяло към деца, в рамките на Седмицата на пожарната безопасност. Три детски градини се включиха в професионалния празник на пожарникарите. Децата се включиха в конкурс за рисунка..

публикувано на 13.09.24 в 14:09
класна стая

Няма недостиг на учители в област Сливен

1847 са първокласниците в област Сливен, като в 68 училища ще се обучават, през новата учебна година, общо 19 729 ученици. Това каза за Радио Стара Загора д-р Кристиана Добрева – Станкова, началник на Регионално управление на образованието – Сливен и..

публикувано на 13.09.24 в 13:40

Затварят за движение централна старозагорска улица

Изпълнението на ремонтни дейности променя организацията на движение по определени улици в град Стара Загора. Това указва заповед, издадена от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Целта е да се обезпечи безопасното организиране и изпълнение на..

публикувано на 13.09.24 в 13:40

119 са първокласниците в община Павел баня

През новата 2024/2025 учебна година 119 деца ще прекачат за първи път прага на училищата в община Павел баня, като 24 от тях ще учат в града в СУ „Христо Ботев”, информират от общинския пресцентър. По предварителни данни броят на учениците от 1..

публикувано на 13.09.24 в 11:31

60 дами и 39 господа в община Стара Загора ще почерпят за Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен на 14 септември, утре. Кръстовден, наричан още Гроздоберник, ознаменува началото на есента. 60 дами в община Стара Загора носят името Кръстина. Родителите на други 17 са избрали..

публикувано на 13.09.24 в 11:12
Инж. Иван Чергеланов

През пролетта ще започне залесяването на изгорялата гора на "Седми километър" край Стара Загора

До края на годината се очаква да бъде премахната изгорялата дървесина в района на местността "Седми километър"  край Стара Загора и през пролетта на следващата година да започне залесителна кампания. Това каза в ефира на Радио Стара Загора инж. Иван..

публикувано на 13.09.24 в 10:46

Рекордно количество злато задържаха на ГКПП "Капитан Андреево"

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево", съобщават от прокуратурата в Хасково.  Очаква се служебният вътрешен министър  Атанас Илков и ръководството на ДАНС да посетят "Капитан Андреево".  По неофициална информация е..

публикувано на 13.09.24 в 09:39

Със 7% по-евтина ще ни излезе тази година домашно приготвена туршия

С между 6 и 8% по-евтина ще ни излезе тази година домашно приготвената туршия. Въпреки това потребителите все повече предпочитат готова консерва от магазина, това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. 90лв. ни струва..

публикувано на 13.09.24 в 08:50