Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манол Глишев чете в Стара Загора "Зибелингски хроники"

Манол Глишев представя в Стара Загора най-новата си книга „Зибелингски хроники“. Събитието е на 22-ри май в Къщата на Архитекта от 19,00 ч., а за музикалното оформление ще се погрижи Теодор Димов със своята китара.

Ако обичате поезия, ако обичате  литературните шеги, ако обичате да си прекарвате добре, ако искате да се позабавляваме – сте добре дошли – казва авторът на историите в стихове за Зибо ван Силвенс.  

Автор може би не съществува, цялата книга е така написана, че да не е ясно кой кой е в нея, обяснява Манол Глишев:

Целта е да се забавляваме, човек да изпита удоволствие, защото според мен едно от важните предназначения на поезията е човек да изпита удоволствие, затова и книгата е написана шеговито. В нея става въпрос за герой, който не е съществувал, но за когото твърдят, че ако е съществувал, то трябва да е съществувал по такива и такива абсурдни начини. Изглежда като корпус от ужким реални, едва ли не исторически текстове. Опитал съм се да напиша книга, чието действие се развива някъде между XVI  и XVII век, а XVI век е векът на Рабле и мисля че на места съм го имитирал съзнателно.

„Зибелингски хроники“ излизат на бял свят, благодарение на над 100 души, които даряват средства за издаването на книгата. Нещо като абонаментна кампания – уточнява авторът Манол Глишев или може би съставителят на сборника от далечния XVIвек – времето на раблезианския смях. Който и да е той, чудните приключения на Зибо ван Силвенс - майстор-живописец, мореплавател и философ – ще оживеят в събота вечер в двора на Къщата на Архитекта.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арестуваха старозагорец със злато за над 10 млн. лв.

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево". За трафик е задържан 47-годишен старозагорец. Близо 125 кг е заловената пратка в кюлчета и златни накити, като първоначалната оценка е за над 10 млн. лв. По първоначална..

публикувано на 13.09.24 в 14:54

Търсят 15 000 за пазара на труда в Старозагорско

Индивидуален план за всеки старозагорец, който работи във въглищната индустрия, но му предстои да бъде засегнат от трансформацията на сектора, гарантира социалното министерство чрез експертите си в областта. Това съобщи зам.-министърът на труда и..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Събитие за деца в рамките на Седмицата на пожарната беозпасност в Стара Загора

За първи път в Стара Загора се проведе събитие, насочено изцяло към деца, в рамките на Седмицата на пожарната безопасност. Три детски градини се включиха в професионалния празник на пожарникарите. Децата се включиха в конкурс за рисунка..

публикувано на 13.09.24 в 14:09
класна стая

Няма недостиг на учители в област Сливен

1847 са първокласниците в област Сливен, като в 68 училища ще се обучават, през новата учебна година, общо 19 729 ученици. Това каза за Радио Стара Загора д-р Кристиана Добрева – Станкова, началник на Регионално управление на образованието – Сливен и..

публикувано на 13.09.24 в 13:40

Затварят за движение централна старозагорска улица

Изпълнението на ремонтни дейности променя организацията на движение по определени улици в град Стара Загора. Това указва заповед, издадена от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Целта е да се обезпечи безопасното организиране и изпълнение на..

публикувано на 13.09.24 в 13:40

119 са първокласниците в община Павел баня

През новата 2024/2025 учебна година 119 деца ще прекачат за първи път прага на училищата в община Павел баня, като 24 от тях ще учат в града в СУ „Христо Ботев”, информират от общинския пресцентър. По предварителни данни броят на учениците от 1..

публикувано на 13.09.24 в 11:31

60 дами и 39 господа в община Стара Загора ще почерпят за Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен на 14 септември, утре. Кръстовден, наричан още Гроздоберник, ознаменува началото на есента. 60 дами в община Стара Загора носят името Кръстина. Родителите на други 17 са избрали..

публикувано на 13.09.24 в 11:12
Инж. Иван Чергеланов

През пролетта ще започне залесяването на изгорялата гора на "Седми километър" край Стара Загора

До края на годината се очаква да бъде премахната изгорялата дървесина в района на местността "Седми километър"  край Стара Загора и през пролетта на следващата година да започне залесителна кампания. Това каза в ефира на Радио Стара Загора инж. Иван..

публикувано на 13.09.24 в 10:46

Рекордно количество злато задържаха на ГКПП "Капитан Андреево"

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево", съобщават от прокуратурата в Хасково.  Очаква се служебният вътрешен министър  Атанас Илков и ръководството на ДАНС да посетят "Капитан Андреево".  По неофициална информация е..

публикувано на 13.09.24 в 09:39

Със 7% по-евтина ще ни излезе тази година домашно приготвена туршия

С между 6 и 8% по-евтина ще ни излезе тази година домашно приготвената туршия. Въпреки това потребителите все повече предпочитат готова консерва от магазина, това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. 90лв. ни струва..

публикувано на 13.09.24 в 08:50