Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жулиета Здравкова, директор на РЗОК в Стара Загора:

За първите 6 месеца на годината РЗОК са констатирали 1532 нарушения

Здравкова уточни още, че касата има договори с 808 изпълнители на медицинска и дентална помощ и аптеки, от които 15 са болници с 946 договора по клинични пътеки. Това нарежда РЗОК Стара Загора на пето място по големина в страната след София, Пловдив, Варна и Бургас.

За периода от 1 януари  2021 до 30 юни 2021 година РЗОК Стара Загора е извършила 483 проверкина изпълнители на извън болнична и дентална помощ, от които на изпълнители на първична медицинска помощ 192, на изпълнители на специализирана медицинска помощ 130 и на изпълнители на дентална помощ 151. Това съобщи за Радио Стара Загора Жулиета Здравкова, директорът на РЗОК в Стара Загора.

„Издадени са 53 броя заповеди за проверка на болнична медицинска помощ, от които 44 броя са самостоятелни проверки, 1 брой е с други институции и 8 проверки по условия и ред за сключване на договор в началото на 2021.

В хода на тези проверки са проверени 2871 броя история на заболявания като преобладаващо са проверявани истории на клинични пътеки 104 и 39 т.е това са клиничните пътеки, по които става отчитане на пациенти с доказана ковид инфекция. „

По време на направените проверки са констатирани 1532 броя нарушения на изпълнители на медицинска и дентална помощ, обясни още Жулиета Здравкова.

„46 броя нарушения в аптеки, 72 броя истории на заболявания в болнична медицинска помощ и при 104 истории на заболяване са установени суми за възстановяване, от които 86 по клинични пътеки, 3 по амбулаторни процедури и 15 броя по клинични процедури. “

Нарушенията са открити в лечебни заведения в областта, които са се занимавали с лечение на пациенти с ковид като на първо място това е УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ гр. Стара Загора, МБАЛ „Христо Стамболски“, гр. Казанлък, МБАЛ „Тракия“ гр. Стара Загора, УМБАЛ „Медицински комплекс Берое“ гр. Стара Загора, МБАЛ Чирпан, МБАЛ Гълъбово и специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора.

Не бих казала, че има лечебно заведение, което системно да греши в изпълнението на клиничните си пътеки. “

Клиничните пътеки, които спрени и са прикрепени на територията на РЗОК Стара Загора са свързани с невъзможност на лечебното заведение МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" в град Раднево да обезпечи специалността със съответните специалисти, но не е свързано с нарушение, коментира още директорът на РЗОК Стара Загора.

Жулиета Здравкова коментира още, че в случаи, че на пациент се иска да доплати сума по клинична пътека от НЗОК, по която не би трябвало да доплаща, може да подаде сигнал до РЗОК, които извършват проверки и ако се установи нарушение се налагат парични санкции.

„За първо нарушение санкциите са межди 200 и 500 лева. През проверяваните 6 месеца са постъпили 19 броя жалби от граждани като при 13 от тях за извършени проверки, при 4 са изготвени отговори на базата на документация. Основни причини за жалбите на пациентите са това, че са търсили съдействие от общопрактикуващия си лекар или специалист, а той не се е отзовал на телефонно обаждане и всичко това във връзка с утежнената епидемиологична ситуация. Имаше и доста жалби, които визираха неетичното отношение на изпълнителя към здравно-осигуреното лице, което е потърсило тяхното съдействие по една или друга причина.“

Жулиета Здравкова обясни, че санкцията за общопрактикуващ лекар, които не е се е отзовал е между 50- 150 лева.

12 139 са хората от Стара Загора, които нямат избран общопрактикуващ лекар на територията на областта от над 340 хиляди регистрирани жители, стана ясно от данните на РЗОК.

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата

В словото си вицепрезидентът припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата преди 90 години. "Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври,а българското опълчение,родоначалника на нашата храбра..

публикувано на 24.08.24 в 12:24

Йотова: Главчев има възможност за втори път да осигури провеждането на честни и прозрачни избори

Димитър Главчев има шанс да състави втори служебен кабинет, който да осигури честни и прозрачни избори. Това заяви на връх „Шипка“ визепрезидентът Илияна Йотова.  Тя изрази надежда, че ще има ново правителство след няколко месеца. Йотова беше..

публикувано на 24.08.24 в 12:20

Симеон Сакскобургготски доведе внука си на "Шипка"

Симеон Сакскобургготски доведе внука си Симеон-Хасан на връх "Шипка" по случай 90 години от официалното откриване на Паметника на свободата и 147 години от Шипченската епопея.  "Това място е специално за мен. Причините да дойда са и патриотични и лични...

публикувано на 24.08.24 в 11:02
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Ограничения в движението заради честванията на 147 години от Шипченската епопея

От 9.00 до 15.00 часа днес се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“. Причината е програмата за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея...

публикувано на 24.08.24 в 09:29

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност,..

публикувано на 24.08.24 в 09:25

С мащабна възстановка отбелязват 147 години от Шипченската епопея

С мащабна възстановка на историческите сражения на Орлово гнездо днес ще бъдат отбелязани 147 години от Шипченската епопея.  Официалната част започва в 11 часа пред Паметника на свободата с церемония по поднасяне на венци и цветя, като се..

публикувано на 24.08.24 в 06:05

По следите на изчезналата река Сазлийка край село Ракитница

 Ако се движите с кола по стария път от Стара Загора към столицата и на моста край село Ракитница по навик решите да  погледнете вдясно, за да видите реката, опитът ви ще е напразен – водата я няма . А  гледката на напуканото речно дъно  къса..

публикувано на 23.08.24 в 17:40

Старозагорският клуб "Традиция" ще се включи в честванията, посветени на годишнината от Шипченската епопея

На 24 август, събота е кулминацията на националните чествания по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от откриването на Паметника на Свободата. Днес се състоя традиционното състезание за скоростно изкачване на стъпалата към Паметника, а..

публикувано на 23.08.24 в 15:24

Фестивал събира майсторите на народни инструменти край Ямбол

Живописната местност Бакаджик край Ямбол ще оживее с фестивала на народното творчество и занаятите, на 31 август (събота), от 10:00 ч. Събитието обещава да събере майстори на народни инструменти от цялата страна, както и любители на българските занаяти...

публикувано на 23.08.24 в 14:50

Водата в езерото в парк "Йордан Капсамунов" не е мръсна, а мътна

Водата в езерото на парк „Йордан Капсамунов“ категорично не е мръсна, а мътна. Това заяви за Радио Стара Загора Александър Мечев от Клуба по спортен риболов.  По думите му мътността на водата се дължи на фито и зоопланктона, които живеят в нея. Те..

публикувано на 23.08.24 в 14:40