Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица- изток ":

КНСБ против изграждането на завод за отпадъци на територията на "Марица-Изток"

Снимка: БГНЕС

КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2" инициира спешна среща на Браншовия съвет на тема Енергетика,  включващ цялата структура на БЕХ и ресорния министър. Поводът е изказването на вицепремиера Асен Василев е петък за това че В комплекс „Марица-Изток“ няма да бъде изграждана парогазова централа, а завода за утилизация на отпадъци от центъра на София ще бъде преместен като проект в Маришкия басейн. Това съобщи Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2".

"Останахме изненадани от изказването на вицепремиера Асен Василев. До сега тази тема не е коментирана с нас. При това през август месец, те с Кирил Петков бяха радетели на идеята за запазването на "Марица-Изток" до 2040 година и тези планове, които бяха представени в петък са абсолютна изненада. Вчера дадохме заявка и очакваме до 2-3 дни да се насрочи дата за среща на Браншовия съвет.  "

Не бих казал, че изместването на завода от София ще удължи живота на комплекса, това е по-скоро първа стъпка към затварянето му, каза още Дяков.

"Не мисля, че на територията на комплекса е мястото на този завод. Както стана ясно вчера, дори Общинския съвет в София иска той да остане при тях. Ние сме против изграждането на този завод. Искаме да видим какво е записано в корекцията на Плана за възстановяване и устойчивост и какво ще бъде внесено февруари месец. Това е важното към момента. Ако има рязък завой от обещаното през август т.е запазването на комплекса до 2040, знаете какви ще бъдат нашите действия. Ние сме крайни вече в нашите действия, защото от това зависят съдбите на 10 хил. души. "

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обезопасиха пешеходна пътека в Стара Загора

Със сигнализираща маркировка и допълнително осветяване обезопасиха пешеходна пътека в кв. „Кольо Ганчев“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Община Стара Загора ще поиска от сектор „Пътна полиция“ и МВР поставяне на..

публикувано на 18.09.24 в 18:27

Ново кръгово кръстовище ще има в Ямбол

В Ямбол започна изграждането на ново кръстовище с кръгово движение на пресечката между булевард „Димитър Благоев“ и улица „Жорж Папазов“. Проектът ще подобри безопасността на движение в натоварения район. Крайната дата за завършване на..

публикувано на 18.09.24 в 18:22

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа"

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет към кмета  на Община Казанлък е внесъл предложение до кмета Галина..

публикувано на 18.09.24 в 17:28

Педагогът Константино Димитров пътешества с велосипед по света

Константино Димитров е писател, педагог, поет и пътешественик. По образование е филолог, испански и български гражданин, дипломиран преподавател по испански и английски език, с 18-годишна практика в Испания и 5-годишна в България, член на Мадридската..

публикувано на 18.09.24 в 15:41

Пожар на локомотив спря влака София - Варна до Чирпан, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива, каза кметът Ивайло Крачолов, който е отишъл на..

публикувано на 18.09.24 в 15:37

В клуб „Загора Данс“ подготвят важно домакинство

Два лагера проведоха възпитаниците на старозагорския клуб по спортни танци „Загора Данс“ през лятната пауза. Първият от тях бе под ръководството на Антоанета Попова, състезател на Канада и треньор, от български произход, а вторият бе в курорта..

публикувано на 18.09.24 в 14:35

Изложба за силата на амулетите гостува в Димитровград

С изложбата „Силата на амулетите“  в Димитровград ще отбележат Европейските дни на  наследството. Изложбата, с която Историческият музей в Асеновград гостува на димитровградския  исторически музей,  включва интересни и любопитни експонати от..

публикувано на 18.09.24 в 14:25

С нови пазари и артикули компенсират свиването на поръчките с до 50% в старозагорска машиностроителна компания

Свиване на обема на поръчките с 30 до 50 процента отчитат в едно от най-големите машиностроителни предприятие у нас, съобщи мениджърът на компанията Славин Янакиев. По думите му причините са комплексни – от една традиционните партньори на..

публикувано на 18.09.24 в 14:05

ВиК Стара Загора взе заем за борба с безводието

   Старозагорското дружество В и К ЕООД  е договорило 24 млн. лв. от Българския В и К холдинг  с 5-годишен гратисен период за инвестиционната си програма. Тя ще се изпълнява в следващите 20 години и е насочена предимно към селата с гравитачно..

публикувано на 18.09.24 в 13:25

С рок музика отглеждат защитен вид птици в "Зелени Балкани"

След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици.  Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..

публикувано на 18.09.24 в 09:25