Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дария Владикова: Водородната икономика навлиза стабилно

| обновено на 26.05.21 в 20:27

„Ние не забелязваме водорода около нас, но той е най-разпространеният елемент във Вселената. Като енергиен носител е по- безопасен в някои отношения от конвенционалните горива. Той е толкова лек, че ако има  някъде теч -  отива в атмосферата“, казва проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия.  Приложението на водородните технологии в момента в живота ни е ограничено заради това, че е сравнително нова и скъпа технология, допълва тя.

"От няколко месеца се говори все по-активно за водородната икономика. От 180 години темата за водородната икономика не е табу. За първи път Жул Верн е казал, че водородът ще замени въглищата. Концепцията за „водородна икономика“ и  „декарбонизирана Европа“ става стратегически приоритет за устойчиво развитие на Европа."

"Ние правим водород от вода. Πpoцecът e cлeдният – от вoдa с енергия от възобновяеми източници се прави водород. Той на практика съхранява тази енергия. Когато на нас ни е нужна, ние го вкарваме в горивни клетки, в които водородът не изгаря, а по химически начин произвежда енергия и топлина. Отпадъчният продукт е вода, обяснява проф. Владикова.

190 хиляди къщи в Япония в момента се отопляват и осветяват с водород. В Европа има 1000 автобуса и 5000 автомобила, които се движат с водород. Над 150 са станциите за зареждане. С една кола може да се стигне от всяка северна точка до Виена. След това попадаме в зона, където „нищо не се знае“ за водорода, споделя опита си проф. Дария Владикова.

Т. нар. зелен водород може да се прилага широко в индустрията. Зелен е водородът, за чието получаване се използва енергия от възобновяеми източници или електролиза и производството му не замърсява околната среда. В Германия има глад за водород и се разработва програма за внасяне на водород от Мароко, от Украйна. 

"Ние трябва да направим така, че да изнасяме и да бъдем предпочитани в тази сфера. Но преди това е необходимо да произвеждаме водород, за да изчистим собствената си държава. Предимствата на страната ни са няколко: богати сме на възобновяеми източници, имаме добра научна база. Липсва ни законова рамка и чувтвото за спешност. Съседните ни държави имат водородни стратегии за следващите 30 години." 

В Плана за възстановяване и устойчивост има заложен проект а разработването на пътна карта, която да ускори въвежднето на водородната икономика, допълва проф. Дария Владикова. Специална програма е насочена към субсидирането на производството на водород чрез електролиза:

"Като за начало, у нас трябва да има два големи хъба за производството на  водород, за да е по-ниска неговата себестойност."

Цялото интервю с проф. Дария Владикова можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърши проектът „Преход на възможностите“

Завърши проектът „Преход на възможностите“. Своеобразен финал беше  международният форум „Възможности за справедлив преход отвъд границите“. Събитието се проведе на 25 септември в София.  Интересът от страна на заинтересованите страни – бизнес,..

публикувано на 02.10.24 в 10:00
При посещението в шведския град Борас

Как да се реализират текстилните отпадъци - добрите практики идват от Швеция

Първа среща по проект „ TEXAD  - Усъвършенстване на кръгови решения за текстилните отпадъци за европейски общини“, финансиран по програма Интеррег Европа, се проведе в началото на септември в шведския град Борас (на шведски: Borås),..

публикувано на 25.09.24 в 10:00

Община Стара Загора е партньор по проект за кръгови решения за текстилни отпадъци

Поставят контейнери за текстилен отпадък на 10 нови точки в Община Стара Загора. Едновременно с това тече и кампания в малките населени места, където хората ще могат да предават своите текстилни отпадъци при кметовете на селата, след което те ще..

публикувано на 24.07.24 в 10:00

30% отстъпка за такса смет в Стара Загора срещу 150 кг разделно събран отпадък

Гражданите ще имат възможност да предават разделно събираните отпадъци на площадката за разделно събиране на отпадъци и тези, които са предали 150 кг, в края на годината ще получат 30% отстъпка за такса смет, в частта сметосъбиране и сметоизвозване...

обновено на 03.07.24 в 11:18

Върви записване за лятна академия "Зелена Европа"

Броени дни остават до крайния срок за записване на ученици в лятната академия „Зелена Европа“. До 30 юни е срокът, в който деца от 1 до 4 клас могат да попълнят формата за  участие в тазгодишната Лятна еко академия в казанлъшкото село..

публикувано на 19.06.24 в 10:00
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00