Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областни управители искат „Гранична полиция“ да стопанисва граничните съоръжения с Турция

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместник областният управител Мартин Узунов участваха в работна среща, на която присъстваха заместник министрите на МВР Емил Ганчев и Венцислав Катинов, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорът на главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов, областните управители на Ямбол и Бургас - Георги Чалъков и проф. д.н. Мария Нейкова, директорите на областни дирекции Ямбол и Хасково и РДГП - Елхово. Тя се проведе в сградата на Областна администрация-Ямбол във връзка със стартиралите дейности за усилване на охраната на българо-турската граница и ангажиментите на всички институции.

В хода на работната среща областните управители запознаха присъстващите с актуалното състояние на граничното съоръжение, компрометираните участъци и отправените от тяхна страна искания за получаване на финансови средства за ежегодна поддръжка на съоръжението, които към този момент не са удовлетворени. Обсъдиха се и възможностите за подобряване на взаимодействието по отношение на стопанисване на изграденото съоръжение и наличната пътна инфраструктура между МВР, в частност „Гранична полиция“ и областните управители. Те изразиха желание изграденото временно възпрепятстващо съоръжение да бъде предадено за стопанисване на „Гранична полиция“, предвид това, че са крайни ползватели и имат възможност за постоянно наблюдение и оценка за състоянието на обекта.

С оглед намирането на най-рационално становище в интерес на държавата, зам.- министър Ганчев предложи областните управители в най-кратки срокове да изготвят и предоставят в Министерството на вътрешните работи анализ за моментното състояние, направените разходи, исканите средства и извършените дейности по поддръжка.

Участниците единодушното се обединиха около решението в краткосрочен план да се предприемат действия за срочно отстраняване на компрометираните участъци, поддръжката на съоръжението и изготвянето на пътни карти на прилежащата инфраструктурна мрежа.

 „Идеята на срещата беше всички заедно да говорим по актуалното състояние и какво още е нужно да направим за доброто поддържане на съоръжението. В крайна сметка, както отбеляза зам.-министър Ганчев, трябва да намерим най-рационалното решение, което да е в интерес на държавата.“, заключи областният управител на област Ямбол Георги Чалъков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгомир Стойнев

Областният съвет на БСП избра Драгомир Стойнев за водач на листата в Стара Загора

Областният съвет на БСП-Стара Загора гласува на свое заседание пълна кандидатска листа за 51 Народно събрание. Регионалната партийна структура ще оповести поименно листата след нейното утвърждаване от Националния съвет.   Ръководството на БСП в София ще..

публикувано на 12.09.24 в 20:49

Верижна катастрофа затруднява движението в Стара Загора

Верижна катастрофа затапи движението по бул. "Цар Симеон Велики" в района на парк "Артилерийски", съобщиха наши слушатели. Произшествието е станало около 18.00 часа.  На пътното платно в посока запад са се ударили 4 коли, като при удара едната е изхвърчала..

публикувано на 12.09.24 в 18:46

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора

Сериозни мерки за безопасност са предвидили организаторите на младежкото събитие - TEEN BOOM FEST, което ще се проведе на 13 септември, с начален час 15.00 часа, в парк „Бедечка". Посетители ще бъдат допускани от 13.00 часа. Входът е свободен, съобщават..

публикувано на 12.09.24 в 18:27

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенско

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба  в областния център по повод "Седмицата на..

публикувано на 12.09.24 в 17:47

В Стара Загора утрото на първия учебен ден ще бъде хладно, без валежи

15-ти и 16-ти септември може да се окажат най-хладните дни от месеца. Температурите към 9 сутринта ще са около 12 градуса. По обед обаче ще се затопли значително - до 23 - 24 градуса. Валежи за първия учебен ден не се очакват, каза за Радио Стара..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Водач на тротинетка блъсна пешеходка в центъра на града и избяга

Жена беше блъсната от тротинетка в центъра на Стара Загора, а водачът на превозното средство е напуснал местопроизшествието , съобщиха слушатели на Радио Стара Загора. Инцидентът стана малко след 16.00 часа. на пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики"...

публикувано на 12.09.24 в 16:32

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26