Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна опера - Стара Загора ще зарадва почитателите си с богата лятна програма

Държавна опера-Стара Загора ще зарадва почитателите на операта и балета с богата и атрактивна лятна програма под мотото „Отново заедно”. Величествената сцена на Античния форум „Августа Траяна” ще събере старозагорци и гостите на „града на липите”, които ще имат възможността да се насладят и да аплодират звезди от световния оперен и балетен афиш. Премиери и грандиозни оперни и балетни продукции ще оживеят под звездите на Стара Загора през периода 10 юли-5 септември на няколко сцени. Запазената марка на Старозагорската опера „Опера на стадиона” ще отбележи своята пета годишнина. Летният сезон на Държавна опера-Стара Загора включва и гостувания с различни постановки на музикални фестивали и престижни регионални форуми.

Пет години по-късно, този път в целия си блясък и в пълната версия на  операта „АИДА“ от Джузепе Верди ще бъде представена на стадион „Берое“ на 10 юли, от 20.00 часа. За грандиозния спектакъл се готви нова сценография с впечатляваща  мултимедия и зрелищно огнено шоу. В „Аида“ ще участва световноизвестният тенор Дарио ди Виетри /в ролята на Радамес/. Участват оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”, Детско-юношеска школа за опера и балет на Операта и др.

Едно от най-очакваните събития  в лятната програма на Старозагорската опера е спектакълът на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ на 16 юли, от 21.00 часа с  участието на звездата на Метрополитън опера и световните оперни сцени ЖЕЛКО ЛУЧИЧ. Световно признатият баритон идва за първи път в България по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. С този спектакъл ще се отбележи тридесетгодишната творческа дейност на изключителното българско сопрано със световна кариера Цветелина Василева.  Зрителите ще я видят на 16 юли в една от нейните коронни роли – на Флория Тоска, а в ролята на нейния любим – художника Марио Каварадоси, ще й партнира тенорът Ивайло Михайлов. Диригент Ивайло Кринчев.

Премиерите на три балетни миниатюри, създадени специално за балетната трупа на Старозагорска опера ще бъдат на 24 и 25 юли от 21.00  часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“. В една вечер ще бъдат представени авторските спектакли на трима успели по света български хореографи Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов. Обединяващото заглавие „Балет без граници” включва в себе си идеята от една страна за изкуството балет без географски бариери, а от друга – за творческата свобода в съвременния танц извън ограниченията на конкретни техники, жанрове и стилове.

Бляскава ОПЕРЕТНА ГАЛА като искрящо шампанско от музика и красота ще „избухне“ на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ на 7 август в 21.00 часа. Режисьор е Георги Динев, сценография и гостюми – ГЕНДОНИ, участва брилянтното сопрано Беса Лугичи от Косово, гост-солисти от Унгария, солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент е Димитър Косев – носител на престижното отличие на програмата Алегро виваче на БНР „Млад музикант на годината”.

На 12 август от 21.00 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи огнения балет „ДОН КИХОТ“ от Лудвиг Минкус на сцената на Античния форум „Августа Траяна“. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Хореографът Аршак Галумян е премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера.

На 4 и 5 септември програмата на Операта за лятото завършва на сцената в парка на Старозагорските минерални бани, сред прохладната зеленина на дърветата. В първата вечер ще бъде представена операта „СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР“ от Джоакино Росини, а във втората – концерта STINGTHEOPERA.

При провеждането на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е..

публикувано на 02.10.24 в 11:24

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37