Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет и културно наследство

Проф. Горица Найденова представя научното дело на музиколога Иван Качулев

Слушайки да четем и четейки да слушаме – това е смисълът на проекта, казва авторката

4
Книгата е специално издание на списание "Българско музикознание", БАН

Академичното списание „Българско музикознание“ за първи път систематизира в специално издание изследователската дейност на етномузиколога Иван Качулев (1905-1989), един от основоположниците на музикалната фолклористика у нас. Книгата е резултат от последователната работа на специалистите от сектор „Музика“ към Института за изследване на изкуствата при БАН и разкрива част от звуковия дял на неговия фолклорен архив. Автор на текста и съставител на звуковото приложение е проф. д-р Горица Найденова.

„Във фолклорния архив на нашия институт се съхраняват теренните материали на първите фолклористи от 20-те години на миналия век. Сред тях са Васил Стоин, Райна Кацарова, Елена Стоин, Иван Качулев и др. Качулев е първият изследовател, който системно изследва традиционните музикални инструменти и обръща внимание на един по-широк спектър от звукови явления, които трудно можем да определим като собствено музикални“, разказа за Радио Стара Загора Горица Найденова.

Компактдискът към изданието съдържа 130 звукови документи от теренната работа на Качулев в периода 1947–1973 г. Те илюстрират спецификата на неговата научна работа в две основни направления: записване на традиционни музикални инструменти (гайда, кавал, гъдулка, тамбура, тъпан и др.) и документиране на немузикални явления от селската и градската звукова среда.

„Дълго време тези архиви за мен бяха една мечта. Ние нямахме свободен достъп до тях по много причини. Това, което ме изуми при първите срещи със звука са старите начини на пеене и свирене и това е най-голямата ценност на архива“, подчерта Горица Найденова и допълни, че книгата представя всеки един от записите така, както се е появил в теренната работа на Иван Качулев. По този начин се обобщава целият творчески път на изследователя.

„Иван Качулев, музикалните инструменти и звуковата среда" е научно-приложно издание, което за първи път „отваря“ подобен тип архиви по нов начин към аудитория, извън тясно специализирана научна среда. Благодарение на своята практическа приложимост книгата дава възможност на преподаватели по народна музика и фолклористика в различни учебни заведения да покажат на обучаваните, че българската традиционна музика звучи различно и представите за нея можем да добием единствено чрез такива звукови документи.

Цялото интервю с Горица Найденова можете да чуете в звуковия файл. Приложени са изпълнения на информатори от с. Пет могили, Новозагорско, с. Овчи кладенец, Ямболско, Харманли и Калофер. Излъчват се за първи път в предаването "Песен слънце буди".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Програма на ДТ "Гео Милев" Стара Загора за октомври

ДТ „ГЕО МИЛЕВ”СТАРА ЗАГОРА ПРОГРАМА ОКТОМВРИ ’ 20 24 3 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир режисьор Елена Панайотова 10 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център  - ПРЕМИЕРА! „Масло от..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Изложбена зала „Лубор Байер“ представя изложба на Сашо Сандев

Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в зала „Лубор Байер“ от 18.00 часа днес, 16 септември. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември, съобщават от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 16.09.24 в 14:16

DOWNTOWN готвят концерт на Димитровден, представят новия си албум „Рок свят“

Нови три песни от втория си албум „Рок свят“ представи в ефира на Радио Стара Загора Димо Димитров – вокалист, ритъм и соло китара на старозагорската рок група DOWNTOWN.Пред слушателите той разкри, че цялата тава съдържа общо 8 парчета и всички тях,..

публикувано на 15.09.24 в 18:00

Старите къщи на Стара Загора оживяват във виртуална карта

Късно лято, ранна есен - чудесно време за разходки из Стара Загора. Обичайно те включват най-значими археологически, исторически и културни обекти, паркове и емблематични точки от урбанистичния пейзаж. Но колко от жителите и гостите на града проявават..

публикувано на 13.09.24 в 16:08

"Момичето със сините коси" гостува в Стара Загора

Тя е от Стара Загора, но живее и твори в Прага. Обича слънцето и котките, а женските образи присъстват осезаемо в художествените й експресии. Разговорът с нея преминава като летен бриз, небрежно отместващ кичура от лицето на „Момичето със сините..

публикувано на 13.09.24 в 15:03
Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04