Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 юни отстраняват проблемите по автоматичната система за таксуване на пътници в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора

До 10 юни трябва да бъдат отстранени проблемите по автоматичната система за таксуване на пътници в обществения транспорт на Стара Загора. Това съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора. По думите му при пускането на системата е имало пробиви, които фирмата-изпълнител има задължението да отстрани. Автоматичната система за таксуване на пътниците е изградена по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 и бе въведена в експлоатация на 1 октомври. 

От днес в три от линиите на обществения транспорт в Стара Загора се преустановява продажбата на хартиения билет, като пътниците ще се таксуват само през автоматичната система. Това ще става по тролейбусна линия №2 и автобусни линии №3 и №8. Започваме поетапно пускането на няколко линии, за да пробваме дали работи системата без хора, които да продават билетите, каза Йордан Николов.

Йордан Николов съобщи, че все още не е приключила процедурата по обжалване на избора на изпълнител за доставка на 33 нови модерни електробуси и 18 зарядни станции, които да допълнят обновения автопарк на градския транспорт в града. „Ние сме избрали изпълнител и той в рамките на 24 месеца трябва да достави новите електробуси“, добави зам.-кметът на Стара Загора.

До дни ще бъде обявена обществена поръчка за изработване на нова транспортна схема на община Стара Загора, съобщи още Йордан Николов. Той припомни, че досега са правени два опита за изработване и промяна на схемата. Първата обществена поръчка пропада, след като спечелилата полска фирма се отказва. Последва опит да се кандидатства по програма „Лайф“, но това налагаше да се чака две-три години, затова е решено да се направи със средства на общината, каза Николов. По думите му до края на годината трябва да стане факт и общественото обсъждане. Като средствата ще бъдат заложени в бюджета на общината за догодина.

"Транспортната схема не е сменяна от близо 40 години и има нужда от промени, от нови линии. Направихме и две нови автогари, които не се използват. Надяваме се до края на годината да направим и обществено обсъждане и да се съобразим с мненията на гражданите", допълни ресорният зам.-кмет на Стара Загора. 

Община Стара Загора е готова и с обществената поръчка за избор на нова фирма за сметопочистване, съобщи Йордан Николов. Предстои тя да бъде представена на общинския съвет за обсъждане и одобрение. Договорът на сегашната сметопочистваща фирма изтича. Общината е поставила нови изисквания към новият изпълнител на дейността, като ще се настоява за по-често миене на улиците, обясни Йордан Николов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52

7 държави гостуват в Стара Загора за четвъртото издание на студентския театрален фестивал „Данаил Чирпански"

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански" ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от Полша, Чехия, Румъния, България, Финландия, Швейцария и Унгария ще представят своите..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Зам.-кмет Надежда Чакърова: Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите

„Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите.“ С тези думи Надежда Чакърова, зам.-кмет по образование и младежки дейности и председател на общинския консултативен съвет по въпросите за младежта, откри първото заседание на..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Селата със сто души да продължат да избират свой кмет, настояват от Сдружението на кметовете

Някои от предлаганите промени в Закона за административно-териториалното устройство предвиждат да се формира кметство при 300 души с постоянен адрес и правото Общинските съвети да обединяват населени места в едно кметство и да закриват кметства и..

публикувано на 17.09.24 в 14:44