Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РП – Стара Загора внесе обвинителен акт за телефонни измами

Районна прокуратура – Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо  М.Б.. на 42 г., и 15-годишната П.П., за това, че в периода от 5.08.2020 г. до 10.08.2020 г., в град Провадия, обл. Варна, гр Варна и гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, като помагачи и в съучастие помежду си и с неустановено лице, представило се  за полицейски служител, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, подпомогнали неустановеното лице, да поддържа заблуждения у трима пенсионери, относно обстоятелствата, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници, и с това причинили на пострадалите щети в размер на общо 11 548 лева, като измамата от М.Б. е извършена в условията на опасен рецидив, съобщават от прокуратурата.

Обвиняемият М.Б. е предаден на съд за престъпление по чл. 211 вр. чл. 210 вр. чл. 209 вр. чл. 20 вр. чл. 26 и чл. 29 от Наказателния кодекс, а обвиняемата П.П. за престъпления по чл. чл. 210 ал.1 вр. чл. 20 вр. чл. 26 вр. чл. 63 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият М.Б.. се свързвал по домашни телефони с пострадалите – трима пенсионери. Той и неустановено по делото лице се представяли за служител на МВР. Обяснявали на пострадалите, че трябвало да съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници. Питали в кои банки имат спестени пари, като ги предупреждавали, че трябва да ги изтеглят и предадат, защото авоарите им били застрашени от хакери. В един от случаите пострадалата пенсионерка била заплашена, че ако не даде парите, „ще й режат пръстите“.  Измамниците също твърдели, че разполагали с апаратура, която откривала наличието на пари в домовете.  Пострадалите предали сумите, които имали, а един от тях и златни накити, всичко на обща стойност 11 548 лева. Непълнолетната обвиняема П.П., отивала до определени места и вземала парите и бижутата, подготвени от пострадалите. 

  Обвиняемият М.Б. е осъждан многократно за престъпления против собствеността. Той е бил освободен от затвора по изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“  през февруари 2020г.

  Предстои Районен съд – Стара Загора да насрочи първо заседание по делото




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

снимка: Десислава Крачолова

Още помощ по въздух за овладяването на пожарите в страната

България активира Механизма за гражданска защита на ЕС . Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване Два хеликоптера от Чехия се очаква да пристигнат в помощ на огнеборците, които гасят пожари..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

Асоциацията на доброволците у нас ще помагат в гасенето на пожара край Стара Загора

Очаква се помощ от Асоциацията на доброволците в България в битката с пожара край Стара Загора. Това съобщи Александър Мечев, заместник-ръководител на Доброволното формирование за овладяване на бедствия и аварии към Община Стара Загора. Те ще заменят..

публикувано на 16.07.24 в 12:57

Прокуратурата разследва причините за пожара край Стара Загора

Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора се провежда разследване по досъдебно производство за възникнал пожар в землището на  Стара Загора На 15 юли 2024 г. в 15,29 ч. във Второ  РУ-Стара Загора е получен сигнал за пожар в..

публикувано на 16.07.24 в 12:23

Служебният премиер пътува към пожара край Стара Загора

Служебният премиер Димитър Главчев ще посети засегнатия от пожара район над Стара Загора. Очаква се с него да бъде и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Към момента няма опасност за хората и населените места. Направени са просеки,..

публикувано на 16.07.24 в 11:53
Снимката е илюстративна

Пръскат срещу комари в Стара Загора

Обработват се открити площи със студен аерозол против комари на 16 и 17 юли в Стара Загора Община Стара Загора ще извърши третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарат „Стийл 25 ЕК“ / студен аерозол. Това е по-ефективният метод за борбата..

публикувано на 16.07.24 в 11:35

Деца в риск: Брат и сестра държани под ключ четири години

Две деца от Стара Загора- на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година. След дълги битки с..

публикувано на 16.07.24 в 11:10

Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара  северозападно от Стара Загора . Вода те пълнят от езерото на Старозагорските минерални бани.  Екипажи и хеликоптери от състава на 24-та авиобаза – Крумово на Военновъздушните сили оказват помощ ...

публикувано на 16.07.24 в 10:44
6000 дка гори са засегнати от пожара в област Свиленград.

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна. Още снощи от областна администрация Хасково обявиха, че огнената стихия, която изпепели над 110 000 дка е локализирана. Двете направления на пламъците са ограничени с просеки. Огнеборците смятат, че днес..

публикувано на 16.07.24 в 09:09
Георги Проданов

Георги Проданов: В ГЕРБ-СДС е ключът към съставянето на ново правителство, въпросът е в тяхната мотивация

Искането на „Продължаваме  промяната – Демократична България“ връчването на втория мандат да бъде забавено има резон с оглед на задълбочаващата се политическа криза. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политическият анализатор Георги..

публикувано на 16.07.24 в 09:02

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на..

публикувано на 16.07.24 в 08:33