Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институции и граждани ще набележат мерки за спиране на замърсяването на въздуха в Димитровград

Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева и директорът на РИОСВ - Хасково Наталия Пачеманова се срещнаха днес с министъра на околната среда и водите Асен Личев по повод зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград. Бяха обсъдени краткосрочни действия за разрешаване на проблемите, поставени от обществеността в града във връзка с работата на „ТЕЦ Марица 3“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Хасково.

ТЕЦ-ът в Димитровград възобнови дейността си през май т.г., а ръководството с уведомително писмо до РИОСВ - Хасково информира, че в 01:01 ч. на 04.12.2021г. парогенератор К-4 на енергиен Блок 120 МВт е спрян до отстраняване на технологичните проблеми.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев постави акцент върху факта, че на 26 октомври т.г. на „ТЕЦ Марица 3“ АД е издадено актуализирано комплексно разрешително от директора на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) с цел съобразяване на условията му с най-добрите налични техники за големи горивни инсталации. С него агенцията налага много по-строги условия за работа на централата в съответствие с по-високите изисквания на европейското и националното законодателство. В момента разрешителното се обжалва, като това не спира работата на предприятието, а спира действието на актуализираното разрешително и реално блокира въвеждането на по-строги условия. Така до 4 декември предприятието е работило при изискванията на старото комплексно разрешително от 2016 г., спазвайки по-ниски норми от въведените през октомври 2021 г.

Заместник областният управител на Хасково Виолета Желева каза, че ще бъде организирана среща в най-кратки срокове заедно с представители на община Димитровград, РИОСВ - Хасково и ИАОС. На нея ще се набележат краткосрочни мерки по проблема заедно с жители на Димитровград. Ще бъдат обсъдени какви действия могат да се предприемат по време на плановия ремонт, който се извършва в момента от оператора на „ТЕЦ Марица 3“ АД, с оглед да не се допуска замърсяване на атмосферния въздух в града.

На срещата директорът Наталия Пачеманова каза каква контролна дейност е извършила РИОСВ - Хасково заедно с регионалната лаборатория към ИАОС. Във връзка с получени сигнали за замърсяване на атмосферния въздух след възобновяване на работата на „ТЕЦ Марица 3” АД са извършени 15 проверки на място. Дадени са 3 предписания и на оператора са съставени 4 акта – два по Закона за чистотата на атмосферния въздух и два по Закона за водите. Издадени са 2 наказателни постановления на стойност 30 000 лв. за нарушение на условие от Комплексното разрешително и 4000 лв. за неизпълнение на предписание за спазване на изискването, количеството на използваната биомасата да не надвишавa 20% от общото количество на използваното гориво. В района е има и мобилна станция за следене на показателите за качество на атмосферния въздух, освен поставената автоматичната измервателна станция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1800 първокласници ще прекрачат училищния праг в Сливенска област

Над 1800 първокласници ще прекрачат училищния праг днес в Сливенска област. Във всички 68 училища в областта ще се обучават през новата учебна година 19 720 деца.  Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Сливен Кристияна..

публикувано на 16.09.24 в 07:37

Започва Европейската седмица на мобилността

От днес до 22 септември се провежда Европейската седмица на мобилността с различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска..

публикувано на 16.09.24 в 07:35

1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора

„Община Стара Загора е готова и може да осигури нормален учебен процес на всички ученици през новата 2024/2025 година. Общият брой на първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, е 1422-ма“, информира Надежда Чакърова, зам.- кмет по..

обновено на 16.09.24 в 07:23

Кампанията "Нито едно дете повече" ще се проведе в Казанлък

С беседи и флаери на 15 септември в Казанлък ще се проведе кампанията "Нито едно дете повече".  "С напомнянето на децата как да се пазят на пътя ще отбележим и небесният рожден ден на Иван Седмаков, който завинаги остана на 14 години, след като пиян..

обновено на 15.09.24 в 09:28

Момче пострада при спречкване в Стара Загора

Момче на 14 години е пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е получен снощи малко след 20:00 часа в Първо Районно управление на полицията. Инцидентът е станал по време на..

публикувано на 14.09.24 в 09:25

Времето в събота: захлаждане и дъжд

Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и на места в планинските и източните райони ще превали дъжд, възможно е и да прегърми...

публикувано на 14.09.24 в 08:01

Стара Загора и Казанлък се включват в кампанията по почистване

Община Стара Загора се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно” , която се провежда днес в цялата страна. Три парка са предварително набелязаните терени за почистване от служители на общинска администрация. Това са..

публикувано на 14.09.24 в 07:00

Домашен арест за старозагореца хванат със 125 кг злато на границата

Под домашен арест ще бъде пуснат 47-годишният старозагорец, който бе арестуван на граничен пункт "Капитан Андреево" при опит да пренесе в Турця близо 125 кг. злато в кюлчета и накити. Това определи днес съставът на Окръжен съд -Хасково на заседание по..

публикувано на 13.09.24 в 18:24

Номинират Вълка за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган в Сливен

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, който в момента е следствения арест ще бъде номиниран за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган - Алианс за права и свободи в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на..

публикувано на 13.09.24 в 18:18

По-качествени социални услуги поиска заместник-кметът на Стара Загора Павлина Делчева

Как социалните услуги, предоставяни от Община Стара Загора, да функционират пълноценно и качествено, а също и да повишат своята мобилност, отивайки при хората на място , вместо потребителите да бъдат транспортирани до тях. Това бе обсъдено днес на среща..

публикувано на 13.09.24 в 16:28