Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Христо Стоянов: Приятелството и животът непрекъснато се доказват

4
Писателят Христо Стоянов
Снимка: bgdnes.bg

На Игнажден, преди 65 години, е роден Христо Стоянов. Поет, публицист, преводач, писател, издател, колекционер и от първи ноември 2021 година Почетен гражданин на Габрово. Да се родиш, когато започват приготовленията за Рождество Христово, в  най-дългият български град, основан от странстващ ковач, град, където пестеливостта и остроумието на жителите са неразделни, си е орисия свише, а когато прибавим, че именно Габрово е наричан "българският Манчестър" имаш всички предпоставки от съдбата да напишеш страниците на житейската си книга с неочаквани обрати. 

Биографията на Христо Стоянов е лавина от събития. Съгражданите му го помнят като буйно и любознателно дете. Учителите се възхищават на красноречието и нестандартното му мислене, но един ден, след като завършва с пълно отличие IX клас, порасналият Стоянов решава, че училището не е неговата среда и започва работа като докер. Издига се до стомановар, леар-формовчик и с устрем превзема стълбите на кариерното развитие като стига до длъжността... кранист в металоргичния завод "Кремиковци". Докато работи и трупа трудов стаж не спира да учи, по своя програма и методика. Научава виетнамски и сръбски, усъвършенства знанията по руски, придобити в училище. 20 годишен е, когато в 11-та книжка на списание "Пламък" поетът Дамян Дамянов представя на читателите стихотворението му "Литературно четене". И днес разговорите с Христо Стоянов минават като литературно четене и нестандартен урок по журналистика. 

Графичното им изображение е дълго многоточие. В него всяка привидно поставена точка се превръща в запетая и завръщане, към нова поредица от откровения. Някои приживелици са описани в книгите му, други отлежават в съзнанието, докато работи. Признава, че няма нужда от вдъхновение, но издадените стихосбирки "Шепа живот", "Сатири", "В очакване на живите", "Небесна каторга", "Пет поеми и една крокодилиада" и "Носталгия по варварите" са доказателство за среща с Пегас. 

Митичният крилат кон галопира край Стоянов, чието творческо кредо е заключено в думите "Нито ден без четене, нито ден без писане!", всъщност подобен надпис с големи букви е стоял на писалището на Емил Зола, припомня авторът на повече от 20 публицистични книги.

Ако се поразровите из писанията по негов адрес ще намерите определенията "Българският Салман Рушди", "скандален", "конфликтен", "емблематичен", а той е просто свободен. Пише свободно и без цензура. Сам спонсорира и издава книгите си.  Сам избира как да пази или наказва приятелите и неприятелите си, но може би защото е роден в Габрово мнозина го наричат чешит. "Чешитът" живее достойно и с чест. Не губи времето си в празни приказки, работи. 

Не познавам друг български писател, който да инвестира с такъв размах спечелените с писателски труд средства в картини и произведения на изкуството, жива съкровищница, приживе завещана на родното Габрово. Христо Стоянов го прави. Свикнал е да бъде черен гарван в очите на завистниците, но за габровци той е онази бяла лястовица на надеждата, която връща спомените за едни сърцати времена. Времена на просветители, будители и дарители. 

В навечерието на 65-тия си рожден ден авторът на "100 килограма по-късно" написа във фейсбук страницата си: а 20 декември в 8.10 сутринта навършвам 65 (шестдесет и пет години)... Някои на тази възраст по закон се оттеглят в заслужена почивка и засядат в пенсионерските клубове. Това се нарича оттегляне от живота. Аз нямам намерение да се оттеглям от него, защото има още какво да дам. Защото, запомнете го от мен, животът е винаги в бъдеще време. В миналото е следата, която оставя, благодарение на нашите разкрачи... Така че - животът съществува, а ние го живеем. А "65" е само колче по пистата на гигантския слалом... Бъдете ми здрави всички, защото вие сте тези - семейство, деца, внуци, приятели - които осмислят живота. Защото и вие предстоите... Благодаря ви и бъдете... И запомнете нещо много важно - приятелството и животът са само в бъдеще време. Защото непрекъснато се доказват."

Днес в интервю за Радио Стара Загора Христо Стоянов не забрави да благодари на всички, които също като него са се родили на тази паметна дата и да напомни, че на Игнажден, с каквото сърце влезеш в един дом, такава ще е и годината ти.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Програма на ДТ "Гео Милев" Стара Загора за октомври

ДТ „ГЕО МИЛЕВ”СТАРА ЗАГОРА ПРОГРАМА ОКТОМВРИ ’ 20 24 3 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир режисьор Елена Панайотова 10 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център  - ПРЕМИЕРА! „Масло от..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Изложбена зала „Лубор Байер“ представя изложба на Сашо Сандев

Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в зала „Лубор Байер“ от 18.00 часа днес, 16 септември. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември, съобщават от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 16.09.24 в 14:16

DOWNTOWN готвят концерт на Димитровден, представят новия си албум „Рок свят“

Нови три песни от втория си албум „Рок свят“ представи в ефира на Радио Стара Загора Димо Димитров – вокалист, ритъм и соло китара на старозагорската рок група DOWNTOWN.Пред слушателите той разкри, че цялата тава съдържа общо 8 парчета и всички тях,..

публикувано на 15.09.24 в 18:00

Старите къщи на Стара Загора оживяват във виртуална карта

Късно лято, ранна есен - чудесно време за разходки из Стара Загора. Обичайно те включват най-значими археологически, исторически и културни обекти, паркове и емблематични точки от урбанистичния пейзаж. Но колко от жителите и гостите на града проявават..

публикувано на 13.09.24 в 16:08

"Момичето със сините коси" гостува в Стара Загора

Тя е от Стара Загора, но живее и твори в Прага. Обича слънцето и котките, а женските образи присъстват осезаемо в художествените й експресии. Разговорът с нея преминава като летен бриз, небрежно отместващ кичура от лицето на „Момичето със сините..

публикувано на 13.09.24 в 15:03
Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04